2015-11-24

Knappast överraskande att Turkiet sköt ner ryska planet

Få har väl missat att Turkiet idag sköt ner ett ryskt stridsflygplan nära den syriska gränsen. Turkiet hävdar att det ryska flygplanet var inne i turkiskt luftrum och först varnades upprepade gånger innan det sköts ner. Ryssland hävdar att flygplanet hela tiden var på den syriska sidan om gränsen och inte kränkte turkiskt luftrum.

Mycket talar dock för att den turkiska versionen är sann. Den 3 och 4 oktober kränkte ryska stridsflygplan Turkiets luftrum vid gränsen mot Syrien i samma område som dagens incident. Ryssland har erkänt dessa två kränkningar och även sagt att de var misstag. Vid minst en av dessa kränkningar låste det ryska flygplanet radar på turkiskt jaktflyg som var uppe för att avvisa det - en aggressiv handling.

Om det var frågan om felnavigering i början av oktober och idag betyder det att det ryska flygvapnets navigeringssystem antingen är usla, eller så blåljuger ryssarna. Till saken hör också att man åtminstone idag inte kan skylla på dåligt väder, då bilderna från nedskjutningen visar en helt klar himmel.

Man kan också fråga sig vad Turkiet skulle ha att vinna på att skjuta ner ett ryskt stridsflygplan inne över Syrien. Inte mycket såvitt jag kan bedöma. Den enda möjliga "vinsten" för Turkiets regering skulle vara att kunna avleda uppmärksamheten från inrikes problem genom att skaffa en yttre fiende. Där finns dock ingen brist på yttre fiender i närområdet, så det argumentet känns inte heller hållbart.

Det mesta talar alltså för att det inte var ett misstag att det ryska flygplanet korsade gränsen, utan att det var en medveten kränkning, om så än bara för att ta en genväg.

Det borde inte heller komma som någon överraskning för ryssarna att Turkiet till slut bestämmer sig för att markera hårt och till slut skjuter ner ett främmande stridsflygplan som kommit in över dess territorium.

Turkiet har vid ett flertal tillfällen skjutit ner syriska stridsflyg som kommit över gränsen (där kan man dock tro på att det var av misstag som de korsade gränsen). 2013 sköts en syrisk helikopter och ett syriskt Mig-23-flygplan ner. I mars 2014 sköts ytterligare en syrisk Mig-23 ner.

Sedan ska vi inte glömma det obemannade drönarflygplan som sköts ner på turkiskt territorium 16 oktober, men vars nationalitet ännu inte fastställts, fast Turkiet säger att det mesta pekar på att det var rysktillverkat.

Dessutom har Syrien faktiskt skjutit ner turkiska stridsflygplan som råkat komma in i syriskt luftrum. Nu har ju Turkiet bevisligen genom NATO tillgång till mycket avancerade navigationssystem, så man kan verkligen fråga sig hur dessa flygplan hamnade på fel sida gränsen.

Hursomhelst är gränsen mellan Turkiet och Syrien en het zon även i luften, så de stridsmakter som är involverade i området borde vinnlägga sig om en utökad försiktighet, något som jag också tror kommer att ske efter dagens incident.

20 kommentarer:

 1. Ingen normal person är så dum i huvet att man skjuter ned ett flygplan i det här läget när alla (?) är där för att bekämpa IS. Dessutom avrättar ena piloten när han hänger i fallskärmen och sen skryter om det på film. Sverige skjuter inte ned varken ryska eller natos flygplan alla ggr de har kränkt Sveriges luftrum. Antingen är man så korkad på riktigt.. eller så är man bara förbannade på att Ryssland bombar Turkiets kompisar i IS.. som de köper olja ifrån. Kanske mest troligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vidare ger man sig på räddningshelikoptern dessutom.. Hur kan nån överhuvudtaget sen ens tänka tanken att ta uppgifter som kommer från dessa barbarer seriöst??

   Radera
 2. NATO står bakom s.k. ISLAMSKA STATEN i Syrien !!!
  NATO står bakom s.k. ISLAMSKA STATEN i Irak !!!
  NATO står bakom s.k. ISLAMSKA STATEN i Lybien !!!
  NATO står bakom s.k. ISLAMSKA STATEN i Bosnien-Herzegovina !!!
  NATO står bakom s.k. ISLAMSKA STATEN i provinsen KOSOVO !!!

  NATO/USA/ISRAEL har skapat ISLAMSKA STATEN ! NATO stodjer och beväpnar ISLAMSKA STATEN i Syrien och Irak.
  NATO har oxo beväpnat islamister i Bosnien-Herzegovina och provinsen Kosovo.

  SvaraRadera
 3. Turkarna skulle ALDRIG VÅGA göra detta utan det är USA som har beodrat de att skjuta när RYSK FLYGPLAN !
  USA är nu mycket arg eftersom ISLAMISKA STATEN ligger nu i lågor !

  SvaraRadera
 4. Det är massor av extrema islamister (SALAFISTER) från Bosnien Herzegovina och NATO-ockuperade provinsen Kosovo och Metohija som är i Syrien och kämpas på den ISLAMSKA STATENS sidan.
  !!!!! ALLA DE ANLÄNDER TILL SYRIEN VIA TURKIET !!!!!!!
  .
  !!!!! ALLA DE ANLÄNDER TILL SYRIEN VIA TURKIET !!!!!!!
  .
  !!!!! ALLA DE ANLÄNDER TILL SYRIEN VIA TURKIET !!!!!!!
  .
  !!!!! ALLA DE ANLÄNDER TILL SYRIEN VIA TURKIET !!!!!!!

  Vissa har nu återvänt till Bosnien och det är nästan varje dag att det händer terroristiska attentat i Bosnien Herzegovina. SVERIGES MEDIER RAPPORTERAR INTE OM DETTA !!!!
  Återvändare från syrien förra vecka dödade två soldater i centrala Sarajevo (en Serb och en Kroat) sedan var det attentat mot bosnienkroatiske officer i Mostar. Bomb exploderade i tunelen i Herzegovina. Idag anffalde salafisterna polisstation i Zavidovici.
  Varje dag vandaliseras Serbisk-Ortodoxa kristna kyrkor och Katolska kyrkor !!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Tack för tipset!

   Radera
  2. Du blå ljuger och vrider på sanningen. Vist det finns galningar från Bosnien Makedonien och alla liksom alla andra länder. Galningar som går till ISS men även till andra sidor i kriget och inte bara kriget i Syrien eller Ukraina. All som vill vet nåt om situation i Bosnien kan utan nån problem hitta svar. Alla vet vilka är de som bygger samhället på folkmord. PS. Hitta hur många kyrkor är kvar efter kriget i Bosnien och hur många katolska kyrkor och mosker blev kvar i folkmord kontrollerad delen av Bosnien. Vill man utbilda sig det går tom själv om man är inte sjuk och hattar alla!

   Radera
 5. Flute, är du ledsen för att Ryssarna demonterar och rensar bort ISLAMISKA STATEN ?
  Jag är säker på att du är ledsen !!!!
  I annat fall skulle du förespråka att Turkiet öppnar sit luftrum och hjälper Ryssarna att bekämpa de SATANISTERNA i ISLAMSKA STATEN ! (De är inte muslimer, de är satanister).

  SvaraRadera
 6. Эрдоган прикрывает своих поставщиков дешевой нефти!Вот и всё.Зачем России бомбить территорию Турции?!Это бред!

  SvaraRadera
 7. Flute, skäms !

  SvaraRadera
 8. Hahaha! Stor komik med rysskramarnas kommentarer! Ingen analys, bara påståenden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha ha åt alla de dödade EU medborgarna i Paris 13. 11.
   Medan ISLAMISKA STATEN mördar EU medborgarna, EU/NATO regeringar motverkar kampen mot ISLAMISKA STATEN genom att NATO skjuter när Ryska flygplan.
   NATO stödjer den ISLAMISKA STATEN !
   Båda har SATANISTISK agenda !

   Radera
  2. Тогда почему запад имеет право без расследования и предоставления доказательств обьявлять,что это Россия сбила малазийский самолет над Украиной?!

   Radera
 9. Det är mycket väl belagt av fakta att Turkiet sedan länge stödjer IS, för att försvaga Syrien, få starkare ställning, motverka kurdernas förstärkta ställning efter insatser mot ISIS & Co. Framgångarna för Ryssland och Syrien mot ISIS och al-Qaida är ett bakslag för Turkiet och andra som främjat terrorismens framgångar, som USA enligt Obama DN 13/5, Biden Harvard 2/10 2014 samt USA-generaler. Läs min artikel "Varför sköt Turkiet ned det ryska planet" på http://jinge.se

  SvaraRadera
 10. Du verkar ha intressanta läsare flute. Mitt enda tillskott till debatten är att i området där det ryska planet skjöts ned finns inte daesh utan FSA.

  SvaraRadera
 11. Det är mycket som tyder på att Turkiet sköt ner Ryssarnas plan för att de bombat byar med turkar inne i Syrien. Något som Turkiet bett dem att låta bli. IS har inget med saken att göra.


  Underliggande lojaliteter redovisas nedan. Det görs vissa avsteg från dem, framförallt i retoriken, men ibland också i realiteten för att det inte ska bli för mycket lögner.

  Syriens regim stödjer: Svagaste parten bland sina fiender, just nu IS, och bekämpar de starkaste, dvs just nu PKK och FSA, för att splittra upproret.

  Ryssland stödjer: Syriens regim och bekämpar därmed de starkaste parterna i upproret, just nu inte IS.

  Turkiet stödjer: Alla utom PKK, som de är livrädda för.

  NATO stödjer: Alla som bekämpar Syriens regim, dvs IS, FSA och PKK.


  Någon som ser en konflikt ovan och fortfarande tror att IS är den viktigaste spelaren.

  SvaraRadera
 12. Som jag förstått det så sköts planet ner över syriskt luftrum.

  SvaraRadera
 13. En intressant länk,
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/nu-kan-erdogan-skårad-frukterna-av-slug-politik/

  SvaraRadera
 14. Planet befann sig över Turkiet mindre än en halvminut. Hälften av den tiden på väg tillbaka mot Syrien. (baserat på var Turkiet säger att kränkningen ägde rum, samt bedömning av planets marschfart)

  Turkiet är väldigt triggerhappy, eller så har de problem med att veta var statsgränsen går.

  SvaraRadera
 15. Är en överflygning skäl att skjuta ned en främmande makts stridsflygplan? Ska Sverige skjuta ned de ryska och natoallierade plan som då och då under kort tid flyger över svenskt luftrum? Grekiska luftvärnet torde ha haft bästa chanserna att öva då turkiskt flyg kränkt Greklands mer än 2200 gånger. Nedskjutningen var blott ett sätt att höja den redan alltför höga temperaturen i området och kan bara försvaras av dem, som vill att krutdurken i Mellanöstern ska explodera typ Erdogan och ev Flute.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.