2016-01-15

Oljepriset kraschar under 2008 års botten!

För drygt en vecka sedan kraschade oljepriset (Brent) under de 36 dollar per fat som noterades som lägst i december 2008. I skrivande stund ligger priset på Brentoljan runt 29 dollar per fat, vilket är första gången på tolv år som oljepriset är under 30 dollar per fat. (Klicka på diagrammet nedan för att förstora det.)
Detta kommer att ställa till ännu större problem för världens oljeproducenter (och i viss mån för andra energislag), som jag skrivit om förut.
I den sistnämnda artikeln från oktober 2014 skrev jag följande (när oljepriset låg på 85 dollar per fat).
Följande prisnivåer beräknas enligt Wall Street Journal ett antal oljeutvinnande länder behöva för att få balans i sina statsbudgetar:
  • Iran $140
  • Venezuela $121
  • Algeriet $121
  • Nigeria $119
  • Ecuador $117
  • Irak $106
  • Angola $98
  • Saudiarabien $93
  • Libyen $90
  • Kuwait $75
  • Förenade Arabemiraten $70
  • Qatar $65
Ryssland räknar i sin statsbudget med ett oljepris på 100 dollar per fat.

Vi kan alltså konstatera att ett antal länder kommer att få stora problem med statsfinanserna, utöver de eventuella problem de redan har.
Och nu är oljepriset såpass mycket lägre - det kommer snart att bli en akut situation för många av dessa länder. Och Norge:
Sammantaget kommer alltså Norges näringsliv att drabbas dels av minskad oljeproduktion, dels av minskade olje- och gasinvesteringar. Vi kan alltså förvänta oss sjunkande BNP och det är svårt att se något som skulle vända situationen, förutom ett stigande oljepris.
Högst upp på norska Dagens Næringsliv ser jag krigsrubriken "Så mange norske oljejobber har forsvunnet" och hashtaggen #oljesmellen. Sedan augusti 2014 handlar det om cirka 28000 jobb som försvunnit i den norska oljebranschen.
"Kuttperioden vil foregå frem til selskapene ser bedring i oljepris og underliggende markeder. Med en oljepris på 30 dollar fatet er det foreløpig lite stabilisering i sikte."
Och därunder nästa krigsrubrik "Prisen på Nordsjøolje falt under 29 dollar fatet". Hos NRK konstaterar en analytiker att "Nå er nesten ingenting på norsk sokkel lønnsomt".

Och DN.no säger att 2016 kan bli ett vanskligt år för plånboken för norrmännen och kommer med goda råd hur man kan leva snålare. Ett grundproblem för Norge är att det finns så stor skuldsättning i samhället, på grund av deras enorma bostadsbubbla. Denna skuldsättning kommer att slå hårt när ekonomin backar på grund av lågt oljepris.

15 kommentarer:

  1. Tur att regeringen har ökat skatten på drivmedel. Puh! Hur hade det annars gått? Tänk om bensinen hade blivit för billig. Hemska tanke!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant att se vad priset vid pumpen blir sen när oljepriset börjar leta sig upp igen..

      Radera
  2. Hur lät det egentligen från peak-oilare som Flöjt och Korn för några år sedan? Det var väl något i stil med att oljepriset skulle stiga till dess att världsekonomin kraschade, därefter skulle oljepriset krascha men botten skulle vara betydligt högre än 2009 (botten var inte 2008). Därefter skulle det bli energibrist och permarecession och på motorvägarna skulle det bara framföras cyklar. Ni peak-oilare, vad missade ni och hur tänker ni nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gissade nog att oljepriset skulle stiga tills världsekonomin inte klarade av det längre och det ser ju också ut att ha hänt. "Demand destruction" har det uppenbarligen varit, med tanke på hur oljepriset fallit. Däremot tror jag inte att jag förutsagt en betydligt högre botten än 2008-2009, vilket jag dock har ett minne av att Cornu gissat. Här är vad jag skrev 2012 om oljeprisets gränser, framförallt med fokus på övre gränsen och om oljeprisets fasskiften. Dessa analyser ser ännu ut att stämma ganska bra. Så fel ser jag inte ut ha haft, framförallt som jag skrev att "Den process som världsekonomin kommer att gå igenom på grund av det volatila oljepriset kommer säkert att dra ut över många år".
      Har du något exempel på någon rejäl felbedömning jag gjort vad gäller oljepriset? Jag tittade bakåt och kunde inte hitta någon direkt.
      För övrigt ändrar jag gärna åsikt om jag får fakta som emotsäger min nuvarande ståndpunkt.

      Radera
  3. jag tycker att dom haft hyfsat rätt hittils , priset kommer att gå upp högre än sist för att sen falla det kommer att upprepas tills marknaden blir för orolig att investera i olja.

    SvaraRadera
  4. Okej anonym då har du inte koll på vad de har förutsagt. Framförallt Cornucopia har pinkat så snett att han träffat väggen i fråga om Bitcoin, oljan, bostadspriserna och en massa, massa annat. Flöjt har väl inte stuckit ut hakan lika tydligt och hävdat att lägenhetspriserna kraschar etc, men nog har även han gjort fundamentala missbedömningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag har bestämt hävdat i många år att vi har en sanslös bostadsbubbla i Sverige, där jag ser minst en halvering av priserna när den väl spricker (vilket den ännu inte gjort).
      Däremot är tajmningen väldigt svår vad gäller bubblors topp.
      Ibland har jag gjort några missbedömningar, men jag har som sagt inga problem med att erkänna att jag gissat fel.
      Å andra sidan har jag ofta förutsagt jätterätt, t.ex. att när Riksbanken började sänka räntan igen, vilket exempelvis Cornucopia missade.

      Radera
    2. Ja Cornu är rena kontraindikatorn. Det borde inte ens vara möjligt att ha så många fel, overkligt. Sen kommer alla efterhandskonstruktioner som; lättflytande olja har peakat, oljefältet i absurdistan har peakat alltså hade jag inte fel. Jag har rätt om man tar bort de här 38 parametrarna... En riktig pajas.

      Radera
  5. Men för sjutton, hela din historia som bloggare har ju handlat om att bostadspriserna ska falla. Se Boprisfallet påbörjat: "Inflationsjusterade fastighetspriser för småhus kommer att falla med minst 55% för riket och minst 65% för Storstockholm, räknat från toppen år 2007." Det var alltså för närmare åtta år sedan.

    Eller Peak oil kontra slutet på oljan: "Den globala oljeproduktionstoppen däremot har antingen inträffat för något år sedan eller så inträffar den senast om några år."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad gäller bostadspriserna har jag för länge sedan erkänt att jag hade fel 2008. Jag missbedömde den räddning som gjordes. Men det är fortfarande en jättestor bostadsbubbla i Sverige, den har bara blivit ännu större sedan 2008. Tajmningen var fel, men vi kan fortfarande se fram emot stora prisnedgångar när bubblan väl spricker.

      Vad gäller den globala oljeproduktionstoppen så hade jag rätt vad gäller konventionell olja, "peak conventional oil" var 2006. Däremot har det tillkommit "tight oil", dvs skifferolja. Den är till stor del kreditdriven den också (liksom bostadspriserna). Jag missbedömde även där styrkan i den kreditflod som vällde över världen efter hösten 2008. När väl skifferoljan också den minskar (vilket inte lär dröja så länge med dagens oljepris och skifferoljebolagens ekonomiska läge), så ser vi med största sannolikhet "peak all liquids".

      Radera
    2. Vad tror du händer när priserna går upp igen? Då tillkommer förstås mängder med ny olja som inte är lönsam just nu. "And round and round it goes"

      Radera
  6. Har också läst i stort sett allt Flute skrivit om olja, bostadsbubblan etc den senaste 5 åren liksom Cornus antaganden och tvärsäkra påståenden. Och det är en avgörande skillnad i "gissningarna". Cornu är tvärsäker i det mesta han skriver (han är fenomenal att inteckna framtiden) ofta felaktigt, framförallt tidpunkten när det ska inträffa, medan Flute är mer återhållsam. Och det är inte bara dessa två herrar som haft fel om tidpunkter. Det gäller många andra internationella olje- och bostadsanalytiker som omöjligt kunde förutse vad centralbankerna tillsammans med de finansiella aktörerna var och är i stånd att göra, för att vidmakthålla en skuld och penningdriven global tillväxtekonomi. Där energi främst olja är avgörande. Och precis som Flute skriver ovan. Den okonventionella oljeutvinningen tightoil i USA, främst fracking, skulle aldrig ha kunnat utvecklats utan FEDs påspädning av kapital genom QE 1,2 och 3. Minst 30 000 miljarder kronor om jag minns rätt. Få om ens någon kunde förutse detta, då det aldrig hänt tidigare. Det gäller även den negativa räntan som breder ut sig.
    Att peakoil inträffade för konventionell olja sk råolja 2006 är ett faktum. Det bekräftas av många aktörer bla av IEA inom OECD.
    Nu står vi inför ett nytt läge där en ny exportör av råolja, Iran, kliver in på marknaden. Nu är det dax att börja gissa igen vad som kommer att hända, när ännu mer olja kommer ut på marknaden där det redan finns ett överskott på 1-4 miljoner fat per dag. Samtidigt som de få oljexporterande länderna som finns kvar blöder ekonomiskt! Och världsekonomi befinner sig i recession och går in i deflation.
    Man kan ju fundera över varför USA medverkar till att ännu större överskott av olja, från Iran, kommer ut på marknaden. Detta slår mot den egna produktionen av tightoil. Kan det bero på att världsmarknaden för oljeprodukter består av "fel sorts oja", som innebär att USAs roll som världspolis hotas? Militären får inte tillräckligt med flytande bränsle sk flygfotogen, för att kunna hålla igång flyg, båtar och fordon på sina 2000 baser runt om i världen och därmed upprätthålla sin globala militära dominans.

    Flygbränsle är det bränsle som använts av USA-militärmakt och är en sen crackning av diesel, som redan idag är en bristvara i Europa och därför än så länge kan importeras från USA. När det gäller den svenska och för den delen den norska bostadsbubblan så kommer de självklart att spricka. Ingen kan säga när, men alla spekulationsbubblor spricker förr eller senare!

    SvaraRadera
  7. För sisådär fem år sedan var flöjts relevans avhängigt att stora förändringar var att vänta inom fem år, dvs fram till nu. Men den enda stora förändring som verkligen har skett sedan dess, att människor från tredje världen har tagit sig till europa i enorm omfattning och utsätter både unionen och Sverige för svåra påfrestningar, den varslade han inte om. De där "framtidsfrågorna som hänger ihop" tycks inte längre vara framtidsfrågor i särskilt stor utsträckning.

    SvaraRadera
  8. Jag fattar inte, du och cornucopia har pratat om "Peak Oil" så länge nu, hur kan då priserna droppa så hårt? Skulle vilja se ett blogginlägg som förklarar det :)

    SvaraRadera
  9. Ingen kunde ha förutsett den negativa räntan. Villigheten hos politiker och ekonomer att skjuta kraschen framför sig genom att förvärra problemen överstiger alla sansade människors föreställningar.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.