2008-10-28

Carnegie först ut

Investmentbanken Carnegie blev igår och idag först ut av svenska banker och finansbolag att på allvar drabbas av finanskrisen. Riksbanken gav dem igår en kredit på 1 miljard kronor, och idag utökades krediten till maximalt 5 miljarder. Det sägs att det är likviditetsproblem som har orsakat Carnegies plötsliga kreditbehov, men osäkerheten är stor om vad som egentligen håller på att hända. Tydligen har vissa av deras möjligheter att låna på den normala marknaden försvunnit. Riksbanken anser att Carnegie är solitt och det endast är en akut likviditetsbrist, men varför kan de då inte få lån på den vanliga marknaden?

Fler motsägelser finns i sammanhanget. Riksbanken säger att det är ett kortfristigt lån, men har samtidigt inte satt något datum för när pengarna ska betalas tillbaka. När Carnegie fått frågan om vad som hänt mellan måndagen och tisdagen som gör att de plötsligt behöver 5 miljarder istället för 1 miljard så svarar de att ingenting har hänt. "Den utökade krediten är en signal utåt till våra kreditgivare. Kreditramen på fem miljarder kronor ger oss en ytterligare flexibilitet och stabilitet". Jovisst, vi har hört liknande visor tidigare under året från krisdrabbade amerikanska banker. Men lite förklaring får vi i alla fall om vad som orsakat den akuta krisen: "Vi hade i fredags en aktör som ville bli mer restriktiv i sin utlåning till oss. Det var det som gjorde att vi vände oss till Riksbanken."

Som säkerhet för lånet har Riksbanken fått alla aktierna i Carnegies helägda dotterbolag - Carnegie Investment Bank och försäkringsmäklaren Max Matthiessen. Alltså hela deras "riktiga" verksamhet - eftersom moderbolaget bara är ett holdingbolag. Om Carnegie inte lyckas betala tillbaks sina lån blir alltså dotterbolagen statsägda.

Osäkerheten har såklart fått Carnegies aktiekurs att falla kraftigt - från runt 44 kronor i torsdags till 28 kronor igår och 12 kronor idag. Nyemission är därmed troligen uteslutet som långsiktig väg ut ur problemen.

Problemen späs såklart på av att Carnegies kunder blir oroliga och tar ut pengar. Tydligen har "ett antal hundra miljoner" tagits ut på senaste tiden. Dessutom vill uppenbarligen ingen handla med Carnegie idag, så där försvinner deras courtagevinster på mäkling också. Detta syns t.ex. på handeln på Stockholmsbörsen - av 44 364 849 omsatta aktier i Ericsson idag mäklades endast 280 av Carnegie. Tidigare har de varit en av de största mäklarna.

Till råga på allt så är Finansinspektionen kritisk mot Carnegies interna styrning och kontroll samt för deras kraftiga kreditexponering mot en enskild kund. Den 10 november ska de ta beslut om eventuella sanktioner.

Carnegie sätter tydligen sitt sista hopp till den stabilitetsplan som riksdagen ska klubba imorgon. Men det är nog ett fåfängt hopp. Hur de ska kunna överleva efter denna förtroendeknäck kan inte jag förstå. Utan förtroende är en bank död. Staten får överta det som blir kvar av Carnegie, men det lär nog säljas ganska snabbt till någon annan intressent, t.ex. någon av våra svenska storbanker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.