Finanskrisen som började förra sommaren har nu gått in i ett stadium där storbanker faller som käglor och räntegapen skjuter i höjden. Någon form av "räddningspaket" lär komma snart i USA, men även då har kvarvarande banker stora problem och stramar åt sin utlåning.
Då kommer vi till nästa steg i krisen. Många företag är idag beroende av lån för att driva sin verksamhet. När lånekranen då skruvas åt så kommer många av dessa företag inte att kunna behålla sina nuvarande lånenivåer. Då finns två alternativ - nedskärningar eller konkurs. Dessutom drabbas många företag av minskad orderingång eller försäljning, eftersom både konsumenter och företag nu börjar hålla hårt i plånboken. Pappersupplagan av DN hade idag en artikel om den dåliga soliditeten hos många svenska storföretag, där det pekas på hur beroende dessa är av lån. Detta gäller såklart inte bara svenska företag, utan tendensen finns i hela världen. Den nuvarande krisen beror på upprullningen av världshistoriens största kreditbubbla - över hela världen har privatpersoner, företag, stater och kommuner levt på lånade pengar i en aldrig tidigare skådad utsträckning.
Men kan inte företagen öka sin soliditet då? Nja, det lär bli svårt i nuvarande ekonomiskt läge. För att citera Wikipedia: "Soliditeten kan bara öka på tre sätt: 1) Genom att företaget genererar vinst och dessa återinvesteras i företaget, 2) Genom amortering av skulder och 3) Genom att ägarna skjuter till medel (till exempel genom nyemission)."
1. Företagens vinster kommer att minska p.g.a. minskad efterfrågan, varför soliditetsökning genom återinvestering av vinster är mer eller mindre utesluten.
2. Amortering av företagens skulder blir också svår eller omöjlig med minskade företagsintäkter.
3. Det nuvarande börsklimatet gör nyemissioner svåra eller omöjliga. Få vill idag investera i andra företag än de absolut säkraste. Många ägare har idag inte heller medel att skjuta till för att öka företagets soliditet.
Sammanfattningsvis finns inga enkla vägar till ökad soliditet för företagen i sikte den närmsta tiden.
Som jag påpekat redan i augusti förra året så har antalet företagskonkurser legat på historiskt sett mycket låga nivåer de senaste åren. Det har varit lätt att låna pengar och många dåligt skötta företag eller sådana med i längden ohållbara affärsidéer har därför kunnat överleva i flera år. Därför finns ett stort "lager" av företag som väntar på konkurs.
Vad jag räknar med är att vi snart får se en stor våg av konkurser och nedskärningar från allehanda företag, både i USA och Europa (inklusive Sverige). Detta stadium av krisen blir särskilt allvarligt, då det drabbar alla typer av jobb, inte bara anställda i finansbranschen. Framåt årsskiftet kommer vi troligen att se allvarliga konsekvenser av denna våg, framförallt i USA.
En tillfällig "lösning" av den akuta finanskrisen kan till och med göra situationen farligare, eftersom det kan invagga företag i tron att det värsta är över och att man nu kan satsa framåt.
Faktiskt verkar vi se början av denna våg redan nu. Idag kunde vi läsa att 1400 jobb ska bort på Volvo lastvagnar. För någon dag sedan rapporterades att antalet varsel har fördubblats i september 2008 jämfört med samma månad i fjol. Och i förra veckan kom en vinstvarning från General Electric, ett av världens största och mest diversifierade företag.
2008-10-01
Nästa steg i krisen blir...
Labels:
bubbla,
europa,
framtiden,
konkurser,
kredit,
kreditbubbla,
lågkonjunktur,
lån,
nerdragningar,
ränta,
soliditet,
sverige,
usa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Flute, en annan aspekt som är intressant med företagens vinster är att aktieägarna skrikit efter utdelningar. Utdelningar som getts ut handlöst de senaste åren kunde ha använts till att bygga upp soliditeten, istället har man dränerat soliditeten. Nu kommer girigheten att visa sitt rätta tryne då aktieägarna får smäll på fingrarna i form av sjunkande kurser och följdaktligen säljer av för att säkra sitt kapital. Dvs nergångarna kommer att späs på då aktieinnehaven inte ger utdelning längre och dessutom riskerar att falla under gav.... det luktar bränt!
SvaraRaderaKreditexpansionen gav oss omfångsrik handel
SvaraRaderaKreditåtstremning absorberar all likviditet och handeln tvärnitar.
Den negativa spiralen är ett faktum och avmattningen kommer att bli drastisk!
Deflationen står för dörren men jag räds för om vi i förlängningen får stagflation! DÅ kan vad som helst hända! Riksbankerna har då spelat ut sin roll och vad politiker då kommer att göra, återstår att se. Handelskrig? Jag vet inte, men risken finns att det kan blossa upp tråkigheter av detta slaget....