USA fortsätter att dras med jättelika och växande budgetunderskott, som bara ökar på deras redan jättelika statsskuld. Den har nyss passerat 10 biljoner dollar - eller cirka 258000 svenska kronor per invånare till dagens valutakurs. Statsskulden blir ju inte precis mindre när man beslutar att lägga några hundra miljarder dollar på att stötta upp vacklande banker. Bara i år beräknas därför USA:s statsskuld öka med 1017 miljarder dollar (jämfört med 460 miljarder förra året).
Dessutom har USA ett stort underskott i bytesbalansen ($731 miljarder dollar år 2007) och måste alltså i slutändan låna till en stor del av sin import. Även många privatpersoner och företag i USA är skuldsatta upp över öronen. Dessutom har många stater (t.ex. Kalifornien) och kommuner i USA stora problem p.g.a. vikande skatteintäkter, och börjar efterfråga nödhjälp från centralt håll. Trots USA:s uppenbarligen risiga ekonomiska läge fortsätter investerare över hela världen att sätta sina pengar i amerikanska statspapper, vilket drivit ner räntan på dem.
Men, vad händer den dag USA inte kan låna längre till dagens låga räntor? Cirka 25% av den amerikanska statsskulden ägs idag av utländska investerare (inklusive centralbanker) vilket är en drastisk ökning från 13% för 20 år sedan. Det har spekulerats i att de länder som idag investerar sina överskott i amerikanska statspapper (t.ex. Kina och oljeländer) till slut kommer att tappa förtroendet för USA och bestämmer sig för att sluta investera där. Jag anser att det är osannolikt att det skulle hända, med tanke på att de då skulle "bränna" sina nuvarande jättestora investeringar i amerikanska statspapper. Men, det kan hända.
Ett mer sannolikt scenario är att den globala ekonomiska nedgången, där finansiella värden i mångmiljardklassen "försvinner" varje dag, gör att den globala tillgången på kapital sjunker. Då finns det helt enkelt mindre kapital som kan söka sig till amerikanska statspapper, vilket kommer att driva upp räntorna på amerikanska statspapper rejält, eftersom räntan styrs av efterfrågan. USA behöver idag låna $2,8 miljarder per dag för att klara av statens finanser. Stiger statens låneräntor får vi se kris på allvar. Låter det osannolikt? Jag tycker inte det, nu när de flesta länder i världen, även Kina och arabländerna, verkar drabbas av den finansiella krisen.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
12 timmar sedan
Hej Flute!
SvaraRaderaBra synpunkter!
Jag är inne på den linjen att så länge krisen pågår inom banksystemet, tvingas centralbankerna pumpa in än mer likviditet och på det viset till slut öka penningmängden. Men i dagens läge är detta verkningslöst såtillvida att banksystemet absorberar all likviditet för att kväva sina gigantiska underskott. Tillskottet är endast en tillfällig kur som troligen blir verkningslöst.
Krisen kommeratt förvärras än mer kommande år då den reala ekonomin utsätts för ytterligare påfrestningar som mynnar ut i konkurser här och var inom företag och banksektorn, varvid centralbankerna tvingas lämna inflationsmål m.m. åt sidan. Vi kommer troligen till en punkt då vi får acceptera en högre inflation för att råda bot på problemet. Hyperinflation? kanske.... Jag vet inte, men jag ser tydliga signaler på att vi kommer att få högre räntor då pensionsfonder (AP-fonder + livbolagen) kommer göda 40-talisterna, med stora utförsäljningar av obligationer. Dess värdeminskning innebär samtidigt högre räntor, mycket högre räntor!
Den senaste tidens utveckling på USD har till stor del sin grund i amerikanska placerares globala vinsthemtagningar: Man säljer valutor och aktier för att ta hem sitt kapital för att täcka sina underskott. Uppgången är troligen kortsiktig och övriga världen får nya problem när USD faller tillbaka och inleder sin långa nedtrend ner till 4,50-5 kr under kommande år!
Bistert, bistert......
Sålänge de är militärt starka kommer de nog kunna låna så mkt de vill på sina villkor...
SvaraRadera