I lördags beordrade Ecuadors President Rafael Correa att spanska oljebolaget Repsol-YPF och franska oljebolaget Perenco snarast ska betala in obetalda skatter. Det hela bottnar i ett beslut från 2007 om att oljebolag i Ecuador ska betala 99% av oljeinkomster över ett visst pris per fat i skatt. De två oljebolagen fick 48 timmar på sig att betala sina skatteskulder eller så skulle de få tillgångar beslagtagna. Att man nu börjar kräva in skatterna har såklart att göra med att det är brist på pengar i Ecuadors statskassa.
I lördags meddelade Ecuador också att man kommer att skjuta upp räntebetalningar på 135 miljoner dollar på internationella lån i 30 dagar. Nu vill man förhandla med kreditgivarna. Den 15 december deklarerade Ecuador att 3,2 miljarder dollar av dess skulder inte ansågs legitima, utan var kopplade till korruption eller dylikt.
Ecuador är bara ett exempel på vad som håller på att hända nu. Fallande oljepriser orsakar hål i statskassan hos oljeproducerande länder. Därmed får de svårt att betala sina skulder, och detta slår tillbaks mot långivarna som kanske blir tvungna att skriva ner skulderna eller åtminstone reservera pengar för eventuella kreditförluster. Detta gäller nu inte bara oljeproducenterna, utan alla fattiga länder som är beroende av export av olika råvaror. Nu är den stora frågan - vem har lånat ut pengar till alla världens "subprime-stater"? Vilka banker kommer att drabbas?
Som jag har sagt tidigare så är det som började som en kris för de värsta bostadslånen i USA i själva verket en del i en enorm global kreditbubbla som stegvis är på väg att lösas upp. En efter en faller olika lånemarknader ihop.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
8 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.