2011-07-08

Vikten av kreditvärdighet

I förra veckan fick Vitryssland sina elleveranser från Ryssland avstängda i några dagar, eftersom de inte kunde betala elräkningarna. Visserligen hade det vitryska elbolaget pengar i kassan, men bara vitryska rubel, som de inte kunde växla till någon valuta att betala med. Valutaproblemet orsakas av de ekonomiska problem jag skrev om i slutet av maj, då landet devalverade sin valuta med 36 procent.

Efter några dagar återfick Vitryssland sin ryska el, då de till slut lyckats betala skulden. Vi får se hur länge det dröjer innan de får betalningsproblem nästa gång...

Vitryssland fick alltså tillbaks elen till helgen, så att de kunde fira sin självständighetsdag i söndags. Dagen firades bland annat genom att staten stängde av alla webbplatser för sociala medier och grep 300 personer av dem som protesterade på gatorna. Vitryssarna har för övrigt hittat på en ny protestmetod - att klappa händerna. Applåden blir till en ironisk protestyttring och man har därför förbjudit folk att klappa i händerna när president Lukasjenko håller tal.

Denna händelse visar tydligt vikten av att en stat är kreditvärdig och behåller förtroendet för sin valuta, särskilt om man är beroende av import för viktiga varor. Utan energi stannar hela industrisamhället av - särskilt viktiga är fossila bränslen och el. Illa kan det också bli för länder som är beroende av livsmedelsimport (vilket är större delen av världens länder). Zimbabwe drabbades i september 2007 av att de inte kunde betala för en stor leverans av vete som blev kvar i hamnstaden Beira i grannlandet Moçambique. Problemet löstes i och för sig senare, men situationen såg krisartad ut ett tag.

Vid en global finanskrasch (som Nouriel Roubini förutspår) är det sannolikt att många skuldsatta stater får problem med att importera både energi och livsmedel och tvingas tigga om nödhjälp. Grekland och Irland lär troligen räddas av övriga EU isåfall, men det finns många andra länder som inte har lika snälla grannar. Dessutom kan hjälparländerna ställa hårda villkor för att ställa upp, exempelvis lär Ryssland vilja ha något tillbaka för att man hjälper Vitryssland.

Vitryssland, Grekland och Irland är alla tre importörer av energi, framförallt vad gäller fossila bränslen, där inget av länderna har särskilt mycket egna. Greklands el genereras till 75 procent med importerade fossila bränslen. Vad gäller elimport hittar jag inga uppgifter. Även Irland genererar större delen av sin el från importerade fossila bränslen och varken importerar eller exporterar särskilt mycket. Vitryssland importerar en del av sin el från Ryssland, men dessutom är den inhemska elproduktionen nästan uteslutande baserad på importerade fossila bränslen. För alla tre länderna kan vi alltså förutse energikris efter statsfinansiell kris.

Tillägg: Fel av mig angående Grekland, som faktiskt producerar sitt kol till elverken själv. Se MazamaScience. Dock är Grekland beroende av import av gas och olja.

Går vi vidare till livsmedel, så kan man ur FAO:s statistik för 2008 utläsa att Vitryssland importerade 6 procent av sin spannmål. I gengäld är man självförsörjande på potatis och förbrukar årligen nästan lika många ton potatis som spannmål. Vad gäller kött exporterar de några procent av sin produktion, men framförallt exporterar man en hel del mjölk och mejeriprodukter. Vitrysslands livsmedelssituation ser alltså förhållandevis trygg ut på kort sikt.

Irland importerar visserligen 27 procent av sin spannmål och 12 procent av potatisen, men exporterar i gengäld enorma mängder kött, mjölk och mejeriprodukter, vilket baseras på deras stora areal av betesmarker. Inga akuta livsmedelsproblem vid en statsfinansiell kris alltså.

Grekland däremot är problembarnet i sammanhanget. De importerar 18 procent av sin spannmål, 47 procent av köttet och 32 procent av mjölk och mejeriprodukter. Det enda positiva i sammanhanget är att Grekland årligen producerar 2,3 miljoner ton oliver, varav största delen konsumeras i landet. Vid en grekisk statsbankrutt skulle alltså övriga EU-länder tvingas rycka in med livsmedelsbistånd och även energibistånd.

1 kommentar:

  1. Intressant artikel! Det skulle vara kul också att få läsa samma fakta om Sverige i dessa inlägg där du analyserar andra länder, för att på något sätt få ett sammanhang / något att förhålla sig till.
    Tack för en spännande blogg!
    /Kristina

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.