2012-03-07

Risk Off

De globala finansmarknaderna har denna vecka svängt över i läget "risk off", från att under någon månad ha hållit sig i läget "risk on". De globala finansmarknaderna är nämligen numera så synkroniserade och korrelerade att det i princip bara finns två lägen - "risk on" eller "risk off". "Risk on" innebär att marknaderna skiftar från upplevt säkra (tråkiga, lågavkastande) tillgångar till upplevt osäkra (spekulativa, potentiellt högavkastande) tillgångar, alltså säljer dollar och yen, köper aktier, säljer amerikanska statspapper, köper råvaror, osv. "Risk off" innebär förstås det motsatta skiftet.

Huruvida marknadsskiftet denna vecka kommer att vända till "risk on" snart igen är än så länge svårt att förutse, men det finns en risk att det är vändning till "risk off" på ett längre tidsperspektiv, då många finansmarknader nu får anses vara kraftigt överköpta och det behövs många positiva nyheter för att de förhoppningar som finns inbyggda i exempelvis aktiekurserna inte ska komma på skam. Tills vi fått en bekräftelse av vändningen är det nog bäst att vara likvid - det kan fortfarande komma något spektakulärt utspel om den grekiska skuldkrisen som åter skickar över marknaderna i "risk on".

Det rör sig om enorma kapitalrörelser på och mellan finansmarknaderna, med en stor potential att destabilisera. Vid "risk on" finns kredit och riskkapital förhållandevis lätt tillgängligt, vid "risk off" stryps plötsligt detta. En planerad nyemission av aktier kan lätt gå i stöpet om den genomförs vid fel tillfälle, liksom att utgivning av nya obligationer kan behöva ställas in. Politiker och andra styrande har små möjligheter att i det kortare perspektivet tippa över marknaden från "risk off" till "risk on", men på lite längre sikt gör man allt vad man kan genom att ge ut frikostiga krediter till (annars konkursmässiga) banker och stater. I höstas lyckades man och effekterna har hållit i sig fram tills nu. Under denna period av "risk on" ignoreras dåliga nyheter.

Stora vändningar till "risk off" påverkar också alla västvärldens pensionsfonder negativt, med alla de långsiktiga effekter som det får. Täta svängningar mellan "risk on" och "risk off" kan också vara förödande för många hedgefonder. Enligt AR Magazines undersökning gick 40 procent av hedgefonderna med förlust 2011 och i genomsnitt förlorade de stora hedgefonderna 0,47 procent i värde förra året.

Vad som har fått finansmarknaderna att just nu tippa över är lite oklart, men så mycket är klart att det har kommit en hel bunt med dåliga nyheter, även om en hel del i princip redan var känt, men kanske ignorerades i tron att det skulle lösa sig på något vis, eller inte var så farligt.
Nu är allt detta tämligen väntade händelser. Vi väntar bara på att det ska dyka upp någon "svart svan" (oväntad händelse med stora effekter) som kan utlösa en kraftigare "risk off". Apropå det läser jag hos Cornucopia att Nassim Nicholas Talebs bok "The Black Swan" nu finns på svenska. Jag antar att Cornucopia fått ett recensionsexemplar. Jag ser inget behov av att själv köpa boken, då jag redan läst den på engelska för några år sedan. Jag vill i alla fall meddela att jag gärna recenserar den svenska översättningen av boken här på Sveriges just nu fjärde mest lästa ekonomiblogg, om förlaget kan tänka sig att bevärdiga mig med ett recensionsexemplar. E-postadress till mig hittar man i högerspalten.

5 kommentarer:

 1. Vänta på det oväntade? Själva poängen med en svart svan var väl att den är just totalt oväntad? Hmmm.
  /Grönvita

  SvaraRadera
 2. Grönvita:
  Vad jag menar är att vi vet att förr eller senare kommer det någon "svart svan", men vi kan inte veta vilken.

  SvaraRadera
 3. Vi har faktiskt bara haft två neddagar men du pratar om en trendvändning? Skulle lika gärna kunna vara en liten rekyl.

  SvaraRadera
 4. Vilka är nummer 2 och 3? Jag antar cornucopia är nummer 1.

  MVH/Lars

  SvaraRadera
 5. Bra sammanfattning som vanligt. Ja, det bli nog många svängningar i "risk on" och "risk off" framöver tills den stora "RISK OFF" slår till.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.