Häromdagen skrev jag om Venezuela och landets elransonering.
Nu läser jag om den senaste absurda utvecklingen i landet vars inflationstakt förra året var 275 procent och i år beräknas bli 720 procent. De har inte längre råd att trycka pengar!
Detta beror på att de envisas med att inte ha sedlar i större valörer än 100 bolivar. Den officiella kursen är cirka 10 bolivar per USA-dollar och till den kursen skulle största sedelvalören motsvara en tiodollarssedel (cirka 81 kronor). Problemet är bara att valutakursen på svarta marknaden är över 1000 bolivar per dollar. Då motsvarar den högsta sedelvalören cirka 81 öre! Även om prisnivån i Venezuela inte är samma som i Sverige får man inte mycket för knappt en krona.
Denna låga högsta sedelvalör gör att man tvingas trycka enorma mängder sedlar. Sedan ett tag har dock Venezuelas eget sedeltryckeri slut på material för sedeltryckning, på grund av de importrestriktioner som råder. Därför har Venezuela beställt sedlar från tryckerier i utlandet, men har nu svårigheter att lägga beställningar eftersom de har varit opålitliga vad gäller att betala räkningarna i tid.
Venezuela hamnar nu därför i ett intressant läge. De har mycket hög inflation, men har inte tillräckligt med kontanter. Detta bara för att regeringen låtsas att man inte har särskilt hög inflation och vägrar trycka sedlar i rimliga valörer. Slut på kontanter brukar bara inträffa vid slutstadiet av hyperinflation, inte vid ett såpass tidigt stadium i inflationsspiralen som Venezuela nu är i. Vad som kommer att hända kan vi därför bara spekulera i. Kommer det att påskynda landets kollaps eller bromsa in den?
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
15 timmar sedan
Hur stoppas en spiral av hyperinflation? Har det lyckats vid något tidigare tillfälle? Annars är det väl bara att kasta in handduken, och då kan de lika gärna göra det nu. Brist på sedlar, även om den är framtvingad kanske kan vara den utlösande faktorn.
SvaraRaderaJo, som du säger kanske det är bättre att det hela stoppas på detta stadium, när inflationen bara ligger på några hundra procent per år, inte tiotusentals procent.
RaderaNej, jag känner inte till något falla av hyperinflation som man lyckats stoppa.
Det blir ett spännande experiment.
Zimbabwe gav upp. De avskaffade den inhemska valutan och började använda Sydafriakanska rand istället.
RaderaTyskland tror jag också gav upp och införde en ny valuta.
Vilka möjligheter finns det för Venezuela? Antar att man använder dollarn inofficiellt men det lär inte de styrande se som en möjlighet - "fiendens valuta". Ny egen fiatvaluta? Ny egen guldmyntfot? Något samarbete med Kina kanske? Kina har väl tidigare lånat ut mkt pengar till Venezuela och har ju guldbackad valuta på G.
RaderaHur slår förresten Venezuelas ekonomiska kris på deras oljeproduktion på kort och lång sikt?
Ja, brasilianska real eller argentinska peso lockar nog inte.
Radera