2009-02-11

Onyttan med teve

Läsvärda ekonomibloggen Cornucopia har en mängd spartips denna vecka och dagens tips är att göra sig av med teven. Det är definitivt inte politiskt korrekt. I dagens samhälle blir man betraktad som en utomjording när man säger att man nästan aldrig tittar på teve.

I detta sammanhang vill jag påpeka att teve inte är särskilt nyttigt överhuvudtaget, särskilt inte för barn. För knappt en månad sedan hade SvD en artikel om en amerikansk forskare som vill ha totalstopp för teve till barn under två år. Han kommer till den slutsatsen i en artikel publicerad i den medicinska vetenskapstidskriften Acta Paediatrica.
"Han hittar inga bevis för att tv är bra för små barn. Snarare kan det vara skadligt. Bland annat visar studier att tv-tittande vid låg ålder kan leda till koncentrationsproblem senare i livet och försenad språkutveckling.

Tv-program och filmer som riktar sig till riktigt små barn marknadsförs ofta som utvecklande för barnen, trots att forskningen tyder på det motsatta. I Frankrike skärptes nyligen reglerna för barn-tv och i USA har den amerikanska barnläkarakademien gått ut och varnat för tv-tittande under de två första levnadsåren."
Vidare i denna artikel kan man läsa:
"Enligt Martin Ingvar, hjärnforskare vid Karolinska institutet, uppstår framför allt risken för inlärningsproblem när tv:n ersätter mänsklig kontakt. När en tv står på minskar de vuxnas kommunikation med barnen, visar flera studier. Och när föräldrarna pratar mindre med sina barn försenas barnens språkutveckling."
Att vuxnas kommunikation med barnen minskar på grund av teveapparaten ser jag varje kväll. Tvärs över gatan bor en familj där vi ser rakt in i vardagsrummet och deras teve står på konstant. Jag ser tydligt hur de inte tittar på och kommunicerar med sina småbarn, utan istället tittar på och koncentrerar sig på det som händer på teven. Stackars barn! Hur kommer deras framtid att se ut?

Många försöker att ta fram de positiva sidorna med tevetittande hos lite äldre barn, men jag anser att de negativa sidorna överväger. Jag ser tydligt skillnaden mellan barn som regelbundet ser på teve och mina egna barn, som aldrig tittar på Bolibompa annat än när de hälsar på hos kompisar. Många barn jag har sett har redan i åldern tre till fyra år utvecklat ett beroende av teve. Om föräldern försöker säga nej till tevetittande av någon orsak får barnen fullständigt spel. Det är skrämmande att se.

Hugo Lagercrantz, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, är en av de få som stuckit ut hakan i den offentliga debatten här i Sverige och uttalat sig om barns tevetittande. Bland annat har han sagt att
"En amerikansk undersökning har visat att för mycket tv-tittande under de första två åren till och med kan öka risken för adhd senare i livet. Efter 2 års ålder är en timme om dagen lämpligt, helst tillsammans med en vuxen."
Nu är det faktiskt så att teve har dåliga effekter även på vuxna. Bland de mest kända är de undersökningar som psykofysiologen Thomas Mulholland gjorde, där de satte elektroder på huvudet på tevetittare och kom fram till att tevetittande ökar mängden alfavågor i hjärnan, som när man sitter passiv eller vid drömsömn. Detta oberoende av hur spännande eller engagerande det som visas är. Varför tror ni tevereklam är så dyr per minut? Jo, för att den går rakt in i folks medvetande i ett drömlikt tillstånd. En av de första som verkligen kom fram till hur det låg till var Herbert Krugman, som redan 1969 mätte hjärnvågor hos försökspersoner som tittade på teve. Efter cirka en halv minuts tevetittande tog alfavågorna över, vilket inte var fallet när personen t.ex. läste en tidning.

Att teve är beroendeframkallande är också uppenbart. I en berömd undersökning på 1970-talet studerade man 182 tyska familjer som skulle avstå från tevetittande under ett år. Inga klarade sig längre än sex månader, och de flesta uppvisade klassiska abstinenssyndrom.

Själv är jag nu inne på mitt 23:e år utan regelbundet tevetittande och det är så skönt att ha tid över för en massa annat. Är jag trött går jag och lägger mig istället för att slappa framför teven. Och tror ni jag spenderar hela min lediga tid läsandes och skrivandes framför datorn? Visst är jag här ofta, men jag leker också med mina barn, spelar musik, motionerar, odlar grönsaker och annat kul.

3 kommentarer:

  1. Håller helt med. Jag är nyss fyllda 25 och har inte haft TV på ca 3 år. I början kompenserade jag med dator och datorspel, men nu har jag mycket annat i mitt liv.

    Jag tycker det är sorgligt hur TV:n har en central del i folks liv. Vardagsrummet är alltid uppbyggt runt TV:n, som den vore nån slags helig ikon man tillber.

    Jag tror ingen kommer se tillbaka på sitt liv när de blir gamla och önska att de hade kollat mer på TV... Däremot de andra sakerna som de verkligen ville.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar ju faktiskt TV-program, eller en del av dom iaf. Sedan något år tillbaka har jag börjat ladda ner allt jag ser, så nu slipper jag åtminstone det förkastliga slötittandet. Personligen tycker jag faktiskt att man kan kasta borta minst lika mycket om inte mer värdefull tid på internet som framför TV:n.

    Sen tycker jag faktiskt att det oändliga hissandet av boken är något överdrivet, jag är själv medicinstudent och har sedan en tid märkt att man istället för böcker numera kan hitta DVD föreläsningar om fysiologi och dyl. Ett oerhört mycket effektivare sätt att ta åt sig information på måste jag säga. Text är faktiskt ganska begränsat och omständigt ifall man ska berätta något.

    Skulle det verkligen vara politiskt inkorrekt att inte ha TV, jag tvivlar, snarare tvärtom ifall du frågar mig, men det är ovanligt det håller jag med om.

    SvaraRadera
  3. Hej Flute!
    Jag följt din blogg någon månad (den enda jag läser), främst för att läsa svenska perspektiv på finanskollapsen. Nu känner jag att jag måste kommenterar nytta med teve.

    Vår gamla TV brann 2004 när vårt första barn var 1½ år och vi köpte inte någon ny och det har vi aldrig ångrat.

    Vi får dock varje år två brev från Radiotjänst - ett till mig och ett till hustrun - och mitt brev för 2009 kom just idag.

    "Vi hittar inte dig i vårt register över tv-avgiftsbetalare." "Enligt lag ska du betala t-avgift om du har tv elle någon annan form av tv-mottagare."

    Vi har ringt och sagt att vi inte har TV och inte vill titta men att vi kommer att anmäla TV-innehav om vi mot förmodan skaffar en ny. Trots detta fortsätter de att skicka dessa brev.

    Det finns andra lagar också, exempelvis brottsbalken 5:1

    "Den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal till böter."

    Är Radiotjänst brev en form av förtal? :)

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.