Med anledning av min kommentar till Mona Sahlins debattartikel om jobbpolitik i DN igår tänkte jag titta lite på hur det har sett ut med sysselsättningen de senaste årtiondena. Jag har markerat perioder då den borgerliga sidan haft regeringsmakten med blått och perioder då socialdemokraterna med stödpartier haft regeringsmakten med rött. Först tittar vi på antal sysselsatta:
Som synes ligger vi nu på ungefär samma nivå som då den nuvarande regeringen tillträdde 2006, vilket får sägas vara ett bra resultat med tanke på den kris vi gått igenom. Tittar man på icke säsongsrensade siffror är skillnaden mellan tredje kvartalet 2006 (högkonjunktur, socialdemokratisk regering) och tredje kvartalet 2009 (lågkonjunktur, borgerlig regering) 10 000 fler sysselsatta. I diagrammet ovan kan man dock notera att den uppåtgående trenden för sysselsättningen började redan i slutet av den socialdemokratiska regeringstiden. Jag har svårt för att se någon korrelation mellan färgen på regeringen och hur det ser ut med sysselsättningen. Snarare är det nog globala och lokala konjunkturförlopp som styr sysselsättningen. De borgerliga har haft oturen att sitta i regeringsställning under de senaste årtiondenas båda värsta arbetslöshetskriser. Krisen från 2001 var ifråga om sysselsättning mycket mild. Tydligare blir tendenserna om vi istället tittar på sysselsättningen som andel av befolkningen i arbetsför ålder.
Här ser vi att krisen 1992-1993 ledde till ett katastrofalt fall för sysselsättningsgraden för den vuxna befolkningen - vi hade faktiskt ännu år 2007 inte återhämtat oss helt.
För den som är intresserad av sysselsättningsfrågan rekommenderar jag en titt på "Jobbpartiets" diagram över förändringen i antal jobb inom den privata sektorn. Där kan man dra slutsatsen att den nuvarande regeringen lyckats bra med sysselsättningspolitiken.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
16 timmar sedan
Jomenvisst har den nuvarande regeringen lyckats bra med sin jobbpolitik , hungriga vargar jagar ju bäst.
SvaraRaderaDet bästa vore nog för att få upp effektiviteten i arbetsmarknadspolitiken att göra några effektiviserande förändringar i A-kassesystemet , möjligtvis avskaffa det helt för de som inte har en privat inkomstbortfallsförsäkring , eller om man sänker ersättningen till 50% så folk får ändan ur vagnen när det gäller att söka arbete.
Idag är det ju många som saknar privata försäkringar och trots det vägrar att ta både städjobb eller jobb med hushållsnära tjänster bara för A-kassan är så förmånlig.
Vem bryr sig om politiken (rött el. blått) då det är marknaden som helt styr konjunkturen pga detta falska penningsystem?
SvaraRaderaDe kan ju dribbla med siffror bäst de vill men sanningen och säga så är vi nog i sista steget med sociala förmåner då det statliga kommer få allt mindre inkomster och mer utgifter vilket gör att staten kommer expandera penningmängden för att pengarna att räcka till.
Tyvärr så förstår nog inte ens en promille av svenska folket av vad som är på väg att hända med den ruggiga inflationen som bara väntar på att explodera.
Hur man ens kan bry sig om vilka som regerar i hög- el lågkonjuktur övergår mitt förstånd?
Därmed inte sagt att jag inte respekterar dina andra åsikter om andra ting.