2010-06-05

Varningssignal för guld och hyreshus?

Idag hoppade jag till över följande annons på SvD.se.
Småspararna köper guld? Är vi nära toppen då? Så här står det på sajten som annonsen länkar till.
Han berättar också att värdet på guld och ädelmetaller nästan aldrig går ner sett i ett längre perspektiv och därför är det en säker investering.

– I orostider kan aktier gå ner till noll, men guldet har ett fysiskt värde. Guld får aldrig ett extremt fall som exempelvis Telia-aktierna och valutor. Det blir aldrig värdelöst, i stället ökar värdet stadigt.
Johnny Singh är marknadschef på Norsk Svensk Guld, så han är knappast någon oberoende analytiker. Nå, har han rätt ändå? Låt oss titta på guldpriset i svenska kronor från 1980.
Det ser ju väldigt bra ut för guldet från 2004 och framåt. Men det finns perioder som inte varit särskilt bra. 1983-1992 till exempel tappade guldet drygt 60% i värde i svenska kronor. Så jag skulle inte säga att värdet ökar stadigt. Visst har det ökat stadigt sedan 1999, men innan dess var det svajigt. Så frågan är hur fortsättningen nu ser ut. Blir det fortsatt kraftig uppgång? Eller kraftig nedrekyl? Eller sidledes harvande? Jag är inte särskilt säker på vad det blir. Vidare sägs på sajten:
Däremot ger guld inte alltid avkastning direkt utan mer ska ses som ett inflationsskydd, alltså ett skydd om värdet på valutor och pengar minskar, menar han.
Guld som inflationsskydd då? Om vi även ritar in konsumentprisindex i gulddiagrammet ser det ut som följer.
Under 1980-talet och början av 1990-talet var som synes prisinflationen stark, men guldpriset steg inte i samma mån. Som sagt så sjönk det till och med drygt 60% 1983-1992. Sedan 1995 har inflationstakten varit måttligare, men guldet har under senare delen av perioden skjutit iväg i höjden. Jag orkar inte ens räkna ut någon korrelation mellan guldprisökning och inflation - det är uppenbart att den är låg.

Jag blir alltid misstänksam när någonting marknadsförs på sånt här sätt - särskilt till "småsparare". Vi får väl se hur det går framöver. Jag behåller i alla fall en viss andel ädelmetaller, men det är kanske inte köpläge just nu.

På SvD.se ser jag också annonser för att investera i hyreshus genom Svenska bostadsfonden. Här blinkar det nog också en del varningssignaler. När investeringar marknadsförs hårt ska man fundera på vem som egentligen tjänar mest på dem.
Jag skulle råda alla som funderar på att investera i något sånt här att kolla upp ordentligt hur det fungerar och vad riskerna är. En sak som gör mig misstänksam här är den hemsida som annonserna pekar på - www.fastighetsinvestering.nu, som inte har någon skriftlig information, utan bara glättiga videopresentationer. Vill man ha skriftlig information får man gå till www.svenskabostadsfonden.se, men även där är det inte helt uppenbart hur allt hänger ihop. Jag vet t.ex. inte riktigt hur ett "konvertibelt vinstandelslån" fungerar. Hur ska då medelsvensson veta vad h@n investerar i?

Svenska bostadsfonden investerar enligt vad de säger själva på "tillväxtorter", gärna på pendlingsavstånd till större städer. Vad säger att dessa trender kommer att hålla i sig?

[Andra bloggar om , , , , , ]

23 kommentarer:

  1. En intressant iaktagelse men vi får se vad som händer. Både deflation/inflationisterna har goda argument. M3 i USA sjunker visst med -5% på årsbasis (vilket stöder deflation) men samtidigt vet man inte om staten får panik och börjar trycka pengar. Personligen ligger jag i 30% i guld och 70% cash.

    SvaraRadera
  2. Enligt dokumentärer och statistisk från NIA på http://inflation.us/ så har bankerna pressat ner värdet på guld och silver genom olika metoder. Dock menar dom på att den där pressen som dom byggt upp kommer att spricka snart och då kommer priserna skjuta i höjden på silver och guld. Det är riktigt många insatta investerare som menar på att detta kommer att ske.Antagligen därför som det har varit en explosion av investeringar i silver och guld på senaste tiden också.

    SvaraRadera
  3. Så länge rådande konsensus är...


    Skattesubventionerad, kreditdriven konsumtion är vägen till ett bättre liv, en mer välmående och framgångsrik nation bla, bla...

    Båtar, bilar, möbler, bostäder är "investeringar".

    Vi kan ta vilka kreditrisker vi vill, staten och skattebetalarna kommer till undsättning. (Gäller både Svenne Banan som Banker Wanker.)

    Det är kanon att min matkasse blir dyrare för varje månad för då "äts mina lån upp".

    FRB är det bästa sättet att öka tillväxten vilken måste försvaras till vilket pris som helst.


    ...så är du fortfarande pionjär i guldinvesteringar.

    SvaraRadera
  4. Inflate or die är vad som gäller.

    Alla deflationistiska impulser kommer att mötas med QE och bail outs, om detta råder det inget tvivel.

    Så länge som majoriteten är skeptiska till guld och blint litar på papperspengar som bara backas upp av tomma ord och fagra löften om att INTE urholka papperspengarnas värde genom QE så tror inte jag på någon guldbubbla, denna ligger flera år fram i tiden. Man måste titta på vad etablissemanget gör och inte vad de säger.

    (Sen har guldförsäljaren i artikeln fel naturligtvis, men inte mer fel än storbankernas fondmånglare. Var investering har sin tid, oavsett om det är guld, obligationer, bostäder eller aktier.)

    SvaraRadera
  5. Glömde att tillägga att RB nu i veckan och mycket förutsägbart var ute och flaggade för att man kommer tillåta högre inflation än 2-3%, varför är det så tyst om detta bland alla paper bugs???

    Västvärlden har inte råd med positiv realränta, då kraschar hela systemet.

    Så räkna med negativ realränta (mumma för guldet) under många år, tills obligationsmarknaden sätter ner foten och det hela kommer till ett abrupt och otrevligt slut.

    SvaraRadera
  6. En sak är vad som kommer att hända med guldet på lång sikt - där tror jag på det.
    En annan sak är på kortare sikt. Det är där jag menar att annonsen inger tvekan.
    Därför, som jag sade, kanske inte köpläge just nu, men om man redan har guld kan man behålla det.

    SvaraRadera
  7. Fredrik L

    Kolla genom historien hur det gick för stater som försökt inflatera bort sina skulder. Weimarrepubliken, Argentina, Zimbabwe.

    De förmögna, ännu mer förmögna. Den skuldsatta medelklassen - utplånad till socialbidragstagare.

    Inte ens RB är så korkade att de inte kan sin historia.

    SvaraRadera
  8. Anonym 13.36

    Det du beskriver är hyperinflation, vilket jag inte tror på eftersom vi har en fungerande obligationsmarknad.

    Vi har en kredittillväxt på 9%, KPIF på ca 2% och en ränta på 0.25%, alltså en rejäl årlig urholkning av pappersvalutan.

    Du kan även plocka fram RBs räntebanor från de senaste åren och jämföra med utfallet.

    Inflate or Die!

    SvaraRadera
  9. Håller med Flute att köpa guld just nu är något man ska betänka sig för. Om det sker en värde explosion av guld och silver vilket en del tyder på så lär priset gå ner först.

    SvaraRadera
  10. Fredrik L

    Vad jag menar är att man inte kan försöka skapa lite inflation utan att riskera att dra igång en inflationsspiral som leder till, om inte hyperinflation, så i alla fall något som liknar detsamma med tvåsiffrig inflationstakt. Därifrån är det inte långt till hyperinflation om man inte stramar åt snabbt och skoningslöst. Redan i det stadiet kommer de skuldsatta hushåll att klämmas åt.

    Obligationsmarknaden fungerar lika dåligt som all annan kreditgivning när staten har möjlighet att trycka sina egna pengar och artificiellt hålla värdet på obligationen på en viss nivå med hänvisning till diverse kreditvärderingsinstrument.
    Argumentet med obligationsmarknaden håller inte heller långsiktigt i ett scenario där staterna tävlar i att skuldsätta sig för att rädda överskuldsättning. Om du tänker på USA så tror jag inte att deras statsobligationer kommer vara speciellt populära när kineserna inser att de inte behöver dem som gäldenärer utan kan använda pengarna till att bygga upp sitt eget land och att de har konsumenter nog i Kina för att driva sin egen tillväxt.

    Vi får se hur fungerande den marknaden kommer att vara när räntorna på statspapper exploderar pga fler ev. statsbankrutter och nedvärderingar.

    SvaraRadera
  11. En annan sak. Det är uppenbart att inflationen är betydligt högre än de 1,5-2% som KPI-statistiken visar.

    Hur skall hushållen få gagn av löneökningar via högre inflation om KPI är konstruerat just för att visa en inflation som ligger runt inflationsmålet. Bl.a. genom att nya produkter som ersätter utfasade varor har index noll och i det fall det exempelvis är konsumentelektronik endast kan bli billigare då tekniker mognar och blir billigare att producera med tiden?

    Då kan man fråga sig hur mycket begreppet inflate or die är värt?

    Jag tror inte det är så mycket inflation/hyperinflation som kommer få guldet att vara en bra placering som det faktumet att förtroendet för fiatvalutor urholkas för var dag centralbankerna missköter penningpolitiken. Det första är naturligtvis en konsekvens av det andra men eftersom vi valt att mäta inflation som prisförändringar i konsumentpriser och inte som penningmängdsökning kommer det inte synas märkvärt i inflationsstatistiken. Skulle vi byta inflationsmått, vilket vore välkommet, har vi istället tvåsiffriga räntehöjningar att vänta.

    Inflate and die känns rätt mycket mer passande.

    /Credit Junkie

    SvaraRadera
  12. @Fredrik L:

    Om man läser hela rapporten från Riksbanken så skulle jag snarare tolka det som att de på kort sikt kommer att utnyttja ändringen till att höja räntan mer än vad som är motiverat med hänvisning till KPI. Många signaler har kommit på sista tiden om att man är orolig för de höga och ökande bostadspriserna.

    SvaraRadera
  13. För två år sedan skrev jag en bloggpost med jämförelse mellan att investera i aktier i bostadsbolag och Svenska bostadsfonden.

    Kanske dags att damma av den
    http://cristofferstockman.blogspot.com/2008/06/dyra-och-billiga-stt-att-bli-delgare-i.html

    SvaraRadera
  14. Credit Junkie

    När jag skriver inflation så är det när penningmängden ökar mer än produktiviteten som jag avser, inte något KPI-mått.

    Guld och KPI har inte så mycket med varandra att göra.

    Det finns inte någon politiker eller CB-chef som föredrar deflation framför inflation, därför är det så sällsynt och därför kommer de att göra allt för att undvika deflation.

    SvaraRadera
  15. Svenska bostadsfonden kör med väldigt hög belåning för att alls uppnå någon lönsamhet. Så med den hävstången blir det inte roligt om man inte får sålt fastigheterna till åtminstone samma pris vid avvecklingen av respektive "fond".

    SvaraRadera
  16. Man bör nog för övrigt inte dra för stora kopplingar KPI-guld, utan titta på tillgångsinflation-guld, ex bostäder, aktier och andra tillgångsslag. Aktier verkar dock leva sitt eget liv, ex under 90-talet.

    För korrelationer mellan guld, dollar, S&P-500 mm från 2004 och framåt, se

    http://cornucopia.cornubot.se/2010/03/finansiella-korrelationer.html

    Guld har en viss motsatt korrelation till börsen, men den starkaste korrelationen för guld är tillsammans med oljepriset. Och växelkursen EURSEK, fast guldet är prissatt i USD. Men det kan vara lite fooled by randomness.

    Men tittar man på oljepriset, så hänger guldpriset i så fall med på stigande råvarupriser, och inte KPI.

    SvaraRadera
  17. Tack Fredrik L och Credit Junkie/Anonym för givande diskussion kring deflation/inflationsscenarier framöver! Mer sånt! Jag hade också tolkat RB som att de faktiskt vll ha möjlighet att skruva upp räntan fortare än vad KPI "motiverar" pga oro för bostadsmarknaden.

    Själv ligger jag i cash+räntefonder och känner mig som en riktig sucker, samtidigt har jag ingen lust att varken (belåna mig och) köpa bostad eller köpa aktier just nu. Ruggigt svårt att positionera sig. Jobbigt att se sitt kapital ätas upp långsamt men samtidigt känns det helt fel att gå in tungt i någon som helst investering just nu.

    / Linus

    SvaraRadera
  18. Tjena Linus

    Fördela ditt sparande över:

    Guld
    Silver
    Olja
    Vete

    Resten sparar du hos:

    http://www.marginalen.se/start/default.asp?
    https://www.sevenday.se/index.htm
    http://timefinans.se/
    http://www.sparkontoplus.se/

    Samtliga ger mer än 2% i ränta, marginalen ger 3% om du sparar mer än 250.000:-. Alla med insättningsgaranti. Dela upp sparandet mellan instituten om du har mer än 500.000:- att spara.

    Fördelningen väljer du själv. Tycker du att det verkar besvärligt att köpa fysiskt guld/silver så har du diverse certifikat att handla med. Bättre än att låta politiker och RB beröva dig på dina besparingar.

    Lycka till!

    /Credit Junkie

    SvaraRadera
  19. Ey Flute.

    Tror denna sammanställning är något för dig :)

    http://www.ritholtz.com/blog/2010/06/fdic-bank-closures/

    Jag rekommenderar starkt att ha den bloggen i rollern på sidan.

    SvaraRadera
  20. Skulle inte rekommendera någon att köpa guld just nu, alla tecken på en prisbubbla på guld finns där för den som vill se det.

    SvaraRadera
  21. Tack Victor! En bra sammanställning, men de har inte med bankernas totala storlek, som jag brukar ha (t.ex. http://flutetankar.blogspot.com/2010/05/rekordmanad-for-usa-banker.html).
    The Big Picture finns redan med längre ned i min högerspalt, bland ekonomilänkar. I bloggrullen har jag bara med svenska bloggar.

    SvaraRadera
  22. Sorry, missade den. :)

    SvaraRadera
  23. Guld är ett intressant ämne. Som många säger så verkar priset vara "högt för stunden" men hur lågt skulle det kunna sjunka innan ett läge att gå in uppstår?

    Det känns som att nya bailouts är på gång under hösten/vintern och det borde innebära ett ännu högre guldpris.

    Vad kan hända tills dess som kan få ner guldpriset - och i sådant fall hur mycket? 10%? 20%?

    För att göra det ännu mer intressant/krångligt - ponera att man har sitt kapital i EUR. När kan det vara strategiskt rätt att gå in i guldet?

    //Hank

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.