Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, har efter en rad uppmärksammade självmord bland arbetare gått ut med lönehöjningar på först 30 och senare 70 procent. Det innebär alltså sammanlagt mer än en fördubbling av lönerna i fabrikerna i Shenzhen i KinaDetta är en intressant utveckling. De senaste årtiondena har världsekonomin präglats av så kallat socialt arbitrage (inklusive lönearbitrage), alltså att tillverkning gradvis har flyttats över till länder med lägre löner och mindre noggranna (och därmed mindre dyrbara) krav på exempelvis avloppsrening. Framförallt Kina har blivit "hela världens fabrik". Med jämna mellanrum dyker det upp artiklar i media som beskriver de ofta dåliga och ibland rent helvetiska förhållanden under vilka arbetare i Kina och Sydostasien arbetar. Men dessa larm glöms lika snabbt bort, när västvärldens konsumenter gläds åt att kunna köpa ännu fler ännu billigare varor producerade av fattiga asiater. Nu tycks dock även kineserna ställa krav på bland annat betydligt högre löner. I pappersupplagan av SvD kan man läsa mer.
Experter anar ett paradigmskifte för näringslivet som helhet, när nu de senaste årtiondenas låglönejakt ser ut att sluta i en kinesisk återvändsgränd; det finns inga ännu mer fjärran, ännu billigare länder att flytta till.Marketwatch skriver idag att FoxConn planerar att försöka langa vidare kostnadsökningarna till sina kunder, något som i slutändan drabbar västvärldens konsumenter i form av högre priser på elektronikprodukter.
- Eran med billig kinesisk arbetskraft är över, säger Mars Hsu, analytiker vid Grand Cathay Securities i Taipei, till AFP.
Ovanpå detta kommer så oljetoppen att medföra att transporter kors och tvärs i världen blir dyrare. Efterhand kommer det för allt fler produkter inte att löna sig att frakta dem från fabriker i exempelvis Kina.
Övriga tidningslänkar i ämnet: E24 DN 1 DN 2.
[Andra bloggar om elektronik, löner, kina, transporter]
Hoppas Lars Ohly inte får några våta drömmar om hur man driver upp löner i Sverige nu...
SvaraRaderaJa, alla billiga kläder och hemelektronikprylar i våra köpcentra vilar på vidriga arbetsvillkor i Kina och på andra ställen i främst Asien. Det är kapitalismens ständiga jakt efter allt lägre pris på arbetskraften som driver denna process. Och som gör att vi kan köpa en platt-teve för en spottstyver.
SvaraRaderaMen så småningom kan naturligvis arbetarna även i Asien att kämpa till sig högre löner och bättre arbetsvillkor. Som vi själva gjorde under förra århundradet.
Har för mig att Kina börjar lägga ut mer av sin tillverkning på sina fattiga grannländer.
SvaraRaderaOjojoj, börjar kapitalismen köra in i väggen ? Snart ingenvart och ingenstans och ingenting att expandera, vad är den utan sin fortsatta kapitalackumulation ?
SvaraRaderaIntressant utveckling. Kina strävar efter att slippa bli beroende av USA vilket detta tyder på. Men jag tvivlar starkt på att dom tänker dumpa sitt monopol som fabriken i världen. På ett eller annat sätt lär dom göra allt för att hålla priserna nere.
SvaraRaderaVi får väl börja skapa effektiva robotar här som kan ta över jobben i Asien. Fler människor kräver snabbare rotation och kraft vilket bara robotar kan ge.
En fair-trade-expert så igår på P1 att man skattar arbetskostnaden på en iphone till 1.5 % av slutpriset. Så löneökningarna kan nog hålla på ett tag innan det blir riktigt dyrt...
SvaraRaderaSka bli intressant att se vart "profitkvoten" tar vägen om några år, tycker mig se att marxisterna får allt fler rätt.
SvaraRaderaUr ett (väldigt) långsiktigt aktieköpar-perspektiv kan det kanske vara läge att satsa på svensk tillverkningsindustri.
Skandalöst om arbetarnas girighet skall spilla över på oss konsumenter som redan SKATTAT på våra pengar i sossesverige !
SvaraRaderaDe har ett val och de har frivilligt valt att arbeta i fabriken och det är inget som vi konsumenter rimligen skall behöva straffas för, varför gör ingen något ?
/Magnus
Det står även Magnus fritt att köpa produkten eller ej.
SvaraRadera