Portugal, Irland, Grekland, Italien, Spanien, Ungern, Storbritannien = PIGISUS?
Ännu har bara Grekland blommat ut i skuldkris för fullt, men det är bara en tidsfråga innan övriga gänget hänger på. Vi får säkert också utvidga förkortningen med fler länder.
Kris i Ungern - regeringen ljög om läget i ekonominUngern fick som bekant en ny regering i april i år och när de vänder på stenarna efter den förra regeringen hittar de en massa ohyra. Vi känner igen det från Grekland i höstas. Ny regering tillträder och går strax därefter ut med att den förra regeringen och/eller statistikmyndigheten ljugit om den ekonomiska situationen. Skillnaden verkar vara att situationen i Ungern är betydligt mer akut. Det talas redan om "default", alltså betalningsinställelse. Orsaken är förstås att Ungern redan under Finanskrisen 1.0 hösten 2008 hade svåra problem och fick 20 miljarder euro i nödhjälp från IMF och EU.
Ungern är i en "mycket allvarlig situation" eftersom den tidigare regeringen manipulerade statistik och ljög om läget i ekonomin.
Det sade Peter Szijjarto, talesman för premiärminister Victor Orban, vid en pressträff på fredagen, rapporterar Bloomberg News.
Han sade vidare att diskussionerna om en ungersk default "inte är en överdrift".
Han sade också att den nya regeringen inte kommer att ge upp sina planer på skattesänkningar och att de inte kommer att införa något besparingsprogram.
Den ungerska forinten faller såklart som en sten. Även euron faller kraftigt mot dollarn - från 1,22 USD/EUR i morse till 1,20 nyss. Budapest-börsen låg som lägst runt minus 6 procent. Ungerns största bank, OTP Bank är börsstoppad efter att ha fallit mer än 10%. Kreditswappar (CDS) på Ungerns statsskuld stiger kraftigt, medan ungerska statspapper faller. Det smittar även av sig på CDS på PIGS-länderna.
Orsaken att euron faller mot dollarn är dels investerarnas flykt från "risk" till "säkerhet", dels att flera euroländers banker har lånat ut en massa till Ungern. Siffrorna är nu drygt ett år gamla, men den intresserade kan ta en titt på diagrammen i min artikel "Banklånen till Östeuropa" från februari förra året för att få sig en uppfattning. Då ser man att Österrike, Tyskland, Italien och Belgien är de största långivarländerna till Ungern. I förhållande till BNP verkar det vid en snabb titt vara Österrike och Belgien som ligger värst till vid en eventuell Ungersk krasch. Jag ska försöka hinna med att ta fram de senaste siffrorna från BIS och göra en ny sammanställning över vem som lånat hur mycket från vem. Säkert är det fler än jag som nu börjar leta fram siffror, framförallt hos stora investerare. Så länge läget är oklart lär vi få se en flykt till (upplevd) säkerhet på finansmarknaderna.
Skuldkrisen och skuldoron fortsätter att sprida sig och de senaste dagarna har statspappersräntorna stigit även i "säkrare" länder såsom Belgien och Frankrike.
Dagens nyhet lär knappast försämra läget för det ungerska extremistpartiet Jobbik och deras paramilitärer Magyar Garda, som jag skrev om i april.
Jag får säkert orsak att återkomma i ämnet Ungern och kanske också föra upp fler länder på problemlistan. Vi får se vilka som står på kö.
[Andra bloggar om ungern, statsbankrutt, skuldkrisen]
Kalifornien får hela PIGISUS att se väldigt bra ut. Det blir nog till att lägga till ytterligare tre bokstäver, och då inte K utan U, S och A.
SvaraRaderaVarför flyr man euron för dollarn i sån utsträckning? Vore det inte bättre med en korg med mindre valutor?
SvaraRaderaÄr det någonstans man har bubbla är det väl i US och Europa? En mindre valuta kan väl inte krascha lika mycket mycket som en nation som kraschar eller?
Man får ju känslan av att man kan blåsa hur mycket som helst om det behövs men vem kommer stå med skägget i brevlådan?
Sedan undrar jag om en statskrasch i EU nödvändigtvis måste påverka omx? Den är ju av låtsaspengar ändå?
Nille:
SvaraRaderaDet var därför jag skrev "upplevd" säkerhet. Investerare upplever fortfarande dollarn och amerikanska statspapper som säkrast när det blåser storm. Den dagen det ändras får vi den riktiga krisen.