2011-05-16

Storbritannien - bränslefattigdom

De högre energipriserna och den försämrade ekonomin har tvingat många britter att stänga av uppvärmningen i huset då och då under den gångna vintern och det kan bli ännu fler nästa vinter.
Uswitch said that a survey of almost 1,600 of its customers carried out in January had indicated that 20% of them had turned their heating off regularly in order to save money last winter.
Nästa vinter väntas andelen stiga till minst 25%.

Nästan 5,5 miljoner brittiska hushåll klassades som "fuel poor" (bränslefattiga) vid slutet av 2010, mot 4,4 miljoner år 2008 och bara runt två miljoner år 2003. I slutet av 2011 väntas siffran överstiga sex miljoner. I kontrast till detta står att regeringen säger sig sikta mot att utradera "fuel poverty" (bränslefattigdom) till år 2016. "Bränslefattigdom" definieras som att behöva betala mer än 10 procent av sin inkomst på uppvärmning av bostaden. Hur det ska gå till när antalet nu ökar stadigt kan man undra.

5 kommentarer:

  1. Om jag inte minns fel så har den brittiska regeringen ett stödprogram för "bränslefattiga" hushåll som investerar i tilläggsisolering mm. Den relativt höga andelen "bränslefattiga" kan nog till stor del förklaras av att deras bostadshus i många fall läcker som såll. Det funkade förr när gaspriserna var låga, men blir kostsamt när priserna stiger.

    Man kan nog göra en liknelse med svenska hushålls relativt höga elkonsumtion (beror nog främst på eluppvärmning) som fungerade så länge elpriser var väldigt låga. Men nu när vi börjar få elpriser i nivå med resten av Europa så börjar det bli kostsamt för vissa. Har skrivit några rader om det här: http://www.ecoprofile.se/thread-2302-Skygglapparnas-forlovade-land.html#17605

    SvaraRadera
  2. Inte konstigt med tanke på hur de bygger. Dåligt isolerade hus med englasfönster.

    SvaraRadera
  3. En av de absolut intressantaste frågorna beträffande Europas framtid är att den dag då britterna står med mössan i hand och tigger om en bail-out, har Tyskland då viljan och förmågan att rädda London ?? När allt kommer till kritan är Storbritannien Europas verkligen sjuke man, Grekland & Co är bara småkrafs i jämförelse ....

    SvaraRadera
  4. Kolla följande graf!
    http://www.inference.phy.cam.ac.uk/withouthotair/c1/page_5.shtml
    Citerar Mackay.
    "The UK has a particular security-of-supply problem looming, known as the
    “energy gap.” A substantial number of old coal power stations and nuclear
    power stations will be closing down during the next decade (figure 1.3),
    so there is a risk that electricity demand will sometimes exceed electricity
    supply, if adequate plans are not implemented."

    Det är MER än halvering av elkapaciteten 2015. De diskuterar en del om PO i UK, mer än i Sverige, vilket är imponerande men som bara lekman tycker jag att alla borde gå man ur huse och bygga vindkraftverk m.m NU! Hur sjutton skall dem lösa detta gap??? Ingen chans i världen att lösa med kärnkraft som är klara kanske 2020. Dessutom taskigt med pengar. Det övergår mitt förstånd! Skall dem lägga allt i händerna på att importera massivt med el från Frankrike??? Elpriserna i Europa kommer stiga kraftigt framöver, det är iallfall uppenbart.

    SvaraRadera
  5. De har levt på lånad tid med sin olja och sin gas. Man satsade på kärnkraft under 80-talet, men de har visst tappat intresset för detta.
    Kolkraften ville man också lägga ner.

    De är EUs japan, fattig på naturresurser. Det ska bli mycket intressant att se om de klarar sig utan att satsa på nya kolkraftverk. De har tidvatten, detta borde ju vara ett bättre alternativ till den nyckfulla vindkraften de satsat på.

    Sverige har sin skog och sin vattenkraft att falla tillbaka på, vi kommer nog lägga ner kärnkraften för det finns ingen som vill satsa privata pengar på en så politiskt osäker källa.

    Problemet för Sverige är att EU ser vår vattenkraft som sin, de vill köpa den billigt under sommaren. Vi får leva med halvtomma magasin när vintern startar. Sen har vi alltid Finlands och Ryssland kärnkraft som vi kan importera.

    Energi kommer bli hårdvaluta och en ständig källa till konflikt i takt med att den fossila energin minskar inom EU. Danmark gör nu anspråk på nordpolen..haha

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.