I slutet av januari meddelades dock att man även i Sverige får dispens för att spruta med Stomp och Totril. Det var Kemikalieinspektionen som i höstas avslog LRF:s dispensansökan, men nu gav alltså Miljödomstolen dispens efter att LRF överklagat dit.
Dispensen från miljödomstolen underlättar inte bara för landets odlare av gul lök, utan även för dem som odlar purjolök, palsternacka, morötter och bruna bönor.Men KRAV, Biodynamiska föreningen och Samodlarna tycker annorlunda.
– Det är ett välkommet besked för delar av frilandsodlingen som sysselsätter flera tusen personer och som har ett totalt produktionsvärde som i dag uppgår till cirka 1,7 miljarder kronor, varav cirka 320 miljoner kronor kommer från lök och morotsodling, skriver LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson i ett pressmeddelande.
Att svenska lökodlare skulle gå omkull ifall de omdebatterade bekämpningsmedlen Stomp och Totril förbjöds håller inte de tre organisationerna Samodlarna, Biodynamiska föreningen och KRAV med om. I ett gemensamt uttalande hävdar de att den ekologiska odlingen är lönsamt i längden och skapar sysselsättning åt alltfler.Det är intressant att vissa EU-direktiv går bra att ge dispens ifrån utan att någon EU-byråkrat bryr sig. Andra däremot, som det om den beramade FRÖ-lagen får man tydligen inte alls ge dispens ifrån. Jag ser ett mönster i att FRÖ-direktivet gynnar de stora fröfirmorna och därför kan man inte ge dispens från det. EU-direktivet om förbud mot gifterna Stomp och Totril däremot missgynnar kemikalieproducenterna (vilka till stora delar även äger fröfirmorna) och då får man ge dispens.
[...]
Enligt KRAV, Biodynamiska föreningen och Samodlarna lägger en ekologisk lökodlare 150 till 200 fler arbetstimmar per hektar lök än en som använder bekämpningsmedel. Den vanligaste metoden för att rensa ogräs är fortfarande att rensa för hand inom den ekologiska odlingen, även om det har utvecklats metoder för att bearbeta ogräsen maskinellt.
[...]
Den ekologiska jordbrukaren får mer betalt för sina grödor, men den största vinsten är framförallt att slippa hanteringen av farliga gifter, skriver de tre organisationerna, vilket gynnar den biologiska mångfalden.
Alternativet till att köpa ekologiskt odlade grönsaker är att odla sina egna giftfria. Själv har jag utökat lökodlingen i år, då lök är såpass lätt att lagra. Man gör lämpligen flätor av sina lökar och hänger på vinden eller i källaren. Mina har hållit sig hela vintern, trots frysgrader på vinden.
Ja, jag vet att jag måste rensas ogräs mellan lökarna. Det blir ett av morgondagens trädgårdsuppdrag. Idag har jag istället planterat ut en massa förodlad kål, purjolök, selleri med mera.
Tyvärr räcker inte mina lagringsutrymmen i en modern lägenhet till för att lagra så mycket mer grönsaker, utan resten måste ätas upp fram till december. Morötter och potatis kan jag bara ha på vinden fram tills det fryser.
Lägger ut lökbilder på bloggen i morgon.
SvaraRaderaEtt tips för lagring istället för att fläta är att hälla dem i en sk viltsäck och hänga upp för torkning.
Jamie Oliver lade rotsaker i en låda med jord för vinterlagring.
SvaraRaderahttp://www.kemi.se/templates/News.aspx?id=6464
SvaraRadera- Domstolen har enligt vår uppfattning gjort en felaktig tolkning av vilka möjligheter lagstiftningen ger att medge dispens i den här situationen. Domstolen har beviljat dispens utan att bedöma vilka konsekvenser det ger för miljö och hälsa.
Har du inte så stor odlingsareal kan du prova stoppa odlingsjord i en plastlåda lämpligen ca 1 liter. In med det i mikron och kolla tempen med en ungstermometer. Då temperaturen passerat 75-80 grader ( vilket bara tar 1-2 minuter beroende av jord och effekt på mikron) är det färdigt! In med nästa sats och nu då du vet hur länge det tar så behövs ingen termometer. Du kan sedan välja att odla direkt i plastbehållarna (borra då hål i botten för dränering) eller strö ut den mikrade joden i ett 5-10 cm tjockt lager på odlingsplatsen. Jorden skall i övrigt vattnas och gödslas på normalt sätt. Fördelen med denna metod är att ogräs och eventuella sjukdomar försvinner!
SvaraRaderaDe i bloggen omnämnda växtskyddsmedlen Stomp och Totril är sedan många år godkända inom EU. Det är därför en felaktigt uppgift att ämnena är förbjudna enligt EU-direktiv 91/414/EG. Odlare i andra länder behöver därför ingen dispens då medlen är godkända att användas. Det är endast i Sverige förbudet gäller och därför ansökte LRF om en dispens för säsongen 2011. Det ensidiga svenska förbudet riskerar att medföra att odlingen av svensk lök och morötter minskar dramatiskt och att Sverige istället får importera dessa varor. Detta skulle innebära att vi endast exporterar miljöpåverkan till andra länder istället för att producera livsmedel i Sverige. När det gäller möjligheten att odla ekologiskt finns det några viktiga frågor att hantera. Dels handlar det om att lämplig åkerareal för dessa odlingar inte kommer räcka till för att komma upp till nuvarande volym. Morötter är en av de grödor som Sverige är självförsörjande på och så vill LRF att det förblir. Någon ska rensa ogräsen i dessa grödor för hand – vilka ska göra detta? Tillgång på arbetskraft är ett allt större bekymmer för många odlare och det behövs oftast ett stort antal personer att utföra detta under en mycket begränsad tid, tex en vecka. Vem vill komma och arbeta för en vecka? Är konsumenterna beredda att betala ett mycket högre pris för svensk lök & morötter eftersom handrensning kostar mycket pengar?
SvaraRaderaSunita:
SvaraRaderaTack för ditt förtydligande. Det är ju synd om det cirkulerar felaktiga uppgifter. Jag har ju fått dessa uppgifter från media.
Det är bra frågor du tar upp angående ekologiska grödor. De är nog värda ett eget inlägg på min blogg.