Med anledning av att våren de senaste dagarna tagit en paus tänkte jag att det kunde vara kul att se om en teknisk analys av temperaturen kunde tillföra något vad gäller prognosticeringen av kommande väder. Särskilt aktuellt blir detta för mina grönsaksodlingar. Igår kändes det som om hela Ishavet hade kommit och hälsat på, men Aftonbladet säger nu att värmen ska komma tillbaka till helgen.
Temperaturdata har jag fått från temperatur.nu, en suverän vädersajt som drivs av Linköpingsbon Erik Freiholtz. I diagrammet nedan ser ni dygnsmedeltemperaturen från en privat väderstation i Stockholmsförorten Enskede samt 20, 50 och 200 dagars glidande medelvärden.
Först lite historik. I början av oktober fick vi ett så kallat dödskors, då 50-dagars medelvärde bröt ner genom 200-dagars. Mycket riktigt var detta en säljsignal för temperaturen, som fortsatte neråt i flera månader till bottenpunkten i december, då köparna kom in med full kraft och åter drev upp temperaturen.
Jag har också med ljusblått ritat in en fallande trendkanal som temperaturen höll sig inom under september-december. I början av januari bröt sig dock temperaturen upp ur den fallande kanalen och strax därefter bröt också 20-dagars medelvärde upp genom 50-dagars.
Därefter vidtog för temperaturen en konsolideringsfas fram till mitten av mars, då temperaturen gjorde ett nytt försök till utbrott uppåt. En första försmak av vad som skulle komma fick vi då 20-dagars medelvärde återigen bröt upp genom 50-dagars. Efter en kort rekyl under slutet av mars studsade temperaturkurvan på 50-dagars medelvärde och vi fick en kraftig uppgång, som bekräftades av ett så kallat himmelskors i början av april, då 50-dagars medelvärde bröt upp genom 200-dagars. Vilken köpsignal! Våren var här!
Nu etablerades istället en stigande trendkanal, som jag ritat in med lila streck. Under påskhelgen slog temperaturen i taket på denna trendkanal och studsade ner, inte bara genom golvet i trendkanalen, utan även genom 50-dagars medelvärde. Efter den kraftiga stigningen var väl helt enkelt temperaturen överköpt...
Så till prognosen. Är detta ett trendbrott vi har sett de senaste dagarna, eller bara en kraftig nedrekyl? Om dygnsmedeltemperaturen raskt återvänder över 50-dagars medelvärde och golvet i trendkanalen får vi se utbrottet som en falsk säljsignal och alla odlare kan fortsätta vårbruket som vanligt efter denna tillfälliga rekyl. Skulle däremot temperaturen fortsätta att hålla sig låg och 20-dagars medelvärde bryter ner genom 50-dagars får vi anse att trenden vänt och att vi kanske är på väg mot en fimbulvinter. Ett annat alternativ är att vi åter går in i en konsolideringsperiod för temperaturen. 200-dagars glidande medelvärde ligger ganska platt runt nollan och det är kanske där striden kommer att stå mellan säljarna (kylan) och köparna (värmen). Börjar detta medelvärde peka uppåt kan vi nog se fram emot en rejäl hausse för temperaturen.
P.S. Läs också Cornucopias tekniska analys idag av svenska bostadspriser. Jag gjorde en mer långsiktig teknisk analys av bostadspriserna redan i juli förra året.
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
4 timmar sedan
HAHAHA!
SvaraRaderaBra peak mot Cornus senaste chart.
Väder (årstiderna) fungerar förvånansvärt bra att förutspå med lite TA :D
Haha!!!
SvaraRaderaVi här på börspanelen förutspår att vid årets slut står vi på +/- noll grader från skiftet 2010/12. Hör dock illavarslande rykten om korrigeringar på 20-30 minusgrader över sommaren (t.o.m en tok som pratar om hypertemperaturer pga pga Yngves åtgärder). Håll er till fiatvalutor i plånboken - de har en bevisat effektivare isoleringsförmåga för rumpan än PM.
Vilken härlig analys, ser fram emot nästa år och ser om det går bättre för temperaturen i jämnförelse med föregående år.
SvaraRaderaKänns nästan som en diss mot Cornu's försök att göra TA på bostadspriserna :)
SvaraRaderaMen jag är road! Ser fram emot TA på sålda lösgodissorter på Connys Video i Vetlanda!