2012-10-11

Alla euroländerna bidrar till ESM

Den permanenta europeiska "räddningsfonden" ESM invigdes häromdagen och fick sitt första kreditbetyg. Högsta kreditbetyg fick ESM av Moody's, men med negativa utsikter. Inte så bra som eurostyret kunde ha önskat. Vad händer den dagen som de negativa utsikterna övergår i ett sänkt kreditbetyg för ESM?

ESM har en intressant konstruktion, då alla euroländer ska bidra, oberoende av om de just nu får stödpaket eller inte. Inom de närmaste två veckorna ska de första 40 procenten av ESM:s grundkapital betalas in. Bland annat ska Grekland betala in 0,9 miljarder euro och Spanien ska betala in 3,8 miljarder euro.

Av de totalt 700 miljarder som ESM:s medlemsländer (euroländerna) garanterar så står Italien för 125, Spanien för 83, Grekland för 20, Portugal för 18 och Irland för 11. Väldigt förtroendeingivande...

Samtidigt läser vi om hur Grekland fått ett ultimatum att sätta igång nya åtstramningar senast 18 oktober.

Och ett problem i Europa är bristen på bra värdepapper att pantsätta, vilket ligger som en våt filt över finansbranschen.

Den Hälsosamme Ekonomisten uppmärksammar att Carl Bildt skriver en debattartikel tillsammans med EU-kommissionären Stefan Füle där de pläderar för ett utvidgat EU. Jag tycker att det vore bra att få ordning på det egna torpet innan man skaffar mer mark. Dessutom tror jag inte att EU kommer att utvidgas särskilt mycket mer, utan snarare falla sönder. Läs vad jag skrev i "EU - ett imperium på dekis". Jag har inget emot europeiskt samarbete, men den nuvarande formen fungerar inte. Lars Wohlin (f.d. Riksbankschef) och Rolf Englund (Medborgare mot EMU) skriver mycket vettigare:
Vi behöver mer samarbete i Europa. Men det är fel väg att med eurokrisen som förevändning nu ta stora steg mot ett Europas förenta stater, en utveckling som nu och för lång tid framöver kommer att sakna tillräcklig förankring bland medborgarna i EU:s medlemsländer.

3 kommentarer:

  1. Som först på plan efter din publicering kan jag bara hålla med dig och "junilistans" centralfigur Lars Wohlin. Först ordning i egna hängnet sen kan man fundera på utvidgning. Samtidigt vet vi att ett av de vanligaste sätten att lösa ett problem eller rättare sagt gömma undan ett gigantiskt problem är att rita om kartan och fusionera med en ny partner och ändra fokus. Det är väl detta Carl Bildt försöker åstadkomma med sitt inspel. Det har ju varit lyckosamt för Alliansen!

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg flute. 247/700 = 35% inbetalas från akuta krisländer. Frankrike, Belgien m.fl. länder ligger också risigt till. T.o.m. Tyskland har det mycket kärvt med en hög statsskuld. Helt klart kommer ESM att skita sig..

    SvaraRadera
  3. Hade man kört en liknande konstruktion själv i sin privatekonomi hade man omgående åkt dit för svindleri, bedrägeri, trolöshet mot huvudman et cetera, men det går tydligen bra att köra detta scheme på EU-nivå.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.