2012-10-15

Dags för smöruppror i skolorna?

Idag läser jag att smöret tas bort från många skolbespisningar i Stockholm och ersätts med lättmargarin!! Man tager sig för pannan!!

Bakgrunden är en lagändring där det numera i kapitel 10 av Skollagen står i §10 att "Eleverna ska utan kostnad [...] erbjudas näringsriktiga skolmåltider". Vad som anses "näringsriktigt" framgår av regeringens betänkande inför den nya skollagen.
Regeringen anser det inte möjligt att i lagen närmare föreskriva vad skolmåltiderna ska innehålla. Vid bedömningen av vad som är en näringsriktig måltid bör dock de svenska näringsrekommendationerna vara en utgångspunkt.
Med referensen till "de svenska näringsrekommendationerna" hamnar man hos Livsmedelsverket och exempelvis deras skrift "Bra mat i skolan", där det bland annat rekommenderas
  • nyckelhålsmärkta mejerivaror
  • mjuka matfetter – gärna nyckelhålsmärkta
  • [...]
  • lättmjölk och vatten
"Nyckelhålsmärkta mejerivaror" innebär t.ex. lättmjölk istället för standardmjölk eller mellanmjölk. "Mjuka matfetter" innebär margarin istället för smör. "Gärna nyckelhålsmärkta" innebär att urvalet begränsas till lättmargariner. Ett av problemen med dessa är att de har helt fel balans mellan fleromättade fettsyror av typerna omega-6 och omega-3. Becel 38% har ett förhållande omega-6 till omega-3 på 3,8:1, Alpro soya minarin är en riktig värsting, med ett förhållande omega-6 till omega-3 på hela 11:1 - definitivt onyttigt. Tyvärr buntar Livsmedelsverket ihop allt fleromättat fett i samma kategori. Även bland icke-lättmargariner är det oftast ganska mycket omega-6 i förhållande till omega-3. Milda har 4:1 och Becel Gold har 4,5:1. Omega-3-fetterna i vegetabiliskt margarin är dessutom inte av den riktigt nyttiga sorten med långa kedjor.

Hursomhelst ledde lagändringen till att utbildningssnämnden i Stockholm under ordföranden skolborgarrådet Lotta Edholm (fp) den 19 april i år beslutade (se §17) att "utbildningsnämnden fastställer riktlinjer för måltider inom stadens kommunala grundskolor enligt bilaga 1". I denna bilaga sägs bland annat följande.
Av lagkommentar framgår att de svenska näringsrekommendationerna ska vara utgångspunkt och med hänvisning även till Livsmedelsverkets vägledande dokument.
[...]
Skolorna ska följa Livsmedelsverkets råd och rekommendationer om näringsinnehåll, livsmedelsval och serveringsfrekvenser.
Skolborgarrådet Lotta Edholm försöker efter kritikstormen att backa lite och skriver på sin blogg.
De tolkas av en del som att det inte längre är möjligt att servera smör och mellanmjölk. Det stämmer naturligtvis inte, precis som jag skrivit tidigare här på bloggen så handlar det om att minska mängden mättat fett i maten, vilket man kan göra samtidigt som man erbjuder barnen vanligt smör till smörgåsarna. Uppenbarligen behöver detta kommuniceras till Stockholms skolor, vilket nu också ska ske.
Jag har dock svårt att tolka beslutsbilagans "skolorna ska följa Livsmedelsverkets råd och rekommendationer om näringsinnehåll, livsmedelsval" som annat än att det ska vara lättmjölk och margarin, helst lättmargarin. Ta ansvar för dina beslut, Edholm! Men i och för sig tycker jag det är bra att Edholm backar så att Stockholms skolbarn kan få vettigt matfett, fast jag är inte riktigt nöjd förrän utbildningssnämnden river upp sitt beslut.

Göran Petersson, forskare i livsmedelsfrågor vid Chalmers menar att rekommendationen om lättmargarin är direkt hälsofarlig, med bland annat ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
- De förlegade och felaktiga rekommendationerna leder till att man använder det allra värsta alternativet i skolor.
Hos DN kan man också läsa mer om Livsmedelsverkets ställningstaganden i fettfrågan.
Det finns flera problem med de påståendena. För det första går det inte att dra några säkra slutsatser om sambandet mellan fett i maten och hjärthälsa. I de största och mest välgjorda studierna finns knappast något stöd för att just mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
För det andra kan man konstatera att de stora vetenskapliga studierna, som myndigheten bygger sina fettråd på, är gjorda på vuxna. Därför är det minst sagt anmärkningsvärt att Livsmedelsverket kan påstå att skolbarn som äter just nyckelhålsmärkt lättmargarin på sina mackor får bättre hjärthälsa.
Intressant är även DN:s chatt med Professor emerita Birgitta Strandvik som bland annat forskat inom pediatrik och näringslära.
Lisa: Vad är dåligt med smör?
Birgitta Strandvik: Ja, det undrar jag också. Inga av våra undersökningar på friska barn, både vid 4 och 8 år, talar för dålig inverkan.
[...]
Inte bara i Bayern är rekommendationerna annorlunda utan också i Frankrike. Därför talar man om den "franska paradoxen", dvs de har mindre fetma med rekommendationer av mycket mer mättat och enkelomättat fett.
[...]
Birgitta Strandvik: De studier som säger att mättat fett är farligt i kosten har nästan aldrig analyserat relationen mellan de viktiga omega-6 och omega-3 fettsyrorna. Gör man det förefaller ett skevt förhållande mellan dem (dvs mycket omega-6 och lite omega-3) farligare än mättat fett, vilket allt fler studier i världen visar.
[...]
Det finns visst koststudier på barn, men livsmedelsverket tycker inte om de resultat som framkommit i dessa studier, vilket måste bli slutsatsen eftersom de helt förtiger dem
Den där sista var en rejäl känga till Livsmedelsverket! Hur absurda Livsmedelsverkets rekommendationer är visas av att de måste skriva en särskild sida där de förklarar varför de rekommenderar lättmjölk och lättmargarin till barn. Men tydligen finns det alltför mycket prestige satsat i Livsmedelsverkets fettskrämda kostråd för att de ska kunna ändra dem.

Ett exempel på forskning om matfetter som ifrågasätter Livsmedelsverket är en artikel från 2007 i Läkartidningen. Sammanfattningen lyder så här:
Nya resultat från primärpreventiva interventionsstudier med långvarig sänkning av kostintag av såväl totalfett som mättat fett visar ingen signifikant effekt på risken att insjukna i cancer eller hjärt– kärlsjukdom. Fynden är i linje med en längre tids samlade observationsstudier.
Gällande kostrekommendationer för prevention och behandling av tex hjärt–kärlsjukdom säger enhälligt att befolkningen kraftigt bör sänka sitt intag av fett, framför allt intaget av mättat fett och transfetter.
Vi behöver nu en ny vetenskaplig debatt och strukturerade systematiska analyser av hela det publicerade underlaget för sambandet mellan fettintag och allvarliga sjukdomar som cancer och hjärtkärlsjukdom. Först då kan nya, vetenskapligt grundade rekommendationer utarbetas.
Varför överhuvudtaget ersätta naturprodukten smör med den kemiskt behandlade produkten margarin? Smör består av kärnad grädde. Margarin framställs genom att en blandning av vegetabiliska oljor omestras, bleks, deodoriseras, färgas och smaksätts. För att margarinet ska bli fast måste man antingen använda härdad olja eller också palmolja eller kokosfett. Efter alla larm om härdat fett verkar margarinfabrikanterna ha valt bort det till förmån för palmolja. Valet har förstås också underlättats av att palmolja från sydostasiatiska jätteplantager blivit så billig. För att undvika den negativa klang som palmolja har, då den ofta produceras på mark där regnskogen skövlats, så kallas den numera i innehållsförteckningen för "vegetabiliskt fett".

Eftersom många barn inte tycker om margarin gör det att de äter sina mackor utan pålägg, vilket gör att de inte blir ordentligt mätta. Jag känner igen fenomenet från att min son för något år sedan klagade över att de hade så äckligt smör i skolan. Det visade sig vid en kontroll vara margarin som skolan serverade och jag satte igång en protest. Dock bytte vi av andra skäl skola innan protesten hann få effekt.

Så vad kan man göra som upprörd förälder om man vill ha smör till sina barn?

För det första kan man såklart tala med matbespisningspersonal eller rektor, men mest effektivt är nog att göra en namninsamling bland föräldrarna. Då bör man påtala att man inte vill förbjuda margarin, utan att det ska finnas valmöjlighet för barnen. Det finns ju trots allt många barn som inte tål mejeriprodukter.

Sedan kan man ägna sig åt lite civil olydnad. Skicka varje dag med barnet en liten burk med smör att använda i skolan. Rent smör är här bättre än t.ex. Bregott, då det efter några timmar i rumstemperatur kommer att vara lagom mjukt, medan Bregott skulle bli för mjukt. Smöret lär orsaka avundsjuka hos många andra barn och kommer att ställa saken på sin spets och förhoppningsvis väcka även mindre uppmärksamma föräldrar till att reagera.

En annan variant är att hänvisa till att man av etiska skäl inte vill att ens barn äter margarin och hänvisa till oljepalmsplantager på skövlad regnskogsmark. Kan man begära vegetarisk mat av etiska skäl eller fläskköttsfri mat av religiösa skäl borde detta gå utmärkt. Sedan är det upp till skolan att fixa palmoljefritt matfett till barnet och det kan i dagens läge inte bli så mycket annat än smör (eller så kallat mjuksmör, t.ex. Bregott).

Lycka till med smörupproret!

P.S. Glöm inte att ekologiskt smör naturligt innehåller nyttiga omega-3-fettsyror genom det gräs som korna äter.

16 kommentarer:

  1. Bra analys över smöruppropet, Flute! Har man lite koll på hur margarin framställs (bl a med hjälp av lösningsmedel)så avstår man från denna produkt. Har man dessutom läst överkursen om hur lättmargarin framställs så förfasas man över att denna produkt överhuvudtaget får saluföras. Det gäller för övrigt många andra sk nyckelhålsmärkta livsmedel. Tror oxå att Livsmedelsverket har målat in sig i ett hörn kring att all fettkonsumtion är av ondo och därför omöjligt kan backa från tidigare tokiga beslut! (Ett inte ovanligt fenomen inom en myndighet) Vad jag ser har du inte tagit upp GMO-problematiken kring den kanske värsta produkten Becel. Ett kemikaliebomb som dessutom består av GMO-fetter utan att detta behöver deklareras på förpackningen. Och Becel är det smörgåsfett som valts i Stockholms stad, man tar sig ännu en gång för pannan. Fungerar inte Stockholm Stads miljöförvaltning längre?

    SvaraRadera
  2. Så här skriver en bloggare: Genmodifierad raps är en stor produkt här i Kanada, och kallas här Canola (namnet kommer av orden Kanadensisk + olja). Av denna får man canola oil som finns i nästan allt här i Kanada. Becel's margarin är bara en av produkterna och består av upp till 70 % canola olja. Tittar man på Becel Olive som det så fint heter består den av 7% olivolja och 68 % canola. Vad jag förstått står det bara vegetabilisk olja (istället för Canola) på deras produkter i Sverige och då blir man ju lätt misstänksam. Mejeriprodukter i Sverige är ju dessutom undantagna från kravet om märkning gällande GMO. Sant eller falskt?

    SvaraRadera
  3. Vilket smör är nyttigast att ha på mackan? Just nu tror jag det är Bregott mellan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bregott Mellan = dyrt vatten. De sprutar i vatten för att spä ut det. Bättre att köpa vanligt Bregott och bara bre lite tunnare.

      Radera
    2. Ok vad fuskigt, trodde de hade in högre andel rapsolja jämfört med vanligt Bregott. Då blir det ekologisk Bregott i fortsättningen.

      Radera
  4. Becel pro-activ margarin extra light. Pris per 1000 kalorier: 64 kronor.

    Bregott. Pris per 1000 kalorier: 7 kronor.

    Källa: http://www.kostdoktorn.se/becel-pro-activ-kemiskt-och-dyrt/

    SvaraRadera
  5. Det är lite besynnerligt att den kropp man har, med sina enzymer, som utvecklats under miljontals år, skulle må bättre av konstgjorda fetter och ett övermått av snabba kolhydrader som vitt mjöl och socker, än naturliga fetter som enzymerna kan bryta ner. Det är nästan så man misstänker att vi drabbats av en kollektiv matpsykos där bara det konstgjorda och konstlade är gott nog. Helst ska det även smaka sågspån och förstås vara i det närmaste salt och kryddfritt.

    SvaraRadera
  6. Livsmedelsverket har definitivt målat in sig i ett hörn http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/
    Jag vet inget annat statlig verk som har fått sina byxor så grundligt nerdragna som just livsmedelsverket.

    Anders Rydén

    SvaraRadera
  7. Smör kommer från kon och kan därför inte kallas för naturprodukt.

    SvaraRadera
  8. "P.S. Glöm inte att ekologiskt smör naturligt innehåller nyttiga omega-3-fettsyror genom det gräs som korna äter"

    Jag måste få fråga vad Du menar att skillnaden, eftersom alla kor äter gräs? På sommaren direkt från backen och på vintern konserverat eller torkat.

    Ingen skillnad alls mellan vanliga kor som också är helt ekologiska och politiskt korrekt ekologiska kor.

    SvaraRadera
  9. Angående omega-3 i smör så ska man vara medveten om att omega-3 är en beteckning både på "goda" och "intetsägande" fettsyror. De "goda" har sitt huvudsakliga ursprung i marin miljö, medan de "intetsägande" omega-3 är den typ som förekommer i smör... Eftersom det i strikt kemiska termer dock är korrekt att tala om omega-3 i båda fallen så har naturligtvis reklam-makarna hängt på detta även för produkter som egentligen inte har nån positiv effekt!

    Referens till nyligen utkommen översikts-artikel i frågan finns i följande länk:

    http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2010.509553?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed&

    Alltså, säga vad man vill om smör (som jag också föredrar!!!) kontra margarin... men det är inte reklamens falska förespeglande av högt "omega-3" innehåll som är grejen!

    /Bloggarens broder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, min biokemiske broder!
      Jag är medveten om skillnaden mellan omega-3-fleromättade fettsyror med långa och korta kedjor, vilket jag också påpekar i inlägget i samband med margarinets innehåll av omega-3-fettsyror.
      Tyvärr kostar det att läsa hela artikeln och inte bara abstracten...

      Radera
  10. Bra inlägg. Vi fasar redan för hur det skall bli för vår son när han börjar skolan och skall äta där. I stor utsträckning äter vi ekologisk lchf hemma.
    Tyvärr bor vi i en inskränkt liten kommun som känner sej hedrade när monsanto knackar på dörren......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt att du säger det för vi pratade om exakt samma sak igår kväll. Vi funderar allvarligt att skicka med våra barn matlåda med vettig mat istället för alla de halvfabrikat och annat skräp som många skolor serverar. Men då skulle väl det bli protester från alla möjliga håll antar jag... Svårt!

      Johan

      Radera
  11. Skicka med matlåda bara. Men varfär någon vill skicka sina barn till den undermåliga institution som kallas grundskolan övergår mitt förstånd.

    Fr

    SvaraRadera
  12. Inte bara i Stockholm. I Skellefteå förbereder man detta på dagisen och man sagt åt personalen att föräldrarna inte ska informeras om detta. Ringer man ansvariga är de inte anträffbara och ringer inte upp igen. Får vi skicka med smör och vanlig mjölk istället kommer vi att göra det.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.