2012-10-07

Inofficiell hyperinflation i Iran?

Från Iran kommer nu rapporter om en inrikes kris. Idag röstade Majlis (parlamentet) ner ett reformpaket som skulle minska de statliga subventionerna på livsmedel och bränsle, men ge kompensation till de fattiga genom bidrag.

Landets valuta, rial, har den senaste tiden sjunkit kraftigt mot dollarn på den inofficiella valutamarknaden, i måndags så mycket som 17 procent på en dag. Iran försökte igår att stoppa raset för rialen genom att beordra fast kurs mot dollarn, men det har bara effekten att valutahandeln står still eftersom ingen vill sälja dollar till det priset.

Det kraftiga fallet för rialen mot dollarn har fått flera, bland annat professor Steve Hanke (som författat en utmärkt sammanställning över hyperinflationer i historien), att tro att Iran befinner sig i hyperinflation. Steve Hanke baserar sin utsaga om en månatlig inflationstakt på 69,9 procent på den iranska svarta valutamarknaden. Fast jag är tveksam till att vi här nu skulle se världshistoriens 58:e fall av hyperinflation (definierat som en prisinflationstakt på över 50 procent per månad). Ett dramatiskt fall för valutan på den svarta marknaden innebär inte nödvändigtvis kraftig ökade konsumentpriser. En artikel på Business Insider argumenterar också emot att det (ännu) skulle röra sig om hyperinflation. Iran har visserligen en hög prisinflation (konsumentpriserna har den senaste tiden ökat med 20-25 procent i årstakt), men ännu så länge är det inte fråga om hyperinflation.

Iran kan på grund av sanktionerna inte längre sälja olja i samma omfattning som tidigare och oljeproduktionen är nu nere på den lägsta nivån sedan 1989. Dessutom är Iran utestängt från det internationella finansiella systemet. Detta pressar såklart landet och framförallt medelklassen. Landet får inte in lika mycket dollar, som de behöver för att handla varor från utlandet. Det gäller inte bara konsumtionsvaror av olika slag - Iran är även beroende av livsmedelsimport och 2008 stod importen för 44 procent av deras spannmålskonsumtion.

Regeringen har dock gjort en klassificering av varor i tio olika prioritetskategorier. Kategori 1 och 2 är livsmedel och mediciner, som handlas till den officiella valutakursen på 12260 rial per dollar. Företag som vill importera andra varor måste nu ofta vända sig till den inofficiella valutamarknaden för att få tag på dollar.

Risken för hyperinflation finns dock i Iran. John Aziz skrev nyligen på ZeroHedge en bra förklaring av vad hyperinflation är. Det har inte samma orsaker som hög inflationstakt, utan hyperinflation beror på tappat förtroende för valutan. Detta kan ha olika orsaker, men gemensamt för alla historiska hyperinflationer är att de har uppträtt vid allvarliga kriser av något slag, som slagit ut stora delar av ett lands ekonomi. De flesta exemplen är från slutet av Andra världskriget eller Sovjetunionens upplösning. Aziz har följande lista över faktorer som kan göra att den ekonomiska aktiviteten minskar kraftigt.
  • Ökande offentlig och/eller privat skuldsättning - kan ge en valutakris, särskilt om skulderna är i utländsk valuta.
  • Importberoende - försörjningen kan försvinna, vilket leder till flaskhalsar och brist.
  • Energiberoende - tillgången kan försvinna, vilket leder till problem med transporter och el.
  • Bräcklig infrastruktur för transporter - denna kan störas av krig, terrorism, brist eller naturkatastrofer.
  • Alltför kostsam militär
  • Utsatthet för naturkatastrofer
  • Social oro - upplopp, strejker m.m.
Dessa faktorer kan var och en eller tillsammans utlösa hyperinflation, men det blir inte nödvändigtvis så. Dessutom måste staten trycka upp mer pengar i ökande takt i försök att stävja krisen.

Nu vet vi att penningmängden i Iran har ökat ganska snabbt de senaste åren, men ännu inte så snabbt att det kan bli hyperinflation.

Att Irans regim befinner sig i kris är dock uppenbart utifrån deras höga tonläge i utrikespolitiken. De talar om krig mot Israel för att tillintetgöra landet, men sanningen är att Iran inte har en chans, då Israel som bekant har ganska många atomvapen, som de säkerligen inte skulle tveka att sätta in mot Iran om de skulle bli anfallna därifrån. Det rör sig alltså mest om tomma ord.

14 kommentarer:

  1. OFF TOPIC: Från Zerohedge

    Do The Swiss Know Something The Rest Of Us Don't?

    Vi andra vet ju att EU/EMU är ett fredsprojekt, så varför oroa sig? /s

    SvaraRadera
  2. Angående Irans hot om utplåning av Israel. Du skriver "De talar om krig mot Israel för att tillintetgöra landet". Har du källa på det?
    Det där är en gammal lögn som snurrar åter och åter i en evig strid ström... Lite tröttsamt att se dig sitta och rapa upp samma gamla galla som mainstream-media försöker trycka ner i halsen på oss måste jag säga!

    http://www.youtube.com/watch?v=FgXNLemn0pk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag länkar ju till en källa:
      "Hojjat al-Eslam Ali Shirazi, the representative of Iran’s Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei to the Islamic Republic’s Qods Force, said this week that Iran needed just “24 hours and an excuse” to destroy Israel."

      Radera
    2. Nu är du ful och nämner inte att han säger detta som ett hot omifall Israel anfaller.
      Dessutom kan de väl kanske hinna utplåna Israel även om de har atomvapen ?

      Radera
  3. Hmm, vad händer med priset på saffran?
    Tore

    SvaraRadera
  4. Intressant ämne och det föreligger stor okunskap om vad som i själva verket pågår.

    Vad som händer i Iran är enligt uppgift följande.

    De med handel import i utländsk valutade far illa då dollarn nu för dem blir allt dyrare. Deta är den Iranska medelklassen den som stött och stöder USA som nu känner av USA:s tryck mot Iran. De är de som köpt utländska varor inte den fattiga massan.

    Däremot de lägre klasserna de har inte märkt någonting så här långt då deras ris och kyckling inte stigit i pris, och varför så?

    Jo det förklaras genom att Iran har sådana enorma tillgångar utomlands i andra valutor att de inte behöver bry sig om vad som nu USA gör - USA:s handlande stärker i själva verket den Iranska regimen och USA:s vänner i Iran lider.

    SvaraRadera
  5. En lärdom är att vägen från vad som ser ut som finansiell stabilitet till hyperinflation kan gå fort. Jag köper att alla symptomen just nu nu tyder på deflation, men vi har under decennier byggt upp obalanser i främ USD. Om marknaden tappar förtroendet för referensvalutan så kan hyperinflationen vara här över en natt.

    SvaraRadera
  6. Vad jag kan förstå är detta ett upprepande av den medvetna lögn som Israel och USA sprider. Irans president har sagt att han "wants to wipe out sionism from the face of the earth".
    Efter detta POLITISKA uttalande spreds lögnen om att Irans president sagt att ville utplåna Israel. Ville vi utplåna Ryssland när vi vill utplåna Kommunismen? Svar nej.


    Det är en mycket stor / Avgörande skillnad.
    Vilseförd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och det var ju inte första gången de blivit gravt felsiterade. Tex när de vill "störta" presidenterna i Israel och USA, egentligen sade de att de ville vänta tills det kom mer moderata presidenter.

      Alla media skrev det felaktiga citatet. Mycket märkligt.

      Radera
  7. http://www.businessinsider.com/actually-there-is-no-hyperinflation-in-iran-2012-10

    SvaraRadera
  8. Ber om ursäkt och ställer mig i skamvrån omgående med Dumstruten på.

    SvaraRadera
  9. Du behöver tvenne dumstrutar! En för att du inte gjorde klickbar länk och en för att Flute har länkat till artikeln! Tvenne dumstrutar!

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och Guldnisse får en guldstjärna i kanten för att han använde det alltför sällan brukade ordet "tvenne" ;-)

      Radera
  10. Tråkigt att det vettigaste landet i regionen (folket, inte idioterna som styr) skall offras i västs 35-åriga krig om olja. Ron Paul hade förstås helt rätt. Om vi lämnar dom i fred kommer dom säkerligen lämna oss i fred.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.