Svenska media fortsätter även idag sin orgie i katastrofrapportering i spåren av stormen Sandys framfart i östra USA. Visst har östra USA drabbats, men Haiti, ett av världens fattigaste länder, drabbades förhållandevis betydligt hårdare när Sandy, som då var av orkanstyrka, drog över landet. The Guardian har sammanställt antalet döda i olika länder. Haiti 55, USA 52, Kuba 11, Bahamas 2, Puerto Rico 2, Dominikanska republiken 2, Kanada 1 och Jamaica 1. Räknat i förhållande till befolkningens storlek är det Bahamas och Haiti som drabbats värst, med 5,7 respektive 5,07 döda per miljon invånare. I USA har det dött 0,16 per miljon invånare. Räknar man istället på de 60 miljoner invånarna i den drabbade delen av USA är det ändå bara 0,87 döda per miljon invånare.
På Haiti hotar nu svält efter att stora delar av landets skördar har spolats bort eller ligger under vatten. Haiti hade dessutom tidigare i år drabbats av orkanen Isaac. Haitis livsmedelssituation förvärras av att det fattiga landet kommer att få svårt att ha råd med att köpa livsmedel när de globala matpriserna ökat i spåren av de dåliga skördarna i USA och Ryssland. Även ett mer normalt år som 2008 är fattiga Haiti till stor del beroende av livsmedelsimport, t.ex. importerade de då 58 procent av sin spannmål. Landet räknas av FAO till kategorin LIFDC, alltså Low Income Food-Deficit Countries. Dessutom kan förorenat dricksvatten göra att det kolerautbrott som drabbat Haiti sedan jordbävningen 2010 kan förvärras. Omkring 18000 människor beräknas också ha blivit hemlösa på Haiti till följd av Sandy.
Haiti har knappt 10 miljoner invånare, men är oerhört tättbefolkat med omkring 350 invånare per kvadratkilometer. Det är ett av världens fattigaste länder med en årlig BNP på bara 738 dollar per capita. USA är å andra sidan ett av världens rikaste länder med en årlig BNP på drygt 48000 dollar per capita. USA:s årliga bruttonationalprodukt ligger på 15000 miljarder dollar, medan Haitis bara är 7,4 miljarder dollar, vilket är en del av förklaringen till varför nyhetsrapporteringen är så mycket mer intensiv från USA, som är världsekonomins viktigaste spelare. Vad som händer i USA:s ekonomi påverkar hela världen. Vad som händer i Haitis ekonomi har endast marginell betydelse.
För många av Haitis invånare innebar Sandy ett hot mot deras överlevnad, för de flesta i östra USA var Sandy bara ett hot mot deras bekvämlighet.
Så när jag nu har klarat av Haiti får väl även jag övergå till att se på hur Sandys framfart i USA kommer att påverka ekonomin där, då det är det som kan komma att påverka oss i Sverige. Kostnaden för stormen uppskattas till 25 miljarder dollar och även om vi räknar med att det i slutändan skulle bli det dubbla, så handlar det ändå bara om 0,33 procent av USA:s årliga BNP.
Men det blir en hel del indirekta effekter, som kan ha underskattats. Det blir inte helt lätt att återställa tunnelbanan i New York. Först måste vattnet pumpas ut ur tunnlarna. De pumpar som finns där är gjorda för att pumpa ut betydligt mindre mängder vatten, så det kommer att ta flera dagar, förutsatt att man får igång pumparna och lyckas få dit mobila pumpar. Efterfrågan på mobila pumpar lär vara hög i New York och hela östra USA just nu, för att få ut vatten ur källare, tunnlar med mera. Därefter ska 950 km spår, elsystem och signalsystem inspekteras innan USA:s största kollektivtrafikmaskineri kan tas i full drift igen. Någon jämförde det med att få igång en bärbar dator igen efter att ha doppat den i en hink med saltvatten, fast förstås i mycket större skala. Hur stora skadorna är kan man inte säga förrän vattnet pumpats bort. En ytterligare försvårande faktor är att det kan bli brist på reservdelar. Många komponenter i tunnelbanan är gamla och kommer i en del fall från företag som inte har funnits på 50 år. En studie från 2011 kom fram till att det skulle ta tre veckor att få igång New Yorks tunnelbana till 90 procent efter en allvarlig översvämning.
Och New York är beroende av sin tunnelbana. Utan den blir det svårt för många att ta sig till jobbet. Vi kan alltså räkna med att stadens företag kommer att hanka sig fram på lägre fart i flera veckor, detta i ett av världens största finansiella centra. Visserligen kan många arbeten skötas hemifrån, men långt ifrån alla, och i de flesta fall inte på full effektivitet. Dessutom försvåras arbete hemifrån av att det fortfarande är omfattande strömavbrott i staden och i stora delar av östra USA - drygt sex miljoner är fortfarande utan el. Elbolagen varnar för att det kan ta mer än en vecka att få tillbaks elen till alla. Utan ström blir det förstås svårare att få igång kollektivtrafiken.
Det ska också bli intressant att se hur de psykologiska effekterna blir av långvarigt strömavbrott och stopp i de allmänna kommunikationerna. Kommer amerikanerna att få sig en tankeställare, eller kommer de att gå på som förut? Det kanske kan få åtminstone några att förändra sitt leverne. Läs även Blott Sverige Svenska Preppers Har om lärdomar av Sandy.
Jag tror alltså att effekterna i USA kommer att bli större än vad man gissar i detta tidiga skede, vilket jag antydde redan igår morse.
Det talas av vissa (exempelvis Moody's) om att de negativa effekterna av Sandy skulle kunna uppvägas av den positiva effekten av ökad ekonomisk aktivitet för reparationer och återuppbyggnad, men detta är åt skogen. Ett praktexempel på "villfarelsen med den krossade fönsterrutan" (engelska Broken window fallacy). När saker förstörs av en storm ger inte återuppbyggnaden något plus. De resurser och den energi som läggs på återuppbyggnaden hade istället kunnat läggas på betydligt trevligare saker. Om du får en fönsterruta krossad hemma ger det visserligen mer jobb åt glasmästaren, men om inte rutan hade krossats hade du istället exempelvis kunnat ge en massa jobb åt den lokala restaurangen genom att äta där i många dagar för den summa som glasrutan kostar.
Slutligen kan Sandy påverka utgången av presidentvalet i USA på tisdag, oklart hur. Obama verkar göra allt för att framstå som landsfader för en prövad befolkning, vilket kan vinna röster. Konkurrenten Romney håller låg profil. Samtidigt är det som vanligt de fattiga som drabbats hårdast och de röstar i större utsträckning för Obama. Skulle de på grund av stormens verkningar avstå från att rösta drabbar det Obama.
Tillägg: Idag (1 november) har SvD en längre artikel om läget på Haiti.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
12 timmar sedan
Jag börjar bli lite trött på det trasiga fönstret eftersom man knappast kommer installera 50år gamla komponenter så blir det i sig en form av upprustning även om den inte är planerad. Sedan tror jag att det kommer leda till ytterligare förbättringar efter som man ändå är i farten och skaffat kompetens vilket saknats tidigare. På samma sätt kommer många inom dom fullkomligt oproduktiva service yrkena lära sig riktiga jobb som snickare osv. Och kommer om inte annat privat förbättra bostaden istället för att lägga pengar på restaurang.
SvaraRaderaJa eller varför inte bomba sönder hela New York och bygga upp staden igen. Oerhört intelligent och genomtänkt.
RaderaDet tänkande du ger uttryck för är grunden till mycket av våra sorgligare kapitel. Du har ställt dig bredvid krigshetsarna. Paul Krugman t.ex.
Börjar nästan tro att du är socialist när du talar om att serviceyrkena är oproduktiva. Vem är du att tala om vilka varor tjänster som är produktiva. Det bestämmer marknaden. Om ingen vill ha borriggen för att borra oja men det fortfarande finns folk som vill klippa sig. Då är borriggen inget annat än kapital(resurs) förstöring och frisören mycket produktiv.
Att äta på restaurang var bara ett exempel på alternativ användning av pengarna. Istället för att betala X hundra kronor för en ny fönsterruta skulle jag kunna köpa exempelvis en USB-hårddisk och därmed förbättra mina möjligheter att ta backup på datorn. Du kan säkert komma på fler exempel.
RaderaEkonomisk aktivitet innebär i princip alltid destruktion av biosfären i någon form. Om man hade undvikit reparationer och återuppbyggnad efter Sandy så hade stormen för de livsuppehållande systemen på jorden inneburit en gudaskänk.
RaderaJa du flute, ekonomerna idag har en konstig verklighetsuppfattning. Förstörelse av egendom är bra för ekonomin... Snart kommer de säga att naturkatastrofer och krig inte bara gynnar ekonomiska tillväxten, utan även minskar arbetslösheten genom att människor dör.
SvaraRaderaHar mycket svårt att hitta siffran 60 miljoner drabbade annat än i obskyra publikationer. Vilka 60 miljoner drabbade - i så fall drabbade väl de stormar som drog genom södra Sverige också Hamburg och hela norra kusten av Europas fastland.
SvaraRaderaNär man slänger sig med siffror ska man var försiktiga att derivera statistik ur dessa utsagor. Statistik ska bygga på så riktiga uppgifter som möjligt.
När det gäller den amerikanska stormen så är den oerhörd i sin förstörelse, och de amerikanska myndigheterna och deras media varnade under flera dygn innan stormen slog till, och därmed kunde 10 000 - tals liv räddas från död och skador. Utan denna åtgärd hade rubrikerna sett annorlunda ut.
Det finns sju tunnlar under Hudson river i New York - samtliga stängda, och tre eller fyra vattenfylldes med saltvatten liksom 75 kilometer av tunnelbanesystemet.
Tänk om Tingstadstunneln i Göteborg fyllts när det stormade på västkusten.
Det är i delar av östra USA många tusentals förstörda hus, och miljoner som saknar ström och som kommer att göra det under veckor. Folk har det mycket svårt där nu då det är kallt och blött, och det saknas både el och gas.
Tänk på alla dessa offer också - många har förlorat allt de har på samma sätt som i andra länder som drabbats av naturens hämnd. Men det är kallt i USA på hösten, och det är en skillnad mot Karibiens öar.
När slutrapporterna om denna storm är färdiga framöver kommer det troligen att visa sig att omfattningen av skadorna säkert var minst lika stora som Katrina i New Orleans - men med färre dödsoffer tack vare ett väl fungerande varningssytem.
De som försöker dra poäng på denna katastrof, och rent av förlöjliga dess omfattning är bara värda förakt.
Orglasse
Är inte den här katastrofen precis som i filmen 2012? Förebådar det att det ändå blir undergång den 21 december, trots allt?
SvaraRaderaNåja, det var ju bra underhållning så länge som det varade. Nu vänder vi blad och blickar ut mot nya katastrofer.
SvaraRaderaC http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3575347.ece
SvaraRadera