2012-10-18

Motsägelsefull statistik från Kina

I morse kom BNP-statistik från Kina, som visar på en tillväxt ekonomin på 7,4 procent i årstakt under tredje kvartalet, vilket är en avmattning av tillväxttakten för sjunde kvartalet i rad. Industriproduktionen påstås ha ökat med 9,2 procent. SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist tycker att det "finns ett mycket stort frågetecken kring tillväxten i Kina" och att företag han pratat med säger att tillväxten upphört. Bergqvist påpekar också att statistik från Kina ska "tolkas med viss försiktighet", vilket vi redan visste.

Den påstådda tillväxttakten på 7,4 procent står i bjärt kontrast mot elkonsumtionen, som i september bara ökade med 2,9 procent i årstakt, vilket är den lägsta ökningstakten sedan augusti 2010. Elproduktionen ökade bara i en årstakt av 1,5 procent.

Så vilken är då den verkliga tillväxttakten i Mittens rike? Förste vice premiärminister Li Keqiang gav en ledtråd när han talade med en amerikansk diplomat - ett samtal som sedan kom ut via Wikileaks. Han sade då att han brukade fokusera på tre siffror när han skulle utvärdera ekonomin - elkonsumtion, volymen av järnvägsfrakter och bankutlåning. Genom att se på dessa siffror ansåg han sig kunna ganska väl bedöma ekonomins tillväxttakt och tillade leende att andra siffror, särskilt BNP-statistik, är "for reference only".

Vid den 18:e partikongressen den 8 november i år ska Kina byta större delen av sitt högsta politiska ledarskap. Nuvarande president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao kommer med största sannolikhet att ersättas av Xi Jinping och Li Keqiang.
Detta är Kinas viktigaste politiska händelse, som bara sker vart tionde år, och påverkar hela samhället, inte minst ekonomin.
Läs Joe Olssons artikelserie om bytet. Del 1 om de gamla ledarna, vad de har gjort och vad de lämnar efter sig. Del 2 om vilka de nya ledarna är. Del 3 om vilka utmaningar som väntar de nya ledarna och vilka resultat eller förändringar som är realistiskt att vänta sig.
många kritiker – främst då i utländsk media – menar att Hu och Wens ekonomiska politik har skapat mer problem än den löst.

4 kommentarer:

  1. Lite grovt:
    Om Kina sätter som mål att BNP skall växa med 5% om året, så ser man till att den gör det.

    MVH
    Fredrik

    SvaraRadera
  2. Det är precis så här en planekonomi fungerar i praktiken. Centralmakten ger ett mål och de regionala ledarnas huvuden hänger på att målet uppfylls. Enklast är då att förfalska siffrorna. Blir det för uppenbart får man ta till nästa steg, lånefinansierad tillväxt.
    Sen gäller det att roffa åt sig så mycket pengar som möjligt och fly utomlands när det hettar till.

    SvaraRadera
  3. Anonym 19:35
    ...och där skiljer det sig oerhört mycket mot västvärlden eller? Man behöver inte ens fly utomlands här, utan ber bara skattebetalarna om mera pengar.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.