Det finns nämligen starka argument för att det just är den sedan 90-talet förda bostadspolitiken, med slopade räntesubventioner för nyproduktion men bibehållna ränteavdrag, och senare kristdemokraternas bidrag med den kraftigt reducerade fastighetsskatten, som har varit en starkt drivande faktor till hushållens allt större skuldsättning.Politiken för räntesubventioner och ränteavdrag har alltså gynnat ägda bostäder (småhus och bostadsrätter) framför hyresbostäder. Detta har lett till att bland annat Stockholms bostadsmarknad som jag skrivit förut är fullständigt dysfunktionell.
Lindvall tar också upp en annan intressant bieffekt av denna bostadspolitik.
Situationen för landets studenter är belysande. Sveriges Förenade Studentkårers bostadsrapport från i höstas visar att det råder akut brist. Studenter har svårt att överhuvudtaget hitta ett boende under den första terminen. Problemen är störst i de välrenommerade studieorterna, som Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Umeå, Linköping och Malmö.Och bostadspriserna fortsätter att tuffa uppåt. Så här ser diagrammet ut för de reala småhuspriserna fram till och med tredje kvartalet 2014. (Reallönerna ligger med som jämförelse.)
På den populära ekonomutbildningen på Handelshögskolan i Stockholm kommer nu 60 procent av eleverna från gymnasieskolor i Stockholms innerstad, vilket är en dramatisk förändring under de senaste 30 åren.
Det handlar inte bara om lokal betygsinflation utan också om att möjligheterna att ta del av studierna beror på föräldrarnas bostadsort, plånbok och kontaktnät.
Det ser ut som om bostadsmarknaden den senaste tiden övergått i en manisk uppgångsfas. När denna tar slut är förstås svårt att sia om, men att den kommer att göra det är säkert.
Diagrammet visar för övrigt småhuspriserna. Bostadsrättspriserna har stigit ännu snabbare och det är definitivt där som bubblans epicentrum finns. Hur går det förresten med de progressiva avskrivningarna i bostadsrättsföreningarna? Jag har inte hört mycket om frågan sedan i mars när Bokföringsnämnden slog fast att progressiv avskrivning är olagligt vad gäller bostadsrättsfastigheter. I september meddelade FAR att det går bra att inte höja avgifterna, utan att en bostadsrättsförening kan gå med förlust. "Business as usual" verkar alltså kunna fortsätta ett tag till - tills verkligheten kommer och knackar på.
Notera hur bostadspriserna relaterar till reallönerna. När reallönerna faller, till exempel 1977-1983 eller 1991 och 1993, så verkar det korrelera (om än med viss förskjutning tidsmässigt) med fall i de reala bostadspriserna. 2010-2011 stagnerade uppgången i reallönerna och bostadsprisernas uppgång vacklade då något. Därefter fortsatte dock reallönerna att öka och bostadspriserna fortsatte att skjuta i höjden.
Jag får säkert orsak att återkomma till de svenska bostadspriserna under året. Närmast blir det väl i samband med att ValueGuard 16 januari släpper bostadsprisdata för december, så att man kan summera helåret 2014 inklusive bostadsrätterna.
En student på Handels sa till mig att hon var den enda studenten på Handels som inte hade fått en bostadsrätt i innerstan i present av sina föräldrar. Kanske en överdrift, men säger något om hur bristen på studentrum minskar den sociala snedrekryteringen
SvaraRaderaVarför bolånetak på nyproduktion om man nu vill öka utbudet på bostäder, får vi nu ett obligatoriskt amorteringskrav, vilket är rätt och riktigt, så borde det inte innebära några problem att se över reglerna på just det först sagda, vad tycker ni andra?
SvaraRaderaVarför skall de som inga pengar har köpa nyproduktion? Låter helt bakvänt i mina öron. Begagnade objekt med renoveringsbehov låter mer rimligt?
RaderaNybyggnationen är på absolut toppnivå, finns noll anledning att stimulera en redan överhettad nyproduktionsmarknad.
"Re" Kanske för att t.e.x ge ett ungt par med hyfsad disponibel inkomst att etablera sig på bostadsmarknaden men kanske inte kan hosta upp de där 450 pappen cash kontant som behövs på låt oss säga bygga en 3 miljoners villa, men sen kan jag visst det hålla med dig om att konkurrensen på byggmarknaden i motsvarande grad behöver öka så att överhettning produktionsledet motverkas.
RaderaKanske det unga paret kan spara ihop 300 papp istället och sedan jobba lite på kåken?
RaderaPrincipiellt tycker jag att din tankegång rätt men kanske lite svårt rent praktiskt om båda heltidsarbetar, här kommer en variant till, låt oss säga 5% kontantinsats, byggherren åläggs låna ut 5% vilket renderar till att staten lånar ut ytterliga 5% och så får bankerna slåss om resten, precis som nu , allt detta för hålla systemriskerna på en låg nivå(vilket ger låga räntor för oss alla),men ändå inte göra det omöjligt att få sitt bo, men det finns säkert fler bra varianter.
RaderaMan kan inte säga, på något sätt, att hushållens ökade skuldsättning beror på slopad fastighetsskatt eller pillande med avdrag hit eller dit.
SvaraRaderaHushållens skuldsättning mäts ofta och kontinuerligt, den reflekteras även över det vet vi eftersom uttalanden från både Riksbank och Finansinspektion kommenterar utvecklingen. Även politiker kommenterar utvecklingen. Det finns hur många tekniska hjälpmedel som helst för Riksbanken och Finansinspektionen, samt våra politiker, att hålla hushållens skuldsättning under kontroll oavsett pillande med olika avdrag.
Hushållens skuldsättning är enorm därför att den uppmuntras att vara enorm. Det sker medvetet. Det är såklart också medvetet att det kommer att smälla i framtiden.
Varför, är frågan? Säkert olika svar beroende på, politiker behöver inte tänka längre än till nästa val... Ingves, däremot. Vad talas det informellt om på BIS möten där han deltar?
Situationen i Stockholm beror även på den lägre inkomstskatten cirka 1000 kr per månad jämfört med många andra delar av landet. Och på stockholmarnas höga kriminalitet och att rättsväsendet är statligt. Vägar och järnvägar i stockholmsområdet är kraftigt statligt subventionerade och används mycket av stockholmarna i deras pendlande. Många som under hela sitt liv aldrig kommer i närheten av dessa fina saker måste betala. Och på liknande sätt är det med stockholmarnas flotta kultur.
SvaraRaderaI USA är den här typen av subventioner förbjudna. Skatterna där är som högst i tätbefolkade områden som New York och södra Kalifornien. I Stockholm bor som bekant de korrupta makthavarna. En motkraft är att många lämnar Stockholm därför att de mår dåligt och inte vill bo där. Den så kallade bostadsbristen kan naturligtvis inte byggas bort. Per Lindwall på Svd är bara en flumnisse, som underhåller folket i Fjollträsk.
Det bästa vore om vi kunde dra pluggen på Stockholm, den fina staden, innan den kollapsar och blir en spökstad av landets totala kollaps.