2015-01-15

Mer om Polen och schweizerfrancen

Idag fick som ni säkert sett finansmarknaderna en käftsmäll när schweiziska centralbanken tog bort valutakursgolvet mot euron. Jag nämnde att polska banker och bolåntagare kan drabbas, då 46 procent av bolånen är noterade i schweizerfranc. Nu kommer lite mer kött på benen.

Warsawa-börsen är i skrivande stund ner 1,8 procent från igår, trots att de flesta övriga av världens börser nu ser ut att ligga på plus igen. Framförallt har banker fallit - Polens största bank PKO Bank Polski samt den tredje största banken Bank Zachodni WBK (BZW) är båda ner runt 6 procent.

Den polska valutan zloty har fallit omkring 18 procent mot schweizerfrancen, men bara omkring 1 procent mot euron. Det är dock hur mycket den fallit mot schweizerfrancen som är intressant för hur hårt det kommer att drabba bankerna och bolåntagarna.

Chefen för mBank, tyska Commerzbanks polska avdelning, ser sig tvungen att gå ut och säga att "det finns ingen orsak till oro för polska banker. Situationen kommer att stabiliseras inom en vecka". Bara det faktum att han känner sig tvungen att säga det borde inge oro för de polska bankerna.

Även Ungern kommer troligen att drabbas på liknande sätt då de också har en stor andel bolån i schweizerfranc. Eftersom ungerska staten drivit igenom (för bankerna) hårda lagar för banklån i utländsk valuta kommer dock effekterna för Ungern inte att bli lika svåra som för Polen.

De mest exponerade av de polska bankerna sägs av en analytiker vara Getin Noble Bank, BPH, Millennium, mBank, BZW och PKO, men han anser att de två sistnämnda är starka nog för att kunna leva med problemet.

Källor i Warszawa säger att det nu kan bli tryck på regeringen att införa något slags hjälp för de låntagare som har lån i schweizerfranc, särskilt som det är president- och parlamentsval i Polen i år.

3 kommentarer:

  1. Det är nog fler länder i öst som kommer ha samma problem. Kroatien har liknande problem med bolån i SFR och kan knappast vara den enda. Nu blir det roligt att se hur tyska/franska/whatever banker, EU och dessa länders regeringar spelar då befolkningen kommer förmodligen vara ganska sur om de säljs ut återigen och hamnar på gatan. Med tanke på antalet kan det bli farligt många som är sura.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju tänka sig att CHF vs EUR lugnar sig något när ECB QE kommer igång! Eller, nej så blir det ju inte....

    Det här blir riktigt bra för Europa, det här med ECB QE. Man kan nästan tro att SNB ger ECB en armbåge i revbenen med detta inspel. ECB måste rimligtvis känna att QE gör situationen orimlig i Europa.

    Ett formellt inställt QE, och en fortsatt minskad balansräkning skulle minska detta tryck väldigt mycket. Tydligt att ECB agerar enbart efter södra europas behov, trots att upplåningsräntorna redan är episkt låga för samtliga länder. Vad håller ECB på med egentligen, är målet totalt kaos?

    SvaraRadera
  3. Polen är ju annars mitt i en härlig bankkris, nyligen meddelade Warzawa att 25 % utav de medel som är avsedda att säkra spararnas depositioner gått åt iom 2 större banker rasat ...

    Se http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/01/06/polen-braucht-banken-rettung-genossenschafts-banken-vor-dem-kollaps/

    Men vänta nu, hur är det möjligt att Polen befinner sig mitt i en bankkris ? Polen är ju inte medlem utav Euron ( ironi ).

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.