2015-01-15

Käftsmäll från Schweiz

Världens finansmarknader har alltså som jag skrev nyss fått sig en rejäl käftsmäll från Schweiz nationalbank SNB då de plötsligt tog bort valutagolvet på 1,20 schweizerfranc per euro. Så här står det i SNB:s pressrelease:
"Växelkurstaket infördes under en period av exceptionell övervärdering av schweizerfrancen och en extremt hög nivå av osäkerhet på de finansiella marknaderna"
SNB har just genom sitt agerande troligen återskapat en "extremt hög nivå av osäkerhet på de finansiella marknaderna". Så är inte bara schweizerfrancen tillbaka på ungefär samma kurs som innan valutagolvet infördes, utan även tillståndet på de globala finansiella marknaderna.

Några citat som visar chocken och paniken på finansmarknaderna:

"Det kom som en blixt från klar himmel" Stefan Mellin på Danske Bank

"Som om miljoner makrohedgefonder plötsligt skrek ut i skräck och plötsligt tystades" ZeroHedge

"jag saknar ord" ... "dagens åtgärd från SNB är en tsunami; för exportindustrin och för turismen, och slutligen för hela landet" Nick Hayek, VD för schweiziska klocktillverkaren Swatch

"Det sätter igång panik över alla tillgångsslag" Lex van Dam, hedgefondsförvaltare

"Stora förluster i euro-franc-affärer skapar panikförsäljning och 'deleveraging' [minskad belåning för att minska hävstång] över hela linjen" Chris Beauchamp, marknadsanalytiker på IG

Som sagt - vilka har hamnat på "fel sida" av denna jättelika överraskning för finansmarknaderna? Svaret får vi se de närmaste dagarna.

Några som vi omedelbart kan se drabbas är polska banker, som har runt 46 procent av sina bolån i schweizerfranc! Inte då bara bankerna förstås, utan även deras bolånekunder.

Och jag beklagar verkligen alla som köpt en semesterresa till schweiziska alperna och nu får se sin resebudget spräckt.

4 kommentarer:

 1. Ackja, nu har jag fikat färdigt och tankar röjsågen för att tills det skymmer skapa värden som kan skördas om 20 och 40 år.

  SvaraRadera
 2. Det drabbar ingen fattig. Har man råd att åka till Alperna så har man råd även till 20% högre pris.

  SvaraRadera
 3. Finns väl ingen anledning att beklaga detta, det är ju en marknad, om man gillar marknad så tar man avstånd mot icke-marknad, och centralbankerna låter ju inte marknaden leva, de riggar, numer riggas det så allvarligt att man helt tappat respekten. Det är som det vore krig men allt bygger på att skuldsätta, människan ska frukta skuld, skuld ska bygga mervärden som överstiger skulden. Felallokeringarna är enorma efter alla dessa år med låg ränta, som rika och storföretag tjänar på, beslutet var inte en dag för sent, och exporten må lida, då kanske man får ta ut en skatteflyktsskatt.

  Det är alltid dyrt att vara fri.

  SvaraRadera
 4. Spekulanter får stå sitt kast bra att dom förlorade pengar.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.