2015-01-04

Grekland igen

2015 lär inte bli mindre intressant än 2014 för oss som studerar den globala ankdammen. En politisk händelse i närtid som ser lovande ut för popcorn-kvällar är Greklands nyval till parlamentet 25 januari. Enligt opinionsundersökningarna ser det utan tvekan ut som om vänsterpartiet Syriza (under partiledaren Alexis Tsipras) kommer att bli största parti - de har ett stabilt försprång på flera procent mot tvåan, regerande Nea Dimokratia (vars ledare Antonis Samaras är Greklands nuvarande premiärminister). Eftersom det grekiska valsystemet ger en 50 mandats "bonus" till det parti som får flest röster kommer Syriza att få många fler mandat än något annat parti, men troligen kommer det att fattas 5-10 mandat för att få absolut majoritet (för vilket det krävs 151 mandat). Med hjälp av stalinistiska KKE kan de dock få ihop en majoritet.

Syriza i regering med KKE som stödparti torde vara EU-styrets skräck. Syriza är nämligen uttalat fientliga till den nuvarande politiken och ytterst kritiska till EU:s inblandning i Greklands angelägenheter (eufemistiskt kallade räddningspaket). Med tanke på att grekiska staten numera har ett primärt överskott (alltså att skatteintäkterna täcker utgifterna förutom räntebetalningar) kan det vara oerhört frestande för en grekisk regering att ställa in betalningarna på statsskulden och därmed "lösa" landets fiskala problem. Vad exakt detta skulle betyda för Grekland, eurozonen, EU och världsekonomin är oklart.

Mike Shedlock har en diskussion om olika scenarier för vad en "Grexit" skulle innebära. Vissa anser att en Grexit skulle leda till en finanskris värre än den efter Lehmans kollaps hösten 2008. Andra anser att en Grexit visserligen skulle vara dålig för Grekland, men ha begränsade följdverkningar för övriga länder.

En sak är dock tämligen säker - om den grekiska staten ställer in betalningarna (statsbankrutt) kommer de grekiska bankerna att gå omkull eller behöva omfattande räddningspaket, då de sitter på stora innehav av grekiska statsobligationer.

Tillägg: Som en kommentator påpekar krävs minst 180 röster i parlamentet för att välja en ny president, vilket det alltså är överhängande risk att även det nyvalda parlamentet misslyckas med, vilket i sin tur leder till ännu ett nyval, och så vidare. Grekland ser ut att hamna i politiskt limbo tills militären tröttnar och tar över.

8 kommentarer:

  1. Ska du också börja med cynisk haverist-lingo. Popcorn äter man till film, inte till politik som påverkar miljoner människors livsvillkor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dumt av mig! Ska försöka undvika det! Jag har nog läst lite för mycket Cornucopia och fallit in i jargongen!

      Radera
    2. Gilla, tummen upp!

      Radera
  2. Flute glömde en liten detalj, Syriza + KKE kommer inte att räcka till för att kunna välja president i parlamentet efter valet. 3 misslyckade försök -> nyval igen i Grekland. Detta tyder på en minst sagt ohelig regeringskoalition efter valet i Grekland för att kunna uppnå den majoritet som behövs. 151 mandat räcker inte för att undvika nyval. Och sedan finns en viss G-Pap med sitt nybildade parti som kan förändra ekvationen genom att ta röster från Syriza och PASOK, varav det senare partiet mycket väl kan åka ut ur parlamentet i valet, speciellt om G-Pap tar röster utav dem.

    Därtill blir det intressant att se hur mycket Syrizas retorik kommer att skilja sig från deras handlande. Verkligheten brukar alltid göra sig påmind förr eller senare, oavsett vad politruckerna lovar.

    Personligen skulle jag inte bli förvånad över en koalition med ND, Syriza, KKE och eventuellt G-Paps nya parti. Sedan finns Gyllene Gryning som joker i leken, grekisk politik är minst sagt byzantinsk, så det blir intressant att se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra påpekande! Kan alltså bli ännu mer kaos i Greklands politik!

      Radera
  3. Må du leva i intressanta tider!
    Var deg inte så en passande välsignelse löd som man skulle kunna använda för sina fiender?
    Intressant blir det men knappast trevligt

    SvaraRadera
  4. Tar fasta på "tills militären tar över" Historien är skrämmande! Vi vet oxå att under dessa svåra år i Grekland, är det väl endast militären som rustats upp och fått mer än de begärt av statens lilla kaka.

    SvaraRadera
  5. Är det någon som har koll på hur svenska banker och pensionsbolag riskexponering ser ut.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.