"Den svenska konjunkturen stärks men inflationen är för låg"Det går trots att inflationen är låg bra för Sverige! Men Riksbanken är fullständigt fixerad vid ett inflationsmål som bygger på att bevaka en variabel (prisinflationen mätt med KPI) som inte längre är relevant för penningpolitiken. På grund av denna fixering genomför Riksbanken ett fullständigt vansinnigt penningpolitiskt experiment trots att Sverige inte upplever någon kris! Och detta experiment lär inte ha den effekt som Riksbanken hoppas på. Som Cornucopia påpekar:
"definitionen av idioti är att upprepa något och förvänta sig ett annat resultat än tidigare"Har de räntesänkningar Riksbanken hittills genomfört drivit upp KPI-inflationen mot tvåprocentsmålet? Nej, KPI- och KPIF-inflationen ligger fortfarande kvar en bra bit under två procent och visar ingen som helst tendens till vändning uppåt! Detta tre år efter att Riksbanken påbörjade sin senaste sekvens av räntesänkningar! Har nollräntan i andra länder haft någon övertygande effekt på att driva upp KPI-inflationen mot ett tvåprocentsmål? Nej, det går inte att se något sådant samband i de länder som haft näranollränta! Ändå fortsätter Riksbanken med absurda räntesänkningar!
Vad gäller den deflation eller låga inflation vi nu ser samt valet av inflationsmått så skrev jag nyligen:
ingen "dålig" deflation. Priserna sjunker eller stiger väldigt lite, men våra löner fortsätter att stiga - reallönerna steg från 2012 till 2013 med 2,0 procent för arbetare och 2,8 procent för tjänstemän. Riksbanken och även dess belackare är dock uppenbarligen oroade över att just det inflationsmått man valt inte når upp till det godtyckligt valda mål man satt upp.Cornucopia citerar idag Tractions VD Peter Stillström:
[...]
Kikar man på bostadspriser eller börsindex är det dock uppenbart var inflationen yttrat sig de senaste åren - det är bara det att dessa variabler inte finns med i Riksbankens försök att mäta inflationen. Någonstans är Riksbankens modeller och metoder uppenbarligen felaktiga
"Det är tydligt att många nationalekonomer bygger sina modeller på ofullständiga parametrar och därmed drar felaktiga slutsatser av verkligheten. De tror lite naivt att företagen kommer att investera mer om rådande låga räntor sänks ytterligare, vilket dock de flesta inser inte kommer ske i mätbar omfattning. Istället bidrar aktiviteterna till uppbyggnad av finansiella bubblor, ökad skuldsättning och stundom ett osunt konsumtionsbeteende."De problem som negativ eller mycket låg ränta orsakar har jag redan beskrivit när jag skrev om Danmarks ränteproblem.
En låg styrränta driver ner bolåneräntorna och det kommer att blåsa upp den svenska bostadsbubblan ytterligare. All annan form av spekulation och konsumtion för lånade pengar blir också mer lönsam.
Låga räntor gör läget svettigt för livförsäkringsbolagen och deras traditionella pensionsförsäkringar.
"Livbolagen har fortsatt problem med att hålla garantierna de en gång ställde till spararna, eftersom ränteplaceringarna just nu ger så lite".Vi kan också se fram emot negativ ränta på bankkonton, eller åtminstone höjda avgifter. I dagsläget säger storbankerna att de vill undvika negativ ränta på bankkonton, men SEB:s VD Annika Falkengren har tidigare inte varit främmande för tanken:
"Småspararna ska inte behöva oroa sig för att det blir lägre än noll. Men jag kan inte garantera det"Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer och alltså inte jävig som de bankrepresentanter som tillfrågats, tror att det kommer att bli avgifter på ett par hundra kronor per år på bankkonton. Jag misstänker också det. Som jag tidigare har påpekat betalar de flesta redan idag en avgift för att kunna använda sina pengar och fler och högre avgifter lär tillkomma. Det handlar om långsam tillvänjning.
Förutom de skadliga effekter jag tagit upp ovan finns säkerligen andra effekter. SvD:s Sara L Bränström skriver:
"Faktum är att få vet hur det påverkar ekonomin i stort. Det räntelandskap som vi nu ser framför oss är nytt. Inte ens ekonomerna har svaren på vad det innebär."Resultatet av experimentet med först näranollränta och sedan negativ ränta lär inte visa sig på en gång utan först efter ett tag, men en sak vi kan vara tämligen säkra på är att prisinflationen mätt med KPI inte kommer att komma upp till tvåprocentsmålet.
Kanske är iden med NIRP att hålla liv i de bubblor som finns i ekonomin. Det går så länge som det går med sedan går det inte längre. Ett annan sätt att förklara NIRP är att se det som ett valutakrig. Men den svenska kronan verkar ju falla alldeles av sig själv
SvaraRaderaEn fråga som någon ekonom kanske kan svara på. Vore det inte bättre att använda sig av QE för att betala investeringar istället för att minska statsskulden. Så länge som svenska staten får betalt för att låna så kan jag i alla fall inte se något motiv till att minska statsskulden.
SvaraRaderaDet här handlar inte så mycket om ekonomi; det finns inga empiriska belägg för att prisökningar är bra över huvud taget. Politik snarare, och med våra politiker kan man inte vänta sig annat än total katastrof. Det parti som en gång byggt upp vår välfärd svingar nu yxan, och de förstår inte ens att de hugger av den gren vi sitter på.
RaderaSamtidigt hugger de sig själv i foten....
RaderaDet borde fan vara kriminellt att experimentera helt godtyckligt med ett lands valuta som påverkar flera miljoner invånare. Om det går åt skogen, kommer någon att ställas ansvarig då? Tror knappast det...
SvaraRaderaNu väntar vi bara på att även dröjsmålsräntorna blir negativa! Alla räkningar kommer att betala sig själva!
SvaraRaderawzopny
Bästa kommentaren i dag!
RaderaFörhoppningsvis kommer det att bli kö till bankernas kassor för att ta ut kontoinnehållningen av dem som inte vill betala för att banken får disponera deras tillgångar. Fyll plånboken med sedlar och mynt, ta tillbaka makten över dina pengar.
SvaraRaderaIt's easier to fool people than to convince them that they have been fooled.
SvaraRadera― Mark Twain
Danmark har haft negativ ränta i två år och nästa inga banker kör med negativ ränta enligt ekot idag.
SvaraRaderaGissar att det ända som händer att det är business as usual på bolånemarknaden och folk fortsätter att låna fast till lite billigare penning än tidigare, men det har ju alla vant sig vid. Huset ska öka i värde varje år och kostnaden får lånet ska minska varje år. Naturlag så långt man orkar minnas tillbaka i tiden..
Låga räntor gör läget svettigt för livförsäkringsbolagen och deras traditionella pensionsförsäkringar.
SvaraRadera"Livbolagen har fortsatt problem med att hålla garantierna de en gång ställde till spararna, eftersom ränteplaceringarna just nu ger så lite".
Det som kommer hända är att livbolagen kommer skifta över till än mer aktier i sin mix. Det ökar risken men kommer också blåsa upp aktiekurserna. Det har vi redan sett i japan.
japan verkar vara ett föredöme
RaderaPolitikerna kör så vitt jag förstår extremt medvetna strategier för att öka förmögenhetsskillnaderna hos folket. Det är det enda målet för snart sagt allt politikerna gör, även om de låtsas annat.
SvaraRaderaSpendera nu eller så tar vi dina pengar! Självklart är myndighetsultimatum den rätta vägen att få rätsida på ekonomin. Vi borde egentligen gå ett steg längre - lagstifta att företagen måste investera och privatpersoner konsumera. Folk som ertappas med att spara i madrassen släpar vi ut på gatan och avrättar. Detta torde väl ändå få fart på det förbannade KPI-index.
SvaraRadera/Ekonomi 2015
Självklart att vi måste konsumera, världen är ju oändlig. Förebilden har vi ju i de bibliska gräshoppssvärmarna, som rensade naturen på allt som gick att äta. Men det är klart att de var ju inte lika smarta som vi.
RaderaRobban
Jag kan förvara era stålar gratis i min madrass.
SvaraRaderaMadrassbanken
Flute så tydligt och bra beskrivet att till och med ett barn förstår hur galen vår penningpolitik är och varit ! Med vad hjälper det? Inte andra länders misstag och negativa räntor verkar betyda någonting! Dax att byta ut Ingves som allt mer börjar likna en replik på en dödskalle Ogongloberna har nu sjunkit in till oigenkännlighet!
SvaraRaderaDet faktum att det är bankerna som skapar våra digitala pengar har alltså ingen betydelse i sammanhanget? För då hade du väl nämnt det.
SvaraRaderaNär den globala ekonomin är så orolig, är det inte säkrast att ta hem allt guld som förvaras utomlands. Det verkar ju vara svårt för Tyskland att få hem sitt.
SvaraRaderaJag får inte rätsida på de japanska bostadsprisernas utveckling. Det har uppgetts att de har sjunkit 80% från toppen för 25 år sedan, men ligger nu ändå på motsvarande cirka 60 kkr/kvm i centrala Tokyo. Ungefär som i Stockholm alltså, men kan 60 kkr/kvm verkligen vara 80% under toppen? Låg de då på 300 000 1990?
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
RaderaUnder mer än ett årtionde har Riksbanken varnat för riskerna med att ta höga lån. Dumbommar som jag har följt rådet. Samtidigt har RBs räntepolitik gjort så att personer med bättre rådgivare skapat enorma förmögenheter just genom att ta stora lån och köpa dyra bostäder. Mitt förtroende för RB är därefter.
SvaraRadera