I måndags uppskattade Royal Bank of Scotland (RBS) att deras förlust för 2008 skulle bli den största någonsin för ett brittiskt företag - mellan 22 och 27 miljarder pund. Börskursen dök med nästan 70% till 11 pence. För ett år sedan stod den i 300 pence. Brittiska staten är numera majoritetsägare i RBS, som säkert bittert ångrar uppköpet 2007 av holländska ABN Amro för 71 miljarder euro varav hela 66 miljarder i kontanter. Farbror staten rycker dock in och ökar sin ägarandel i RBS till nästan 70%.
Northern Rock, skandalbanken som är helstatlig sedan våren 2008, har nu ändrat strategi från att som hittills reducera sin utlåning för att prioritera återbetalning av de lån de har från Bank of England. Nu ska man istället öka volymen av bolån. Men vänta nu - var det inte för mycket bolån som från början var orsaken till Northern Rocks kris?
Brittiska staten kommer nu också att äga 43 procent av Lloyds TSB som övertagit HBOS. Nyemissionen häromveckan nobbades nästan fullständigt och därmed tvingas staten att köpa aktierna istället, eftersom de garanterade emissionerna i samband med räddningspaketet på runt 37 miljarder pund som presenterades i oktober. Nu är det då dags för ett nytt räddningspaket, eftersom det förra inte räckte till. Har vi hört det förut? Nånstans på andra sidan Atlanten.
Den 8 januari sänkte Bank of England sin styrränta med 0,50 procentenheter till 1,50 procent. De kände sig nog så illa tvungna. Detta är rekordlåga nivåer. Till och med under 1930-talet och större delen av andra världskriget låg styrräntan högre - på 2 procent. Hur allvarlig ska vi tro att den nuvarande krisen är då?
Men så till det värsta i hela röran. Bank of England vill nu bli hemligare:
"The Government is set to throw out the 165-year old law that obliges the Bank to publish a weekly account of its balance sheet – a move that will allow it theoretically to embark covertly on so-called quantitative easing. The Banking Bill, which is currently passing through Parliament, abolishes a key section of the law laid down by Robert Peel's Government in 1844 which originally granted the Bank the sole right to print UK money."Vad nu? Det vore ju rent sensationellt. Både t.ex. Sveriges riksbank och USAs Federal Reserve publicerar liknande veckorapporter över sin balansräkning. Tack vare dem kan man hålla lite koll på vad sjutton de håller på med, som jag t.ex. gjorde i november. Ska nu Bank of England kunna agera i hemlighet?! Hur ska man då kunna lita på pundet? Jag tror tyvärr att de gräver sin egen grav om denna lag går igenom.
Intressant inlägg. Låter helt makalöst att ändra den lagen, men nu förvånar inget längre. Man verkar helt tappat fotfästet.
SvaraRaderaTack för en bra blogg!
\PD
Visst är allt som sker nu intressant, skrämmande och makalöst. Det som förvånar mig mycket är dock att nästan alla, även kunniga och intelligenta bloggare, nästan alla tror att politiker, centralbankschefer och statschefer, nu skulle göra misstag. Göra fel och misstag där man skulle vara okunnig om konsekvenserna.
SvaraRaderaDet finns givetvis en dold agenda i de makalösa och direkt felaktiga ageranden man idag gör. Vi kommer alla tvingas ned i en avgrundsdjup depression och vi kommer se en global galopperande hyperinflation.
Därefter kommer vi se en centralisering av den ekonomiska och politiska makten vi aldrig tidigare skådat.
En "powergrab" av gigantiska mått.
Till Anonym 2009-01-24:
SvaraRaderaVissa gör nog misstag. Island t.ex. - där ser politiker, centralbankschef m.fl. ut att ha gjort ordentliga misstag.
I andra fall är det helt medvetet. Självklart finns t.ex. en plan bakom att man inte vill publicera Bank of Englands balansräkning varje vecka. Man vill kunna göra saker i hemlighet. Men sådana "smarta" drag visar sig ofta i längden ha oönskade konsekvenser. Jag påpekar en möjlig konsekvens - alltså att världen tappar förtroendet för det brittiska pundet.
En stor risk som jag ser nu är att många av de styrande kan komma att handla i panik. Därför vidtar de åtgärder som inte alltid är särskilt genomtänkta, eller där man inte brytt sig så mycket om att tänka igenom alla konsekvenser av sina åtgärder. Står du framför en damm som håller på att brista och hotar att översvämma ditt hem så försöker du täta så gott du kan genom att köra in vadhelst du hittar i hålen. Men till slut lyckas du kanske istället försvaga dammen genom att trycka in för hårt. Schloff...
Jag ser dock inte något planerat organiserat maktövertagande som vissa konspirationsteoretiker. Det är inte möjligt att genomföra nåt sånt. Världsekonomin är ett alldeles för komplext system för att någon ska kunna styra den efter sin vilja. Däremot tror jag att många makthungriga människor kommer att opportunistiskt grabba åt sig makt och egendom på olika vis i den process som just nu håller på. Däremot är det långt ifrån givet att det blir just de som utmålas som "Illuminati" eller "The Powers That Be" som kommer att lyckas grabba åt sig. Något sådant genomorganiserat sällskap finns heller inte - de tillhör de moderna konspirationsmyternas värld. Det kommer istället att bli de som har lite tur kombinerad med viss rävslughet som tar makt.
Vad jag egentligen ville säga också är att misstagen gjordes för många år sedan, på bubblans uppsida. Många av de åtgärder vi nu ser från centralbanker m.fl. är tyvärr verkningslösa i längden, anser jag. Det kommer troligen att gå riktigt illa för t.ex. de brittiska bankerna i alla fall, oberoende av vilka åtgärder man försöker vidta. Men man försöker desperat att göra nånting, bara för att försöka hålla skenet uppe. Därför är vad de nu gör egentligen inte misstag. Misstagen gjordes som sagt för många år sedan, då man tillät kreditbubblan att växa till sig till den omåttliga storlek den till slut fick.
SvaraRadera"Därför är vad de nu gör egentligen inte misstag. Misstagen gjordes som sagt för många år sedan, då man tillät kreditbubblan att växa till sig till den omåttliga storlek den till slut fick.
SvaraRadera"
Umm., jag tror nog att man i vissa lägen förvärrar och drar ut på krisen genom sitt ingripande. Men den vanliga personen på gatan kräver agerande. Bästa och snabbaste sättet att rensa upp i röran man skapat vore antagligen att låta marknaden göra sitt. Men jag håller definivt med om att man gjort misstag länge och velat leva "nu" och ta konsekvenserna "imorgon".
http://se.youtube.com/watch?v=xUBpriynzHM&feature=related
\PD