Jag har varnat förut för att pensionerna kommer att drabbas hårt. Tyvärr bygger vårt pensionssystem på orealistiska avkastningsprognoser och många har genom pensionsbolagens och PPMs reklam lurats att tro på en framtid som är radikalt annorlunda än den brutala verkligheten.
Tyvärr tror jag inte att det kommer att sluta med att livbolagen blir tvungna att ta tillbaka återbäringsränta. Även den "garanterade" biten av pensionen kommer att sitta löst utan statliga räddningsåtgärder.
Och den statliga biten av pensionen? Jag gissade i november att första AP-fonden borde ha raderat ut tre års vinster vid det här laget. Detta blir det tredje steget i pensionsskandalen - AP-fondernas djupdykning. Vi får nog se feta svarta rubriker när deras årsredovisningar kommer i februari.
SvD påpekade häromdagen:
"Sedan 2001 fram till halvårsskiftet i år är den genomsnittliga avkastningen per år för att alla fyra fonder efter avdragen inflation 1,6 procent. Siffran blir ännu lägre när årets bokslut presenteras. Men redan nu är de 1,6 procenten långt under de mål som fonderna själva har satt upp, som ligger mellan 4-5 procent. AP-fonderna lär få räkna med kritik framöver när det gäller deras förmåga att över tid leverera bra avkastning.Här har vi det igen - orealistiska avkastningmål och prognoser.
Fonderna hade för ett år sedan 879 miljarder kronor i totalt fondkapital. 150-200 miljarder av den förmögenheten är nu utraderad. Det är omkring 20 procent av kapitalet. "
Nästa sko som faller till marken för AP-fondernas del blir väl förresten obligationer. Jag har inte tittat närmare, men många av deras obligationsinnehav betraktar jag idag troligen som mycket riskfyllda. Detta gäller för övrigt många räntefonder också. Företags- och bostadsobligationer, osv. Jag återkommer till detta.
Apropå pensioner så noterar jag att den kanadensiska delstaten Quebec i panik bestämt sig för att garantera en massa privata pensionsplaner under fem år till att börja med, samt möjlighet till fem års förlängning. Och redan talas om eventuellt permanentande av åtgärden. Regeringen och oppositionen var rörande eniga om åtgärden. Tyvärr kommer nog inte fonderna att repa sig särskilt, så som vanligt sitter i slutändan skattebetalarna med en fet räkning att betala. Räkna med att fler stater kommer att ägna sig åt liknande panikåtgärder. Det kommer nog hit till Sverige i någon form också, när livbolagen och AP-fonderna drabbas tillräckligt hårt. Kravkarusellen kommer säkert att snurra på rätt bra fram till riksdagsvalet 2010 och politikerna kommer att få svårt att värja sig för alla särintressen i ekonomiska kristider.
Klart att pensionssystemet inte fungerar. Kalkylerna om avkastning kommer från tiden då det mesta vi konsumerade i västvärlden också producerades här. Nu har vi ett utflöde av kapital till framförallt asien. Likaså har vi inte samma befolkningstillväxt vilket gör att avkastningen bör bli sämre än vad de historiska siffrorna visar.
SvaraRaderaUtbyggnaden av kreditsystemet har också gjort att vi under långtid kunnat konsumera mer än vi borde. Fungerar ju inte att göra det i all oändlighet heller. Utan kredit tillväxt och befolkningstillväxt kommer kommer vi fortsätta ha låga realräntor och då också låg avkastning.
Diskuterade detta med en vän som är nationalekonom och han menade att vi skulle behöva ha ett sparande exkl. statens del till pensionen på 15% av lönen från det att man börjar jobba och det är det inte många som gör. Att både staten och privata aktörer vill styra oss mot alternativ där vi själva väljer hur vi placerar pengarna är för att de insett att det framöver kommer gå att räkna med tillräckligt hög avkastning för att ha garantier. Nu får vi själva ansvara för pensionen men man måste överavkasta för att nå det vi nu räknar med att man ska få.
Finns en lösning på problemet som förr eller senare kommer bli verklighet och det är högre pensionsålder.Ännu är det för politiskt kännsligt men rätten att få jobba längre är bara ett första steg. Varje extra år vi jobbar extra gör stort utslag och varför skulle vi inte jobba längre än vi gör idag? Givetvis finns det ytken där man är utsliten redan innan man når pensionsålder men har man ett kontorsarbete finns det väl ingen anledning att vi ska gå i pension så tidigt som vi gör idag. Däremot måste vi anpassa arbetena för de äldre. Kanske jobbar man inte heltid och jobbar där tempot inte är lika högt.