2009-05-12

Borg håller emot spenderingsivrarna

Finanspolitiska rådet går nu ut och tycker att regeringen ska spendera mera för att ta oss ur krisen. Konjunkturinstitutet har tidigare kommit med liknande tankegångar. Som tur är har vi en finansminister som heter Anders Borg, som förstår att den nuvarande krisen inte är någon vanlig lågkonjunktur som man kan ta sig ur via statligt spenderande. Det är ju allas våra skattepengar som regeringen har hand om och det är viktigt med sunda statsfinanser. Om staten skulle spendera mer pengar nu skulle man med de minskande skatteintäkterna behöva låna mer, vilket bara är att lämpa över problemet på framtida skattebetalare. Sverige gick in i denna kris med sundare statsfinanser än många andra västländer, och förhoppningsvis kan vi ta oss ur denna kris med sundare statsfinanser än andra, så länge finansministern håller hårt i pengarna.

Visst kommer det att vara en smärtsam process att gå igenom denna kris, men den är i dagsläget oundviklig. Det viktigaste man bör fokusera på nu är hur man ska göra att inte allt går överstyr i en jättelik statsskuldskarusell.

5 kommentarer:

  1. Jag vet inte om du tittade på intervjun med finansgurun Georg Soros i Agenda i söndags. Han var bekymrad över utvecklingen inom EU eftersom EU är mer konservativ än USA i synen på hur man ska ta sig ur den finansiella krisen. Soros säger i intervjun att:
    "staten måste översvämma marknaden med krediter och kreditgarantier".
    Det är väl ungefär det som Obama gjort och som tydligen tillfredsställer Soros. Obama är ju Soros skyddsling i världen.

    SvaraRadera
  2. Var Borgs skattesänkningar särskilt ansvarsfulla då ?

    SvaraRadera
  3. Bosse:
    Jag tittar nästan aldrig på teve.
    Vad gäller Soros, så håller jag definitivt inte med om att staten ska översvämma marknaden med krediter och garantier. Då förvärrar vi bara kreditbubblan.
    Soros har visserligen levt gott och lyckats bra, men han har liksom de flesta nu levande inte upplevt depressionen (annat än som barn förstås). Hans vuxna erfarenhet är begränsad till den uppgångsperiod vi haft från andra världskriget. Under hela denna tid har vi i princip haft uppgång, avbruten av kortare lågkonjunkturer.

    SvaraRadera
  4. Anonym 2009-05-13 17:12:

    Nej, Borgs skattesänkningar var nog inte så bra allihop. Däremot verkar han ha vaknat till med finanskrisen och tagit ansvaret på ett bra sätt.

    SvaraRadera
  5. Flute - Agendaintervjun med Soros kan du se på svt.se.
    Han var en av de första som satsade på Obamas politiska karriär.
    Soros pläderar för Obamas politik för att komma till rätta med finanskrisen. Jag tror att den kan jämföras med att kissa på sig. Varmt och gott i inledningsskedet, men kallt och surt i efterförloppet.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.