2009-05-18

Likviditetskris för svenska företag

Idag läser jag att en akut likviditetskris hotar svenska företag. Det beror dels på försenade betalningar, dels på svårigheten att få lån. Utvecklingen är inte förvånande, med tanke på den kris vi går igenom.
Det är två faktorer som tillsammans gjort läget så allvarligt. Dels har det blivit svårare för företagen att få betalt i tid, dels har lånevillkoren stramats åt. Hela 84 procent av företagen i undersökningen känner av bankernas ovilja att ge krediter. Kombinationen av längre betalningstider och uteblivna lån gör att pengar saknas i kassan - även om affärerna går bra.

- Om man tidigare hade en osäker verksamhet fick man betala en högre ränta. Men idag är risken att man istället inte får låna över huvud taget. Det har blivit en kritisk konkurrensfördel att kunna leva på eget kassaflöde, säger Lars Wollung.
Som jag har sagt förut är det i dagens läge inte bra att vara belånad. Företag utan lån och med pengar i kassan har i dagens läge betydligt bättre överlevnadschanser. Det är läge att inte bara kolla upp vilka företag man eventuellt vill satsa pengar i, utan även det företag man arbetar i samt dess kunder. Om du är anställd, ta en titt på balansräkningen för din arbetsgivare, för att få en känsla för risken för att du blir av med jobbet. Det kan vara värt den tid det tar. Cristoffer Stockman har skrivit om "Balansräkning för dummies" om du vill ha en snabb lektion i hur du ska läsa en balansräkning.

Anmärkningsvärt är att även myndigheter är så dåliga på att betala i tid.
Enbart svenska myndigheters förseningar kostar marknaden 4,8 miljarder kronor i likvida medel, enligt en ny undersökning.
Här skulle staten kunna göra en enkel och billig insats för att förbättra villkoren för det svenska näringslivet i likviditetskrisens dagar.

Sammantaget gör svårigheten att få lån och de försenade betalningarna att vi riskerar att se fler företag gå omkull framöver. Därmed finns risken att det blir en kedjereaktion där företag som får problem att betala räkningarna ger sämre likviditet för sina leverantörer.
På UC, Upplysningscentralen, som hanterar betalningsanmärkningar har man märkt av samma tendenser. Dels har ansökningar om betalningsförelägganden ökat, vilket enligt Roland Sigbladh, marknadschef på UC är det första tecknet på konkurs, dels har prognosen för hur mycket konkurserna kommer öka i år skrivits upp från 25 till 40 procent.
Det var ingen måttlig ökning! Men som jag sagt tidigare finns det en stor "backlogg" av företag som kommer att gå i konkurs i denna kris, eftersom det tidigare varit så lätt att driva företag på lånade pengar, men det nu blivit svårt att få lån. Därmed kommer ett stort antal långsiktigt osunda företag att rensas ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.