Situationen är allvarlig, då de flesta lantbruksföretag hotas av likviditetskris i år. Det är dock ännu inte lika illa som i Danmark, där enligt rapporten 10% av lantbrukarna hotas av konkurs.
- En del lantbrukare tvingas nu låna för att hålla i gång driften. Det går en kortare period, kanske ett år, men det håller ju inte på lång sikt, säger Lars-Göran Svensson, lantbruksansvarig vid LRF Konsult.Detta är farligt - idag är det som jag sagt förut inte ett bra läge att låna pengar. Låna ska man dessutom göra för investeringar, inte för att hålla igång den löpande verksamheten.
Sveriges skogsägare kommer att få se högre priser på sin råvara i takt med att konjunkturen förbättras och förhoppningsvis även ökad lönsamhet. Men det gäller att räkna in 2009 som ett mellanår och istället bygga för framtiden. Är företaget i likviditetsbrist hugg inte skog utan lös det med lån istället.Vadå "konjunkturen förbättras"? Det kommer att bli mycket sämre innan det blir bättre igen, så skogsägarna måste bereda sig på några tuffa år. Lån är som sagt ingen lösning. Många skogsägare som är belånade kommer att tvingas sälja de närmaste åren. Vi kommer alltså troligen p.g.a. lågkonjunkturen att få se sänkta priser på skogsmark.
Mat måste vi dock ha även i lågkonjunktur, men hur ska problemet med den dåliga lönsamheten för lantbrukarna lösas? Antingen måste priserna som lantbrukarna får betalt öka eller så kommer många lantbrukare att slås ut. Om de slås ut så minskar matproduktionen och då ökar priserna i alla fall. Det vore allvarligt ifall basnäringen nummer ett - matproduktionen i jordbruket - delvis slås ut. Sverige är i dagsläget i princip självförsörjande på livsmedel (förutsatt att vi lägger om våra matvanor något) och det vore inte bra om vi skulle sluta att vara det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.