Oron för de svenska bankernas baltiska affärer gjorde såklart att kronan tappade kraftigt i värde. Att börskurserna för bankerna dök säger sig självt - Swedbank -19%, SEB -10%, Nordea -5% i skrivande stund. Proportionellt till deras engagemang i Lettland, såklart.
Påpassligt lyckades jag ju just i måndags skriva om devalveringshotet i Lettland och troliga konsekvenser. Även DN har idag gjort en snabb sammanställning av konsekvenser om Lettland devalverar:
Mycket lägligt kom ju Riksbanken igår ut med rapporten Finansiell stabilitet 2009:1, en lunta på 140 sidor, som bland annat beskriver det stresstest man gjort på de svenska bankerna. I det optimistiska "huvudscenariot" räknar man med kreditförluster på sammanlagt 170 miljarder kronor för de svenska storbankerna. Redan det fick bankaktierna att falla igår. Det finns även ett tuffare scenario med "ett stresstest där det makroekonomiska utfallet blir betydligt sämre än vad som antas i Riksbankens huvudscenario" med i rapporten, vilket ger kreditförluster på drygt 310 miljarder kronor och där Swedbank klarar kapitalkraven med ett nödrop. Med tanke på att allting hittills i denna kris har utvecklat sig minst enligt de värsta scenarierna är risken överhängande för att det fortsätter så. Situationen i Lettland gör nog att stresstestet mycket snart omsätts i verklighet. Då får vi se hur nära verkligheten det var.
- Räntan går upp och hushållen får dyrare bolån. En devalvering kan få en negativ effekt på de svenska räntorna. Den svenska kreditvärdigheten försämras och det blir dyrare för svenska banker att låna. Det ger i förlängningen dyrare bolån för hushållen.
- Svårare att få lån. En devalvering kommer att öka de svenska bankernas kreditförluster vilket kan leda till en ökad försiktighet hos bankerna att låna ut. Det blir därmed svårare för hushållen att få lån.
- Statsfinanserna försämras. Om bankernas kreditförluster ökar kraftigt till följd av en devalvering måste staten skjuta till mer kapital. Det ger samtidigt en ökad statsskuld och i förlängningen kan det ge höjda skatter eller minskad välfärd.
Behöver man vara orolig som kund hos Swedbank? Både jag och min fru har alla våra "bankärenden" hos dem. Det är ju en jäkla massa saker de sköter för en efter alla dessa år i banken. Alla våra besparingar finns hos dem, även till våra barn i separata fondkonton. KAP-KPL tjänstepension, autogiro, rubbet. Ett jäkla meck att byta känns det som. Bör man vara orolig med tanke på utvecklingen just nu?
SvaraRadera/Johan
Swedbank kommer ALDRIG att tillåtas gå i konken. Too big to fail. Håll dig under 500 000 i cash bara så är du definitivt på den säkra sidan.
SvaraRaderaRB påminner inte så lite om Bagdad Bob.
Staten garanterar upp till 500.000 kr totalt på alla dina konton, samt 500.000 kr totalt på din frus alla konton, om banken skulle gå omkull, men det kan ta några månader att få ut pengarna av staten. Sedan är det inte så troligt att banken verkligen går omkull. I bankkrisen på 1990-talet var Nordbanken nära att gå omkull, men det som hände var bara att banken förstatligades och att staten sköt till med kapital så att banken räddades.
SvaraRaderaFonders kapital hålls separata från Swedbanks kapital. Om Swedbank skulle gå omkull, är det enda som händer att någon annan börjar förvalta fonderna istället.
Hej flute! Är nybörjare på det här,och förstår inte hur världens börser kan vara så högt värderade fast vi sägs befinna oss i den största ekonomiska krisen sen 30-talet? Det känns som om börsen vände upp i en rasande fart och att krisen inte avspeglas så som den borde i värderingen av företag. Vad har du för tankar kring detta?
SvaraRadera/ Mvh Emma
Kroatiens börsen i Zagreb sjonk 7 % idag, efter nyheter från Lettland.
SvaraRaderaVårt president Stjepan Mesic sa igår på HR 1 radio "ATT VÄRSTA KOMMER"...gamle Mesic vet vad han pratar om. Östeuropa kommer att rasa ! Det blir MONETERA STALINGRAD för västeuropeiska banker. Man skall bli av alla "värdepapper" och köpa mark, skog, guld eller silver ( silver blir lätt att växla för mat ) !
Hälsningar från Istrien, Kroatien.
Swedbank är, som Fredrik L säger, "too big to fail" - för stor för att få falla. Troligen kommer staten att bli "tvungen" att gå in med kapital om Swedbank skulle riskera konkurs. En Swedbankkonkurs skulle innebära katastrof för Sveriges ekonomi, så det skulle aldrig tillåtas.
SvaraRaderaI vilket fall som helst finns ju den statliga insättningsgarantin, som garanterar dina pengar upp till 500 000 per person och bank.
Som Anonym 19:11 sade så är kapital investerat i fonder helt separat ifrån insatta pengar.
Emma - angående börsernas värdering, läs min lätt ironiska krönika från några veckor tillbaka. Börserna är just nu värderade på förhoppningen att den värsta krisen är över. Tyvärr har vi bara sett den första vågen än, anser jag.
Anonym från Istrien - kul att du kommenterar här på min blogg då och då. Det vore kul om du ville skriva lite mer om läget i Kroatien - inifrånperspektiv är alltid nyttiga. Mejla mig gärna på flutethoughts snabel-a gmail punkt com om du är intresserad av att skriva ett gästinlägg på bloggen!