Förutom att semestra har jag även passat på att läsa lokala (italienska) papperstidningar, se på tevenyheterna och pratat lite med folk jag träffat för att bilda mig en uppfattning om hur krisen upplevs i Italien.
G8 och Pellejönsen
Självklart var det i italienska media i början av juli ett enormt fokus kring G8-mötet i L'Aquila. Berlusconi skämde ut sig lite då och då, bland annat genom att avbryta och/eller ignorera journalister som ställde kritiska frågor, vilket uppmärksammades särskilt på förstasidesplats av La Repubblica, Italiens näst största tidning efter Corriere della Sera. Pajasen Berlusconi passade även på att sola sig ordentligt i glansen av alla de samlade världsledarna och verkar finnas på nästan varenda bild från mötet där Barack Obama är med. Det märks också att mannen har erfarenhet från underhållningsbranschen - han var en tid i början av sin karriär smörsångare på kryssningsfartyg i Medelhavet. Brittiska Telegraph har gjort en lista över några av de viktigaste världsledare som Berlusconi har förolämpat på olika sätt. Media verkar ha ett slags hatkärlek till "asfalthuvet" Berlusconi. Han slänger ur sig plumpa kommentarer och dåliga skämt och gör "practical jokes" nästan dagligen - härligt att rapportera om! Fast det är sällan de når utlandet. De flesta rapporteras bara av italienska media.
Tankvagnsolyckan i Viareggio i Toscana fick självklart också stor uppmärksamhet. Två tankvagnar med flytande gas spårade ur och exploderade och förvandlade omgivningen till ett brinnande inferno med många döda och brännskadade. Denna olycka visar vad som händer när underhållet av infrastrukturen blir eftersatt - i detta fall verkar olyckan ha berott på rostiga och spruckna hjulaxlar.
Italiens ekonomiska problem
Italien hade svåra problem med stagnerande ekonomi redan innan finanskrisen slog till, vilket framförallt har känts av hos gemene man. Vanligt folk i Italien har i flera år haft problem med att få privatekonomin att gå ihop. Finanskrisen har nu gjort det oerhört svårt för små och medelstora företag i Italien att få lån. Detta leder i sin tur till att mängder av företag tvingas stänga. Det talas om 30 företag per dag som går omkull. Här ska man inte glömma att det i Italien finns betydligt större andel småföretag än i t.ex. Sverige. Problemen att få lån har fått en målande benämning - "asfissia finanziaria" - finansiell kvävning. Företagarorganisationerna protesterar och försöker få bankerna att ge mer lån till rimligare räntor. Men direktören för den italienska bankföreningen Abi, Giuseppe Zadra, kontrar i en intervju i Corriere della Sera:
Varför är alla övertygade om att bankerna måste hålla de priser som deras kunder önskar? Och att de måste låna ut pengar till alla som ber om det? Problemet är att man fortfarande tror att kreditinstitituten måste uppföra sig som en del av den offentliga administrationen. Att de ska fungera som vårdcentraler. Men så är det inte, de är företag som alla är olika varandra, och kunden måste vänja sig vid att välja det som har det utbud som passar bäst.
Företagen har i dagsläget allvarliga problem och efterfrågar ofta finansiering inte för att investera, utan för att restrukturera sina skulder och skjuta upp återbetalningarna. Bankerna ger lån men måste vara uppmärksamma så att de inte ger lån till såna som inte uppvisar tillräcklig sannolikhet att kunna återbetala dem.Jag återkommer med fler iakttagelser imorgon!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.