2009-07-30

Minskad pessimism i Sverige

Idag kom Konjunkturinstitutet med sin senaste Konjunkturbarometer. Även här lyckas spinndoktorerna, denna gång bland rubriksättarna, att få till överdrivet positiva rubriker. SvD basunerar ut "Sverige tror på framtiden" med underrubriken "Ökad optimism bland hushållen", men går man till själva artikeln så är rubriken den mer sansade "KI: Hushållen mindre pessimistiska". Heder åt den som satte den sistnämnda rubriken. DN har framsidesrubriken "Fler tror på ljusnande framtid", men med en mer sansad underrubrik, som även återkommer som artikelrubriken "Ännu långt till god konjunktur". Heder även åt den sista rubriksättningen.

Även bloggaren Claes Krantz har reagerat på denna rubriksättning.

Nå, till huvudämnet. Barometerindikatorn har hoppat upp från 80,3 i juni till 87,1 i juli, vilket får ses som en klar stärkning, särskilt från bottenläget på 71,6 i april. Dock är det en bra bit kvar till värdet 100, som är mittlinjen. Allt under 90 ses också som mycket svagt, enligt KI. Följande diagram från pressmeddelandet visar hur Barometerindikatorn rört sig de senaste tio åren.
Som synes ser det ut som om de flesta tror att det värsta är över. KI varnar dock för att lågkonjunkturen blir långdragen.
Det kommer att dröja många år innan Sverige är tillbaka på den produktions- och efterfrågenivå som rådde 2007, tror KI-chefen Mats Dillén och KI:s prognoschef Kerstin Hallsten.

- Vi är inte tillbaka på den nivån ens 2011, då vår prognosperiod slutar. Det dröjer till 2012-2013, säger Hallsten.
Det börjar låta som om KI närmar sig verkligheten. Men Kerstin Hallsten kan ändå inte avhålla sig från lite önsketänkande.
- Tittar man på detaljhandeln och exporten kan man få en känsla av att man skulle revidera upp BNP-prognosen, sade hon i samband med presentationen av KI:s Konjunkturbarometer för juli.
DN har pratat med lite bankfolk för att få en mer nyanserad syn.
Och än vi får vänta länge innan barometern visar på en god konjunktur, enligt Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson.
Olle Holmgren, makroanalytiker på SEB säger "Men vi har fortfarande långt kvar till ett normalläge". Men båda två anser att siffrorna är ett tecken på att konjunkturen börjar bottna. Oberoende av om det är så eller inte så kan man konstatera att alla förhoppningar om en snabb återhämtning troligen är grundlösa.

I Konjunkturbarometern företag hittar man några intressanta saker.
Läget i svenskt näringsliv förbättrades under andra kvartalet i år, men är fortfarande mycket svagare än normalt. Konfidensindikatorn steg 12 enheter andra kvartalet från bottennoteringen första kvartalet. Färre företag redovisar minskning av efterfrågan och förväntningarna visar på en gryende optimism. Sysselsättningen har dock fallit betydligt och företagen räknar med fortsatta nedskärningar under innevarande kvartal. Andelen företag som rapporterar om finansieringssvårigheter steg återigen något i juli.
Även om det skett en stabilisering av läget på vissa fronter så blir det alltså troligen fler som förlorar jobbet. Det är också oroande att svårigheterna för många företag att få lån ökat något. Man kan också se att läget är väldigt olika för olika branscher. För många går det fortfarande neråt, även om vissa upplever att det går uppåt.

Läs andra svenska bloggar om , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.