2009-10-03

En sorgens dag

Så har Sverige genom irländarnas folkomröstning kommit ett steg närmare att mer eller mindre fullständigt ge upp sin självständighet som nation. Ty detta är vad Lissabonfördraget innebär. För att få en motvikt till statsministerns och övriga politikeretablissemangets hyllning av irländarnas beslut kan man läsa vad Cornucopia har att säga om fördraget. För att förstå mer av fördraget, läs på SIEPS' sajt.

Folkomröstningar hålls för att skapa legitimitet runt frågor där politikerna redan bestämt sig. Ibland röstar dock folket "fel", så som irländarna gjorde förra gången de skulle rösta om Lissabonfördraget. Nu slapp de irländska politikerna köra över sina väljare, utan kunde ordna en andra folkomröstning efter diverse fagra löften från EU. Den kraftiga ekonomiska kris som Irland just nu genomgår gjorde argumentationen för fördragets förträfflighet enkel. De flesta irländare är rädda för vad som håller på att hända med deras ekonomi och många vill säkert knyta upp sig starkare inom EU för att säkerställa unionens stöd för ekonomiska räddningsåtgärder.

Finns det då inga svenska politiker som har råg i ryggen och vågar sätta sig upp mot detta europeiska maktprojekt? Tja, det ser ut som man i så fall skulle behöva rösta på partier som i övrigt har en ganska skum politisk agenda, t.ex. Vänsterpartiet eller högerextremister. Kanske dags att starta ett enfrågeparti till nästa val?

Vårt sista hopp står nu till att Tjeckien förhalar tillräckligt länge för att det ska bli nyval och sedan folkomröstning i Storbritannien.

EU har många positiva sidor, t.ex. samarbete och fri rörlighet. Överstatlighet är inte en av de positiva sidorna. Detta är en farlig utveckling som sätter mer makt i händerna på makthungriga politiker.

På grund av denna sorgliga händelse är min blogg svart de närmaste dagarna.

Läs även andra bloggar om , , , ,

13 kommentarer:

  1. Per Sandström2009-10-03 23:06

    Du borde väl kunna rösta på Piratpartiet - istället för på något av de vänster- och högerextrema partier du nämnde som har en ganska skum politisk agenda?

    Piratpartiet är skeptiskt mot Lissabonfördraget på grund av de korporativistiska, icke-demokratiska mekanismer som därmed kodifieras. Piratpartiet har däremot (av princip) ingen åsikt i frågan om Sverige bör tillhöra EU eller ej.

    SvaraRadera
  2. Svart är passande. Den nya grundlagen har snarast karaktär av avsiktsförklaring än juridiskt bindande dokument. Alla frågor där det hettar till skrivs av med att det ska Den Höge Representanten besluta om senare.

    Dessa slipade hala ålar har genom byråkrati förverkligat vad Hitler misslyckades med.

    Kolla gärna in alla tillägg till SFS "Lag (1976:661) om immunitet och privilegier i vissa fall". Så gott som alla tillägg gör att EU-byråkraterna (med familj) inte kan dömas för brott i Sverige (eller något annat EU-land). Snacka om att införa den politiska adeln.

    Fredrik Lemoine, Bromölla

    SvaraRadera
  3. "Vänsterpartiet eller högerextremister"

    Du glömde att Sverigedemokraterna också är emot EU... För du inser väl att på samma sätt som media blåljuger om Lissabonfördraget så har de spytt ur sig rena lögner om SD i åratal. Just för att SD hotar etablissemanget och dess totalitära planer för Sverige och Europa.

    ---

    >>>Per Sandström
    Piratpartiet är ett tramsparti som går till sängs med vilka fascister som helst. De verkar snarare vara ett artificiellt och ofarligt "vi har inga åsikter om någonting" buffertparti för att suga upp en stor del av unga människors missnöjesröster som annars skulle läggas på mer "farliga" partier som faktiskt har som mål att motverka etablissemanget.

    SvaraRadera
  4. Tttore:
    Du kanske inte förstod att det var just SD jag avsåg med "högerextremister".

    SvaraRadera
  5. Tttore: två tramspartier tillsammans då, SD och PP.

    @alla andra som inte är sverigedemokrater och därmed kanske förstår engelska, kolla in den här videon där Margot Wallström vrider sig blå (!) för att förklara varför det var demokratiskt att låta Irland fortsätta rösta tills det blev "rätt" för den politiska frälseklassen:

    http://www.youtube.com/watch?v=Cvcdsj3ZWkg&feature=player_embedded#

    SvaraRadera
  6. Junilistan finns, men inte till riksdagen längre. Mest pga pp.

    SvaraRadera
  7. flute>>>
    Nej varför skulle jag göra det när SD för en klassisk socialdemokratisk politik som den såg ut innan vänstervridningen på 60-talet.
    Anser dy att Tage Erlander var högerextremist?

    SvaraRadera
  8. Jag tycker verkligen inte Vänsterpartiet har någon skum politisk agenda.

    Om valet kan man säga att som man sår får man skörda samt att stora PR-kampanjer visar sig ha en mycket kraftfull effekt , fan vad jag skulle känna mig lurad som Irländare - men vi Svenskar som inte fått rösta alls då ?

    Att inte låta oss rösta alls är trots allt mer ärligt och värdigt än att tvinga oss "rösta om" när vi röstar "fel" , med tanke på högertrafiken och kärnkraften börjar det gå lite inflation i folkomröstningarna.. de tappar legitimitet och trovärdighet.

    SvaraRadera
  9. Marcus:
    Med "skum agenda" menade jag inte i första hand ljusskygg, utan underlig/konstig.
    Några axplock ur Vänsterpartiets partiprogram:
    "En arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag med bibehållen
    lön"
    Sex timmars arbetsdag kan väl vara bra, men med bibehållen lön? Vem ska betala det? 20% inflation?
    "Genom kommunalt eller statligt ägande ges de demokratiskt valda församlingarna ett övergripande ansvar för produktion av varor och tjänster. Därmed blir det möjligt att låta samhällsnyttan styra verksamheten i stället för kortsiktigt vinstmaximerande."
    Planekonomi?!

    SvaraRadera
  10. Tttore:
    Ska vi klippa lite märkligheter ur SD:s handlingsprogram för att illustrera vad jag menar:
    "skall invandringen av personer från kulturellt avlägsna länder begränsas till ett minimum"
    "ett tillfälligt totalstopp för icke- västlig invandring"
    Hoppsan! "klassisk socialdemokratisk politik" som säkert Tage Erlander skulle ha gillat ;-)
    "Svenska Kyrkan ska därför ges möjlighet att verka i samarbete med skolorna"
    Det vill inte jag, som svensk men icke-kyrklig. Religionsfrihet inkluderar även min och mina barns frihet från pådyvlad religion!

    SvaraRadera
  11. Sverige är efter detta inte ett land. Det är en provins.

    SvaraRadera
  12. Välkomna till klubben, om några år kommer ni att förstå varför vi i Baskien vill vara självständiga.

    SvaraRadera
  13. Jag har ägnat dagen åt att känna in känslan som medborgare i en provins eller delstat.

    flute : Jag håller med dig till fullo angående det där med 6 timmars arbetsdag.


    Jag kan inte identifiera mig helt med något partis partiprogram , alla partier har mycket skräp.

    Därför känner att det viktigaste med politiken måste vara att vi inte sparkar på de som ligger ner och därför känns Vänsterpartiet som det minst dåliga valet , också miljöpartiet gillar jag.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.