Om viktiga världshändelser läser man ofta bäst hos ZeroHedge, som idag rapporterar om de senaste grekiska strejkerna, bland annat mot den impopulära nya fastighetsskatten. Denna fastighetsskatt ska för att effektivisera indrivningen tas ut på elräkningen - betalningsvägran skulle alltså leda till avstängd el. Fackföreningen ockuperar dock idag det grekiska elbolaget och säger att "vi kommer inte att sluta leverera elektricitet till fattiga människor även om de sätter oss i fängelse". Elbolaget säger att räkningarna kommer att tryckas ändå på annan plats.
Transportarbetare, sophämtare, sjukhuspersonal och jurister strejkar tydligen också idag och på onsdag i nästa vecka planeras en 24-timmars generalstrejk i Grekland, som protest mot nya skattehöjningar, pensionsnedskärningar och avskedanden av tiotusentals statsanställda. ZeroHedge tar också upp att de anställda på självaste finansministeriet protesterar och har utannonserat en 9-dagars strejk med början på måndag. Kan inte ens finansministeriet hålla igång är det illa.
Eurozonens länder har nu insett hur omöjlig Greklands situation är med en statsskuld som väntas nå 162 procent av BNP i år och föreslår att utöka den "frivilliga" skuldnedskrivningen från privata aktörer upp till 50 procent. Bättre en kontrollerad statsbankrutt än en okontrollerad.
Lite aktuella siffror om Greklands statsskuld. Statsbudgetens underskott för årets första nio månader var 19,2 miljarder euro jämfört med bara 16,6 miljarder samma period förra året. Enligt senaste officiella gissningen kommer underskottet för hela året att bli 19,5 miljarder (8,5 procent av BNP) vilket alltså kommer att behöva revideras upp då man redan nästan är uppe i den siffran på bara nio månader. Grekiska staten betalar i genomsnitt 5,28 procent i ränta på sin statsskuld - skulle de betala marknadsränta skulle räntebetalningarna vara större än statens hela skatteinkomster.
DI noterade häromdagen också att den elektroniska andrahandsmarknaden för grekiska obligationer i princip upphört då omsättningen har sjunkit 99,98 procent på två år och med 98 procent från augusti till september.
Krisen i Grekland slår som vanligt hårdast mot de svagaste - i en rapport publicerad i ansedda medicinska tidskriften Lancet illustrerar några brittiska forskare detta ur en hälsosynvinkel.
Framför allt är det tillgång till sjukvård och förebyggande arbete bland utslagna grupper som drabbats av nedskärningarna. [...] HIV ökar med 50 procent jämfört med förra året, mest bland de allt fler hemlösa, prostituerade och bland sprutnarkomaner. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan; 25 procent fler greker begick självmord.Man kan fundera på hur effekterna på det grekiska samhället hade blivit om EU-politikerna redan i början av 2010 hade låtit landet göra statsbankrutt, istället för att försöka skydda banker genom att ge Grekland återkommande "räddningspaket" som egentligen inte gett annat än tillfällig respit för landet, som sen bara har hamnat i en ännu värre statsfinansiell sits än den statsskuld på bara 127 procent av BNP som man hade i slutet av 2009. Visst hade det blivit kännbart till en början, men man hade sedan kunnat sätta igång processen för återuppbyggnad och vid det här laget kanske hunnit en bit på vägen. Men feta bankdirektörer i Paris och Bryssel var väl viktigare än vanliga greker.
Nu i efterhand kanske det var "tur" att Island låg som kandidatland och med ansökningen till EU på remiss. Nu har de i allafall möjlgheten att göra bankrutt och börja återuppbygga. Gör ont i början, men det smittar inte. Det måste antagligen till en delad valuta eller någon annan "nödlösning" innan man tappar Grekland till bankrutt.
SvaraRaderaExemplet Grekland är intressant just ur dom synvinklarna du tagit fram, vad är det som händer med människor som råkat under djup ekonomisk och social stress?
SvaraRaderaEftersom jag tror att detta blir normalt även för oss andra EU-medborgare inom en snar framtid (även utan EMU och Euro) så är det läge att förbereda sig själv för det som komma skall.
/Tompan
Det man kan lära sig av greklandstraumat är att banken, staten och de rika alltid har och får rätt och alltid ser om de sina. Att det alltid är medborgarna utan inflytande, de sk "löneträlarna" som till sist får betala för kalaset, som de inte varit inbjudna på.
SvaraRaderaTror att vi har mkt att lära av det som nu händer i Grekland. Smittan sprider sig så sakta norrut. Så det gäller att förbereda sig bl a göra sig skuldfri, dra ned på de fasta utgifterna och ha tillgång till egen odlingsmark för att nu nämna ngt.
Och som Flute säger: Först en rejäl finanskrasch sen en energikris...
Martin:
SvaraRadera"Tror att vi har mkt att lära av det som nu händer i Grekland"
Så säger man ofta när det krisar. Men historien visar att - vi lär oss ingenting av tidigare misstag. Även OM vi lär oss så är det ingen kunskap vi använder när det krisar igen - tyvärr.
Kris? "Ja, men det händer inte mig."
EU har egentligen alla konstruktioner klara som krävs för att ta hand om ett Grekland som gått i kvav. EU administrationen från Kosovo, t.ex. den vore ju bara att flytta över till Athen från Pristina. Greker eller Kosovoalbaner, sak samma ....
SvaraRaderaJag tycker mig se en del institutionellt minne från tidigare oljekriser och framförallt fastighetskrisen.
SvaraRaderaEn rimlig lösningen för resurskrisen finns exemplifierad i kalla krigets totalförsvar som genomsyrade hela samhället med både snabba insatser och långsiktigt arbete utan att dominera samhället eller förstöra vardagen.
Gräv på i den nära historien, där finns det lärdommar.
Anonym 17:39
SvaraRaderaVisst har vi som medborgare något att lära av det som händer i Grekland. Däremot är det väl tveksamt om politiker och bank-finansmän vidtar några åtgärder, innan det oxå drabbar Sverige. De är så insyltade i denna moras att de bara åker med, dessvärre. Och hoppas att kunna hantera det som komma skall, något bättre än kollegorna inom EU.
Det kan vara ett sätt att plocka poäng för att få sitta kvar vid köttgrytorna ytterligare några år. Upphöjd över populasen med en god och trygg lön och position.
http://lilianseurovision.blogspot.com/2011/10/in-love-with-greece-despite-crises.html
SvaraRaderaVisst skyddade man bankdirektörer i Paris och Bryssel (och inte minst Frankfurt och Berlin), men låt oss inte glömma att den förmodligen viktigaste anledningen att man inte låter Grekland gå i konkurs och lämna euron är att skydda kommissionärer, MEPar och andra eurokrater i Bryssel. "Projektet" måste värnas.
SvaraRadera