Spanska staten har idag insett att det är kört och att de inte längre kan ta lån på marknaden, vilket budgetministern tillkännagav i morse. De har också begärt hjälp från "de europeiska institutionerna". Enligt budgetministern rör det sig inte om "astronomiska tal", men det är just vad det gör. Mängden pengar som Spanien behöver är just astronomisk - minst 350 miljarder euro.
Enligt planen ska Spanien på torsdag emittera statsobligationer för upp till 2 miljarder euro, vilket om auktionen inte ställs in blir det första riktiga testet på om de fortfarande kan låna från marknaden. Lycka till!
Dessförinnan är det ECB-möte med räntebesked imorgon klockan 13.45. Tyvärr för Spanien kan inte ECB göra så mycket mer än vad de redan gör, eftersom de isåfall skulle behöva få ett utökat mandat från euroländerna, vilket är en längre beslutsprocess. Även om "Super Mario" Draghi vill så kan han inte göra så mycket, men han kommer säkert att presentera något försök till marknadsblidkande plan imorgon.
Det är bråttom nu och EU-toppmötet den 28-29 juni ligger för sent för att vara till nytta, även om spanska regeringen tycker att detta möte bör fatta beslut om en bankunion. Premiärminister Mariano Rajoy vill se fler gemensamma insatser från EU-länderna för att stabilisera banksektorn och vill skapa en överstatlig myndighet för att samordna och få bättre kontroll av EU:s finanspolitik. Men tänk om Tyskland inte vill?. Det bästa citatet av Rajoy häromdagen är "Än står vi inte på kanten av stupet", eftersom det är just vad Spanien gör. Hursomhelst vill Tyskland att spanska staten gör en process liknande Greklands, nämligen att först få pengar (med budgetvillkor) från EFSF för att sedan kunna rädda sina egna banker.
Jag anar hur det kommer att sluta för Spanien:
och därefter:
Vad gäller Grekland så säger Standard & Poor's nu att risken för ett grekiskt utträde ur euron är "minst en på tre". Jag tror jag vet vad som kommer att hända. När det spanska kaoset slår till som värst någon gång i höst kommer Grekland att passa på att hoppa av euron när de ligger i nyhetsskugga.
Ekonomistas uppmärksammar att enligt prognosmarknaden Intrade är det 39 procents risk att något euroland lämnar valutaunionen innan slutet av 2012. För slutet av 2013 och 2014 är sannolikheterna enligt Intrade 55 procent respektive 65 procent. Även sannolikheten för statsbankrutter bland PIIGS-länderna innan årets slut är inte obefintlig enligt Intrade, med Grekland i toppen på 39 procent, följt av Spanien på 22 procent och Portugal på 20 procent.
(Illustrationer av Gustave Doré till Cervantes kända roman "Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha")
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
Achtung Baby- Germany is Riskier Than You Think
SvaraRaderahttp://www.scribd.com/doc/96024196/Achtung-Baby-Germany-is-Riskier-Than-You-Think
Sett ur rent praktisk synpunkt:
SvaraRaderaVad skulle Grekland vinna på att lämna euron ? Landet importerar minst 40% av alla livsmedel och sgs all energi. Det lilla som landet exporterar säljs billigt på världsmarknaden, medan sgs allt landet behöver (det mesta som behövs för att landet skall fungera) köps dyrt på världsmarknaden. Landet klara inte ens av att alstra tillräckligt med energi för att sköta uppvärmning/nedkylning utav hotellen under turistsäsongen. Egentligen kan man beskriva den grekiska ekonomin som ett Afghanistan med turism .... Ingen devalvering eller utträde ur euron kan fixa en dysfunktionell ekonomi där det krävs tidskrävande och djupgående reformer.
Nyttan med att lämna euron vore närmast att den politiska klassen kan fortsätta med att stticka fingrarna i syltburken ännu en liten tid innan systemet slutgiltigt kollapsar runt öronen på dem.
PErsonligen tvivlar jag på att Grekland skulle utlösa en kedjereaktion pga att Greklands problem är fundamentalt annorlunda än tex Spaniens eller Portugals. Spaniens ekonmi är rätt så sund i grunden, deras problem är en klassisk bankkris orsakad utav en byggbubbla ....
Hittade den här artikeln,
SvaraRaderaSpanska krisen: Glass-Steagall-läge nu!
http://www.larouche.se/artikel/spanska-krisen-glass-steagall-lage-nu
Grekland har ju redan gått i konkurs men fått nyfinansiering.
SvaraRaderaDet hindrar ju inte att de gör statsbankrutt en gång till. De har fortfarande trots skuldnedskrivningen en alltför stor statsskuld.
RaderaSåklart. Traditionellt sett är dock varje år 50% chans för en Grekisk omstrukturering/konkurs. Har skulden "stabiliserats" kring 200% av BNP?
RaderaDet ser även ut som om steg 4 i Elmbergs trappa skippades av Spanien denna gång...
"
1. Behöver inget stöd
2. Situationen förvärras (av ”onda spekulanter”, inte sällan ländernas egna banker)
3. Man kontaktar ECB/IMF men ”för inga diskussioner” om räddningspaket
4. Man tittar på en lösning men ”har inte begärt räddningspaket”
5. Man begär räddningspaket men intygar att ”läget är under kontroll”
"