Sällan har jag sett två mer symboliska byggnader än dessa två (Puerta de Europa) i Madrid. Den vänstra byggnaden är huvudkontor för fallfärdiga sparbanken Bankia - resultatet av en sammanslagning som gjordes sommaren 2011 av sju sparbanker som var på fallrepet. Den högra byggnaden är huvudkontor för fastighetsbolaget Realia och Spaniens gigantiska spruckna fastighetsbubbla är just orsaken bakom att de spanska bankerna är på fallrepet. Realia är en sammanslagning av fastighetsbitarna från byggbolaget FCC och Caja Madrid (en av de sparbanker som blev Bankia).
Just nu pågår tydligen i Bryssel intensiva förhandlingar om stödpaket till Spanien. Jag gissar att det kommer att annonseras i helgen. Det finns dock redan innan stödpaketet kommit till ett antal problem. Om Spanien får mer fördelaktiga villkor än Grekland, Portugal och Irland, hur kommer då dessa länder att reagera? Framförallt kan grekerna reagera negativt och rösta fram de mest rabiata EU-motståndarpartierna i valet nästa helg. Om Spanien får stöd för att kunna stötta upp sina banker, varför fick inte Belgien och Frankrike det i höstas när banken Dexia behövde räddas? Det finns inte heller så många euroländer kvar som kan stödja de europeiska räddningsfonderna, särskilt inte stora rika länder. Grekland, Portugal, Irland och troligen Spanien är redan uträknade och återstår gör Tyskland, Italien, Nederländerna, Belgien, Finland, Österrike, Slovenien, Estland, Luxemburg, Slovakien, Malta och Cypern. Hur klarar sig sedan Italien? Kommer marknadens fokus att flyttas över på dem om Spanien får räddningspaket? Hur länge till kan Italien vara med och stödja räddningsfonderna? Och hur länge till kan Belgien det?
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
3 timmar sedan
På något sätt känns det bra att det är just en Saab framför byggnaderna.
SvaraRaderaSnyggt att du även såg den symboliken!
RaderaGår det inte låta banker bara falla? Det måste ju finnas andra banker i Spanien och sparade pengar är försäkrade. Är det inte billigare att betala ut dessa än att sitta och rädda banker i all oändlighet?
SvaraRaderaJo, men då förlorar "fel" människor sina pengar. Räddar man bankerna så betalar skattebetalarna, dvs "rätt" människor förlorar sina pengar istället.
RaderaVärt att tänka på i nästa val. För det är trots allt lite konstigt att de 99% av befolkningen som förlorar på bankräddningarna inte kan rösta ner den 1% som tjänar på den.
Det är också lite udda att riksdagen bara förvarar 1% av befolkningens intressen. Det sista är det i alla fall påväg att ändra sig i övriga Europa.
Spänningen fortsätter ... =)
SvaraRaderaVar bara lugna. Vi(USA + NATO) sätter igång ett krig mot Syrien + Iran så får vi igång WWW3 och då skall väl den "undre" klassen hålla käften. Den allmänna uppfattningen tycks vara att krig är lösningen på alla problem, fråga fru Clinton, i alla fall är dagens eko helt med på noterna.
SvaraRaderaFörutom Saaben tycker jag att det är effektfullt med orosmolnen på himlen.
SvaraRaderaInga nödlån idag. Blir spännande att se hur länge de klarar sig utan nya F-U-N-D-S.
SvaraRadera@08:22. Det är väl inte helt otroligt att man kommer att starta krig mot Syrien och Irak. Några länder till att sätta "check" på bara. Afghanistan, Irak och Libyen var planerade sedan länge. Även Iran och Syrien. Frågan är hur Ryssland och Kina ställer sig till detta... Frågan är också hur långt en global konflikt kan gå. Vad händer om någon trycker på Knappen? Pang-bom-swisch så har vi decimerat jordens befolkning, eller kommer det inte gå så långt? Folk är beredda att ge upp mycket friheten under det (fiktiva) hotet om att något hotar tryggheten. Med tanke på alla helt jvla absurda lagar som klubbats igenom de senaste åren så känns det inte som att det är så många pusselbitar kvar innan det juridiska ramverket finns där för att införa en totalitär global stat. Alla sitter i skuld och ingen är fri - den som inte vill ha världskrig ställer upp på NWO och drar sitt strå till stacken.
Har du f.ö. ngn länk till om hur ekot rapporterade om Clinton och hennes inställning till Syrien?
/EDK
Det skulle förstås stå Syrien och Iran, inte Irak.
Radera/EDK
Flute,
SvaraRaderaTill vilken grad anser du att man bör skydda sina besparingar med fysiskt guld?
MVH.
Inte för mycket. Det finns dels risken för att även guldpriset går ner, dels risken för att stater beslutar sig för att beslagta privatägt guld, så som USA gjorde 1933.
RaderaEn viss andel ädelmetaller kan dock vara bra. Hur stor (10%, 20% osv) är svårt att säga och varierar beroende på helhetsbilden av din egen ekonomi.