2012-06-02

Trivselhelg för Bilderberggruppen

Den omtalade Bilderberggruppen träffas i helgen på ett hotell i Chantilly utanför Washington D.C. Jag tycker att det var himla smart av arrangörerna att välja ett hotell som ligger alldeles nära Washington Dulles International Airport, så att alla långväga prominenta gäster slipper alltför långa och tröttande limousinresor från flygplatsen. Alla som har åkt limousin vet hur påfrestande det är att sitta bakom de tonade rutorna för länge.

Denna illustra samling av världsledare kommer säkert att ha en mysig helg på hotellet, när de riktigt kan rå om varandra och även diskutera aktuella politiska, ekonomiska och sociala frågor såsom transatlantiska relationer, utvecklingen av Europas och USA:s politiska landskap, åtstramning och tillväxt i utvecklade ekonomier, datasäkerhet, energiutmaningar, demokratins framtid, Ryssland, Kina och Mellanöstern. Säkert blir helgens diskussioner betydligt mer avslappnade och informella än på de andra möten där dessa världens mäktiga brukar träffas, eftersom de är på Bilderbergmötet i egenskap av privatpersoner och inte som politiker, företagsledare, eller vad nu deras yrken råkar vara.

Risken för att Bilderbergarna ska störas av de tillresta skränfockarna från "Occupy Bilderberg" verkar minimal med tanke på det för Bilderbergmöten rekordstora säkerhetsuppbåd som bevakar tillställningen. Även om deltagarna är där rent privat är de ju ändå så viktiga män och kvinnor att de måste bevakas ordentligt.

Det klagas på att media inte bevakar Bilderbergmötena i samma omfattning som de bevakar övriga möten mellan världsledare, såsom World Economic Forum i Davos, eller G8- och G20-möten. Bilderbergmötet bevakas mest av journalister med dragning åt konspirationsteorier, eller rena propagandamedia såsom RT. Övriga media tiger om mötet. Det måste bero på att de som sagt är tillställningar där man deltar som privatperson. Skulle respektabla media såsom våra största dagstidningar börja rapportera från Bilderbergmötena skulle de sänka sig till ren skvallertidningsnivå, då de skulle skriva om kändisarnas privatliv. Dessutom är Bilderberggruppens möten inte särskilt intressanta för journalister, då de inte innehåller presskonferenser och intervjumöjligheter, där man kan snappa upp sådana nyheter som världens ledare bedömer som viktiga.

För övrigt är det inte sant att journalister inte släpps in. På deltagarlistan för årets möte hittar jag flera journalister: chefredaktören för The Economist, utrikeschefen för Die Zeit, en kolumnist på Wall Street Journal, utrikeschefen och ekonomichefen på Financial Times, en affärskorrespondent och en utrikeskorrespondent på The Economist, chefredaktören för turkiska dagstidningen Hürriyet, samt ett nyhetsankare på italienska La 7 TV. Nio journalister bland en skara på 150 personer verkar ganska lagom för att de inte ska bli för påfrestande. Det handlar inte heller om vilka journalister som helst, utan det är mycket välmeriterade journalister som är där.

Från svensk sida har utrikesminister Carl Bildt ofta deltagit på Bilderbergträffarna, men i år är det istället biståndsminister Gunilla Carlsson som åker dit. Hon är ju även förste vice partiordförande för Moderaterna sedan 2003, så hon har god förankring i den svenska politiska maktens centrum. Eftersom alla deltagare är på Bilderbergmötet i egenskap av privatpersoner finns mötet självklart inte med i listan över statsrådens engagemang vecka 22-23 och inte heller i regeringens kalendarium. Här följer Gunilla Carlsson en gammal fin tradition från Carl Bildt, som inte heller brukat ta upp denna privata tillställning i kalendariet.

Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg brukar vara en flitig deltagare i Bilderbergsällskapets möten och det är säkerligen positivt för svensk industri han deltar. Han har till och med fått medalj av kungen 2007 (Konungens medalj i 12:e storleken i serafimerordens band) "För betydelsefulla insatser för svenskt näringsliv".

Ny Bilderbergdeltagare från Sverige i år är Jonas Bonnier, VD för Bonnier AB sedan 2007 och av somliga ansedd som Sveriges mediemäktigaste. Inte konstigt att Dagens Nyheter, Expressen eller Dagens Industri inte skriver om mötet - det är ju ohyfsat att skvallra om chefen!

Eftersom man deltar på Bilderbergmötena i egenskap av privatperson har Finlands finansminister Jutta Urpilainen råkat i blåsväder då hon åker till årets möte på skattebetalarnas bekostnad. Lite småaktigt kan man tycka - ska inte en minister kunna få åka på betald nöjesresa någon enstaka gång? Hursomhelst skulle jag tro att vår svenska minister inte låter oss skattebetalare betala hennes resa till Washington, utan hon får säkert gratis lift med Jacob Wallenberg, liksom han gett svenska politiker lift till Bilderbergmöten förut.

Jag avslutar med att önska alla deltagare (särskilt de tre svenska) i årets Bilderbergmöte en riktigt gemytlig helg!

12 kommentarer:

  1. Det var ju mysigt skrivet om en rutten sak.

    SvaraRadera
  2. Kugelschreiber2012-06-02 07:28

    Ruttet var ordet sa Bill..

    SvaraRadera
  3. Visst gör det ont...

    SvaraRadera
  4. Något nytänk klarar de knappast av. Allt handlar bara om att försöka förhindra några verkliga förändringar. Snarare än om att införa världsregering, som konspirationsdårarna tror att de här människorna vill.

    SvaraRadera
  5. Tur att de umgås i stället för att sitta i var sin "bunker" och bli paranoida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hade varit sämre om de satt paranoida i varsin bunker.

      Det hade dock varit bättre med mer transparens, demokrati och maktdelning. Så det skulle kunna vara både sämre och bättre.

      / olo

      Radera
    2. Både cornucopia och flute hyllar Bilderberggruppen och deras rätt att utan insyn från oss i röstboskapen planera vår framtid. Storebror vill oss alla väl, allti blir bra bara vi betalar mer skatt och gör exakt som våra herrar säger?

      Mysigt mingel my ass. Om dom inte hade haft något att dölja så hade det funnits nyhetsrapportering därifrån!!

      Radera
    3. Hyllar? Förstår du ironi? Notera att inlägget även har taggen "skoj"!

      Radera
  6. Bilderberg Meetings
    http://www.bilderbergmeetings.org/participants2012.html

    SvaraRadera
  7. Jag tycker ändå det kan vara bra för världens ledare att få prata fritt utan paparazzi hängande över sig och utan krav på att komma med något nytt att säga när man kliver utanför dörren. Tror säkert att man kan diskutera mycket mer långsiktigt och fritt och att vi alla kan tjäna på det i längden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha det där var naivt skrivet, men det är inte olagligt att vara naiv.

      Radera
  8. Detta inlägg säger mer om dig än om dom.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.