2014-02-14

Kinas banker har växt ett USA på fem år

Jag skrev tidigare idag om hur snabbt Kinas "truster" har växt, från 8 till 19 procent av BNP på fyra år. Men det var ändå bara toppen på isberget. Det mest häpnadsväckande är hur Kinas banker de senaste fem åren växt med lika mycket som totala storleken av USA:s banker. Detta är den största kredittillväxten i världshistorien! De senaste fem åren har Kinas bankers tillgångar (alltså mest utlåning) växt med 89 biljoner (tolv nollor) yuan, vilket till dagens växelkurs motsvarar 14,7 biljoner dollar. Som jämförelse var totalsumman av USA:s bankers tillgångar 14,6 biljoner dollar i slutet av september. Totalsumman av de kinesiska bankernas tillgångar är 147 biljoner dollar, eller 24 biljoner dollar, vilket motsvarar drygt 250 procent av landets årliga BNP.

Så snabb och stor kredittillväxt sker inte ostraffat. Detta är en av de mest oroande trenderna i världsekonomin.

De senaste nio kvartalen har mängden dåliga lån ökat i de kinesiska bankerna och är nu på den högsta nivån sedan september 2008. Ändå är det inte mycket dåliga lån i förhållande till totalsumman - bara 1 procent av den totala utlåningen, en ökning från 0,97 procent föregående kvartal. Inget att oroa sig för ännu, men jag gissar att siffrorna, liksom de flesta siffror från Kina, är friserade.

Så kan ni ägna fredagsmyset åt att spekulera i hur Kinas kreditbubbla kommer att avslutas.

8 kommentarer:

 1. Fredagsmyset får bli en konspirationsteori. De kinesiska krediterna balanseras av stora överskott i utrikeshandeln, de är ju inhemska. Samtidigt samlar de guld som ingen annan. När fordringarna på USA och omvärlden är tillräckligt stora (lugn, de har ingen brådska, de är ju alltid långsiktiga), rent av omöjligt stora, så konverterar de sin valuta till att ha guldmyntfot. Då övergår de till att bli den nya världsvalutan och därefter är USA's hegemoni all och vi kommer få se en ny värld. Då fungerar inte USA's kärnvapenmyntfot längre.
  Sug på den till kvällskaffet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Funderade på något liknande. Är det inte så att denna tillväxt egentligen avspeglar det verkliga värdet på något sätt. (Jag tycker alla saker jag ser i affärerna är tillverkade i Kina. Vad gör vi egentligen här? Bilar mm., samt fakturerar varandras tjänster, vilka beskattas och faktureras igen?)

   Typ: 50kr tillverkningskostnad där för ett par skor och 500 som pris i affären här. Om tillverkaren om ett tag tar hundra för skon kan de få hög ränta i den trust som agerat riskkapital åt skotillverkaren. Men "importodetaljhandelstjänsten" som vi betalar 450 kr för, är mest luft. Men den beskattas och spenderas av det allmänna och blåses på så vis upp i någon sorts rundgång. När luften går ur vår betalningsförmåga och vi inte kan betala mer än hundra för paret skor blir det många stegs "lufttjänster" som försvinner hos oss med fatal inverkan på bnp, eller något annat ekonomiskt mått, som vi ännu har mycket av.

   Jag tror väst har det kortare strået??

   Radera
  2. Håller med. Det känns också som att detaljhandeln mer och mer går att agera någon form av rådistributörer åt fabrikerna, vilket tyvärr ofta märks när man handlar: Det finns ingen koppling mellan kvalitet/tillverkning och försäljning. Ofta känns det som att man köper grisen i säcken när man konsumerar saker. Kanske inte mer än rätt, hehe.

   Gällande maktbalansen USA/Kina så är det ju precis så som Gronvita skriver att så länge kärnvapen/dollarmyntfoten finns till USA:s favör så är det svårt att se någon reell förändring. Problemet är ju att de knappast har tiden på sin sida. Kina väntar och gnuggar händerna. Jag har sagt under lång tid att jag tror att det värsta scenario för världen är ett desperat USA som kommer att försöka klamra sig fast vid sin hegemoni och det håller jag fast vid. Något som ytterligare oroar här är ju att ju sämre det amerikanska folket får det, desto oroligare blir världen - fler kommer att "söka lyckan" inom militären (som kan finansieras så länge vi har King Dollar). Vi får inte glömma att USA och dess befolkning ser sig som (och till stora delar är) världens maktcentra, där allt annat ligger i periferin och ska förhålla sig till makten. Det är en trög och lång process för detta att förändras, men när det slår över kommer det att göra så med besked.

   Radera
 2. Kina framstår alltmer som att i praktiken sitta på "global-finans-terror-balansens" mäktigaste inflytande. När eller om Kina finner sina politisk-ekonomiska marginal-vinster kunna bli tillräckligt stora för att vilja sänka USD - och då i förhållande till sina befintliga USD-statsobligations-innehav samt värdet på sin USA-export m m - ja, då kan obehagliga händelseförlopp komma att inträffa.

  Jag har länge antagit att den dramatiska Kina-banksektorns utveckling kan befaras ha abnorma inbäddade och icke korrekt redovisade obalanser. Särskilt i en icke-demokrati uppstår planekonomiska lockelser att tänja och tvångs-kontroll-redovisa ekonomin för enskilda sektorer och/eller totalt - vilket även på sätt o vis kan antagas ha skett i USA o EU. Skillnaden tror jag ligger i att effekterna av en sluten regims planering o åtgärder kan få så mycket mer överrumplande o dramatiska konsekvenser om "bägaren rinner över".

  Kreativa derivat-upplägg utnyttjas likt en oredovisad skuggvaluta, som överbrygger o inkapslar allt från underfinansiering till kreditförsäkring o spekulation. Dessa konstruktioner har länge kommit att användas icke-publikt som en universal-skugg-valuta inom bankernas o deras kunders / intressenters (staten) finansierings-lösningar. Alla vi "Kina-intressenter" kan komma att överrumplas av befarade men f n inte kända händelser. Vi får hoppas på det bästa, även fastän man kan befara något värre!
  /Cisco Kid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan obehagliga saker komma hända. Tror dock inte det ligger i Kinas intresse att "krossa" USA. Däremot att avskaffa dollarn som världsvaluta och ersätta den med sin egen och då backad av guld. På så sätt tar de över förarsätet såväl ekonomiskt som världspolitiskt. De är inte betjänta av krig utan bygger nu upp sina förmågor för att kunna stå emot eventuella reaktioner från USA och omvärlden och på så sätt vara avskräckande och undvika just sådana reaktioner. Parallellt med detta siktar de långsiktigt på expansion i rymden. Nog har de an plan alltid.

   Radera
  2. Kina kommer som jag ser det inte att ha en chans att "avskaffa dollarn som världsvaluta". De kommer att drabbas av en kraftig spräckning av kreditbubblan först, åtföljt av kraftig deflation och kris.
   Att Kina skulle starta sin egen världsvaluta backad av guld är inte heller sannolikt. Skulle de mot förmodan lyckas kommer ett sådant experiment troligen raskt att gå samma väg som USA, där andra länders begäran om växling av dollar till fysiskt guld till slut tvingade Nixon att släppa dollarn från guldet.

   Radera
  3. Time will tell. Deras enda chans ta över förarstolen utan krig och krig är inget alternativ. USA gjorde samma sak med Storbritannien på 1900-talet.

   Radera
  4. På sikt kan kanske Kina ta över, precis som du säger om USA och Storbritannien på 1900-talet. Men det är isåfall en lång process. När USA tog över så drabbades de först av 1930-talsdepressionen. Något liknande kan jag tänka mig för Kina. Först en rejäl kreditdeflationsbaserad depression, som lär dem ett antal dyrköpta läxor, men som också drabbar resten av världsekonomin inklusive USA. Sedan när de repar sig om något årtionde kommer Kina att ha ett övertag mot USA.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.