Det finns mycket som växer alltför snabbt i Kinas finansiella system. Ett exempel är så kallade "trusts", ett slags mellanting mellan fonder, investmentbolag och obligationer, som de senaste åren har blivit mycket populära bland kineser som har svårt att hitta investeringsalternativ. "Trusts" ger förhållandevis hög avkastning på investerat kapital.
Med tillgänglig statistik har jag ställt samman diagrammet nedan över sektorns tillväxt, uppdelat efter vad man lånat ut till.
Tillväxten för dessa trusts har varit sanslöst snabb. Årstakten i tillväxten har de senaste åren varit runt 50 procent eller högre. Dessa trusts har växt från 8 procent av BNP i slutet av 2010 till 19 procent av BNP i slutet av 2013. Totalt rör det sig om runt 1799 miljarder dollar som nu finns investerade i "trusts". Truster har nu växt till att bli Kinas största finanssektor efter banker, då de gått om försäkringsbranschen i storlek.
I slutet av januari var det trusten "Credit Equals Gold No. 1" (bara det namnet!), som var baserad på lån till ett kolgruveföretag som inte kunde betala tillbaka. Denna trusts investerare räddades dock några dagar innan lånet skulle gå ut. Vi får se hur det går i fortsättningen. Någon gång måste även kinesiska investerare lära sig att hög ränta betyder hög risk.
En stor del av trusternas investeringar går till fastighetssektorn. Sista kvartalet 2013 var investeringarna till fastighetssektorn från truster betydligt större än dem från banker.
Så här snabb tillväxt i en finansiell sektor är säkerligen inte sund och kommer garanterat att ge problem - det är bara en tidsfråga. Och trusterna är bara en del i Kinas snabbväxande kreditbubbla. Än så länge har det gått hyfsat bra att pumpa upp denna kreditbubbla ännu mer för att undvika uppdykande problem, men förr eller senare kommer hela korthuset att falla ner när tillräckligt många lån inte kan återbetalas. När detta sker i världens näst största ekonomi kommer det att medföra globala problem.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
14 timmar sedan
Är det inte USA som är världens näst största ekonomi, efter Europeiska Unionen?
SvaraRaderaDet beror ju förstås på om man räknar EU:s länder separat eller som en enhet. Men du har rätt om man räknar EU som en enhet.
Radera