2014-02-20

Inbördeskriget i Ukraina

Cornucopia frågade sig igår var gränsen för inbördeskrig går, men nu är den definitivt passerad, anser jag. SvD:s utsända rapporterar nämligen att "några av inrikesministeriets soldater har gått över till demonstranternas sida". När det börjar finnas soldater på bägge sidor i konflikten är det ett inbördeskrig. Antalet döda börjar också stiga, och stora byggnader står i brand.

Cornucopia rapporterar att arméchefen sparkats då han vägrat sätta in armén mot folket, men ersatts av flottans chef. Regeringen har också beordrat stängning av alla bensinstationer.

Ytterligare ett tecken på att det nu övergått till ett inbördeskrig är att Lviv-regionen i västra Ukraina nu förklarat sig självständig. Inrikesministeriets polis i Lviv har av rebeller tvingats ge upp och regionens styre, kallat Folkets Rada, har hävdat kontroll över regionen. Lviv-regionen är avogt inställd mot president Janukovytj, som kommer från östra Ukraina, och vill istället ha närmare band till EU. Regionen har 2,5 miljoner invånare av Ukrainas totalt drygt 45 miljoner. Även i andra städer i västra Ukraina rapporteras om stormningar av offentliga byggnader, bland annat Chmelnytskyj, Ivano-Frankivsk, Uzjhorod och Ternopil. Inrikestrupper har enligt uppgift stängts in på sina baser av regeringsmotståndare i västra Ukraina.

Nu väntar vi på att det till största delen rysktalande Krim också ska lösgöra sig. Talmannen i Krims parlament Volodymyr Konstantynov säger att han inte utesluter möjligheten att Krim frigör sig från Ukraina om oroligheterna eskalerar.

Idag hålls möte i Kiev mellan EU-representanter i form av Frankrikes, Tysklands och Polens utrikesministrar samt Ukrainas president Viktor Janukovytj. Det är högst tveksamt om det kan leda någonvart.

På grund av den kaotiska situationen är mycket av rapporteringen osäker och ibland motstridig.

Ukraina var det land där det 2012 hölls fotbolls-EM och så sent som i november 2013 Junior Eurovision Song Contest - redan då pågick protester, men betydligt lugnare än nu. Nu skulle ingen drömma om att arrangera liknande tävlingar där.

Några grundfakta kan var bra att känna till om Ukraina. Landet har en kommande demografisk kris på grund av den extremt låga nativiteten sedan 1990, se befolkningspyramiden nedan. Befolkningen krymper med omkring 150 000 per år. Åldersgruppen 25-29, som ingår i "arga unga män", är dock den största i befolkningspyramiden, vilket kan vara en delförklaring till de pågående protesterna.
I de två östligaste regionerna (oblast) Luhansk och Donetsk samt på Krim är ryssarna i majoritet och även övriga delar av östra och södra Ukraina har hög andel rysstalande. Kartan nedan visar andelen ukrainsktalande per region.
Majoriteten av ukrainarna är för närmare band med EU och mot starkare band med Ryssland, men i östra och södra delarna av landet är folk istället mer positiva till Ryssland. Putinstyrda Ryssland har starka ekonomiska och politiska intressen i Ukraina och lär inte sitta stilla om situationen urartar - fast Putin väntar nog till vinter-OS är över på söndag.
Ukraina är ett förhållandevis fattigt land och hade 2012 BNP per capita (PPP) på 7421 dollar - lägre än t.ex. Kina, Tunisien, Ecuador, Thailand och Algeriet. Arbetslösheten är dock inte skyhög, utan bara 7,6 procent.

Östra Ukraina har högre lönenivåer än västra (förutom Kievområdet), vilket även avspeglar sig i bruttoregionalprodukten per capita, se kartan nedan. Det är väldigt stora skillnader mellan regionerna.
Ukrainas ekonomi krympte med 15 procent 2008-2009, men en viss återhämtning skedde 2010-2011. Därefter har det åter blivit sämre med nolltillväxt 2012-2013. Ukraina har en stor svart ekonomi, enligt vissa så mycket som 40 procent av ekonomin.
Ukrainas största exportmarknad är EU, följt av Ryssland, men mycket export går också till Vitryssland och Kazakstan.

Ukraina är en av världens största exportörer av spannmål, med ungefär 7,5 procent av den globala exporten. Skulle situationen urarta så att spannmålsexporten påverkas kan alltså ett inbördeskrig i Ukraina få vidare konsekvenser i form av högre spannmålspriser på världsmarknaden, vilket i sin tur kan påverka den politiska stabiliteten i stora spannmålsimportörer såsom Egypten.

Dessutom går gasledningarna från Ryssland till EU genom Ukraina. Störs dessa så drabbas EU av gasbrist och energibrist och Ryssland av uteblivna exportintäkter. Då blir även de gasledningar som går genom Vitryssland samt Nordstream-ledningen utanför Gotland ännu viktigare både för Ryssland och EU.

Nu har ni lite basfakta och några möjliga utvecklingslinjer för konfliktens påverkan på omvärlden.

10 kommentarer:

 1. Bör inte USA:s uttalade målsättning (bland annat via tanten Nuland) om att Ukrainas lagliga valda regering skall störtas av demonstranter av delvis mycket tvivelaktigt slag vara med i basfakta? Det är ju inte första gången USA gör sådant, ibland med väldigt tråkiga följder, och vittnar knappast om omsorg om den demokrati som man officiellt påstår sig värna om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flute har spilta i Kalle Bildt-stallet, vilket märks på urvalet av basfakta

   Vi andra håller oss till fler källor:
   http://www.thenation.com/article/178344/distorting-russia#

   Radera
 2. Det är 100% helt samma scenario som NATO hade orkestrerat i Jugoslavien.
  USA och EU har också i Jugoslavien stöt och bevepnat rent nazistiska rörelser som var alierade med Hitler under andra världskriget. Vi ser nu att också i Ukraina EU och USA stödjer dessa Bandera Ukrainare (se vem var Stefan Bandera....de har röd-svarta flagor) och nazister från Galizien. Deras förfäder har kämpats på Hitlers sidan. MEN DE ÄR MINORITET I UKRAINA !!!!! DE BUSSAS TILL KIEV FRÅN GALICIEN !!!!
  Glöm ej att Kiev är ГОРОД ГЕРОИ СОВЕТСКОГ ГОСУДАРСТВА dvs STADEN HEROI SSSR !!!! Det var jätte svårt att förtjena den titel i konkurensen med Stalingrad, Leningrad och Moskva......Det var massor av tyskar som dög i Kiev, massor av tyskar.....massor !!!!
  Sedan Flute du skrev att Ukraina är fattigt land....???? UKRAINA ÄR MYCKET RIK LAND !
  Jag hoppas att TYSKA FOLKET har lärt sig någonting 1941-1945 och att vanliga tyskar skall inte tillåta att de bankirer som styr USA och USA.s koloni EU kastar igen tyska folket mot stora Ryssland och mot Kina.
  Enda lösningen är att skapa OBEROENDE LAVOV-STATEN till de nazister och övriga delar av dagens Ukraina inkorporera till R Y S S L A N D !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ukraina är bankrutt och genomkorrupt.
   Tror du EU längtar efter att ta över?
   Vad kommer det att kosta att renovera U?
   Har inte EU nog med egna problem?
   Sanningen är att U:s regering har plundrat landet, själva blivit rika medans folket tvingats leva på U- lands nivå. När folket protesterar så kallar du dem nazister. Skäms

   Radera
  2. EU var bara intresserade av att suga ut landet såsom tidigare med andra fd öststater

   Radera
  3. @tango smurfen
   Skäms du som stödjer NATO/USA/EU satanistisk kabal som har mördat över 1 miljon Irakier, som varje dag mördar barn i Afganistan, som har fördärvat vackra landet LYBIEN och mördat deras ledare på en fruktansvärd sätt, som har bombbat SERBIEN med 30 ton uttarmat uranium och okuperat Serbiens södra del (Kosovo).
   EU som 100% övervakar egna medborgare och har övervaknings kameror även i toaletterna...........min vän : VÄSTVÄRLDEN ÄR LÄST BOK ! Ni kan inte längre upfinna något annat utan kopierar helt samma scenario från land till land....nu även Venezuela !!!!
   Men kom ihåg att elden som har startat från Berlin 1939 har kommit tillbaka till Berlin 1945. (Om dessa ruiener i maj 1945 kunde ens kallas Berlin).

   Radera
  4. Gorod-geroj (eller misto-heroj på ukrainska) som det talades om ovan blir "hjältestad" på svenska. Det var en utmärkelse som tilldelades ett antal städer i forna Sovjetunionen som ansågs ha utmärkt sig särskilt i motståndet mot nazisterna.

   Mer i ämnet från engelska wikipedia


   Radera
 3. Jag skulle bra gärna vilja veta hur den ukrainska majoriteten behandlar den rysktalande minoriteten och vise versa i olika regioner. Det borde säga mycket om hur illa konflikten är och kan bli.

  SvaraRadera
 4. Tack för en mycket bra artikel!

  SvaraRadera
 5. Ukraina närmar sig EU. Ukraina är inom Rysslands intressesfär. En gasledning som ger Putin inkomster går genom Ukraina.

  Att inte Putin skulle ha ett finger med i detta spel verkar helt osannolikt. Men det kanske bara är det demokratiska USA som jobbar så, och tillsätter och river ner länders regeringar där de har intressen.

  Och då kan man fundera på gasledningen utanför Gotland. vad skulle inte Putin göra för att säkerställa dess leveranser om det skulle hetta till i debila Sverige.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.