2014-07-30

Intressant att följa Katalonien

Jag läser att Kataloniens ledare Artur Mas håller fast vid att hålla en folkomröstning om självständighet 9 november, trots att Madrid-regeringen säger nej. Idag har Mas träffat Spaniens premiärminister Mariano Rajoy i två och en halv timme och diskuterat saken, men det enda som verkar ha kommit ut av detta möte är att de fortfarande inte är överens.

Jag bara undrar hur frågan kommer att drivas vidare. Om den spanska centralregeringen fortsätter att anse att folkomröstningen är olaglig - kommer de att försöka stoppa den med polis? Hur långt kommer det att gå? Detta blir en av höstens rysare.

Dessförinnan ska vi förstås se hur det går med Skottlands folkomröstning om självständighet 18 september. Där ser det dock enligt opinionsundersökningarna ut som att det kommer att bli ett tydligt nej om inget sensationellt inträffar fram till omröstningsdagen.

3 kommentarer:

  1. EU förefaller i vilket fall inte ha stärkt känslan av samhörighet när strävande efter självständighet florerar på allt fler platser. Samtidigt finns ju inte självständighet annat än på papperet så länge man är med i EU. Snart dags flytta till Schweiz. Eller Norge.

    SvaraRadera
  2. Sitationen i Katalonien är troligtvis mycket inressantare än så:

    http://wolfstreet.com/2014/07/29/big-trouble-in-catalonia-as-godfather-of-independence-movement-confesses-to-tax-evasion/

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.