2008-11-01

Snabbt sjunkande global oljeproduktion

Financial Times har i veckan tjuvläst ett utkast till den senaste årsrapporten World Energy Outlook från International Energy Agency, IEA. Om inga ytterligare investeringar görs för att öka produktionen kommer den att minska med omkring 9% per år.

Med de sjunkande oljepriser som vi har haft sedan i somras finns troligen ingen större investeringsvilja vad gäller oljeproduktion. Den ekonomiska kris vi har minskar också viljan och möjligheten till investeringar över huvud taget, även om oljepriset skulle stiga igen.

Enligt FTs tjuvläsning krävs investeringar på 360 miljarder dollar per år, och även då blir den årliga produktionsminskningen 6,4% per år. Var ska sådana summor komma ifrån i dagens pressade ekonomiska läge? Sådana investeringar kommer självklart att påverka oljepriset uppåt och kommer dessutom inte att vara lönsamma förrän vid mycket högre oljepriser än idag.

IEA är förstås sura, eftersom de skulle presentera sin rapport först den 12 november. Därför har de argt påpekat att siffrorna är mycket preliminära och flera månader gamla. Men huvudproblemet kvarstår trots allt. Även om vi är generösa och säger att den preliminära siffran var alldeles för hög, och minskningen bara blir 6% per år utan investeringar så innebär det att den globala oljeproduktionen kommer att halveras på 12 år!

Som en av världens främsta experter på området, energiinvesteringsbankiren Matthew Simmons länge har påpekat finns också ytterligare problem vad gäller möjligheter att öka oljeproduktionen, nämligen att det råder brist på utrustning i form av oljeriggar med mera. Dessutom är den utrustning som används idag ofta gammal och i stort behov av reparationer. Till råga på allt är det dessutom brist på kunniga tekniker inom oljebranschen.

Visserligen kommer efterfrågan på olja troligen att minska rejält i större delen av världen på grund av den kraftiga ekonomiska kris vi nu befinner oss i, men produktionsminskningarna kommer ändå att hålla oljepriset högt, vilket förvärrar den ekonomiska krisen. Det värsta kommer dock den dag när den ekonomiska krisen ebbat ut och det blir dags för högkonjunktur igen. Då kommer efterfrågan att öka igen, men kommer väldigt snabbt att springa i det lägre produktionstaket, med en rusning i oljepriset och ny kris som följd.

Men glöm inte det som jag påpekat tidigare, nämligen att den globala oljeproduktionstoppen (peak oil) inte kommer att innebära att oljan tar slut. Det viktiga är att vi övergår från 150 år av stigande global oljeproduktion med låga priser till en situation med kraftigt sjunkande produktion och höga priser. Det ger en helt annan ekonomisk verklighet. Det är det som är kärnan i peak-oil-problematiken.

Nu kan ju någon invända att det finns alternativa energikällor (vind, sol, kol, uran), men även dessa kräver stora investeringar för att öka sin produktion. Till och med ännu större än för oljan. Oljan har varit en mycket billig energikälla, men nu får vi vänja oss vid mycket dyrare energi. Detta leder till en ekonomisk omvälvning. Transporter blir mycket dyrare, varför outsourcing av produktion till fjärran länder plötsligt inte kommer att vara lönsam för många varor. Dessutom blir det i många fall lönsamt med manuellt arbete igen istället för energislukande maskiner. (I parentes sagt så kommer jag bara att bli glad att slippa höra ljudet av bensindrivna lövblåsare.)

När IEA presenterar sin rapport den 12 november så kommer det kanske att öppna ögonen på vissa beslutsfattare världen över och få dem att ändra sina prioriteringar för att passa in i den nya verkligheten. Jag är dock inte så optimistisk vad gäller beslutsfattarna. Den nuvarande finanskrisen visar tydligt att när systemet inte håller längre så försöker man lappa på det med olika panikåtgärder istället för att åtgärda grundproblemen, vilket bara fördröjer det oundvikliga och kanske till och med förvärrar situationen. Risken är stor att det blir likadant med oljekrisen.

P.S. Oljepriset (WTI) har nu sjunkit från $147/fat som högst i somras till nu runt $67/fat. Det är nivåer som vi inte sett sedan sommaren 2007.

2 kommentarer:

  1. Grym blogg!
    Peak oil är här och kommer att stanna. Vi måste ta hand om det eller falla ner i sanken, så enkelt är det.
    Världen kommer bli en bättre plats, till slut men innan det blir det istid.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår inte hur framtidens lån ska kunna skapas när bankerna inser att peakoil redan varit. Det blir den verkliga krisen.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.