Lena Larsson, vd för Handelns utredningsinstitut (HUI) kommenterar på samma sida i pappersupplagan:
"Vi går från en lånefinansierad ekonomi till en lönefinansierad ekonomi, säger hon och nämner lågkonjunktur, varsel och fallande bostadspriser som några faktorer som får oss att hålla hårdare i plånboken.Här lyckas hon slå huvudet på spiken på flera sätt och visar att hon förstått läget. Förvånande med sånt klarspråk från en person på den posten. De höga och stigande priserna på bostäder har ju lockat många att ta ut lite mer lån på sin bostad och finansiera t.ex. renoveringar och hemelektronik. Jag känner även folk som finansierat dyra semesterresor på det sättet. Den tiden är nu över, och vi går som hon säger över från att leva på lån till att leva på lön. Detta kommer att orsaka ett stort glapp i konsumtionen innan folk har hunnit spara ihop pengar för att konsumera. Dessutom finns ju många gamla skulder från de "goda" lånetiderna kvar och ska nu betalas av. Kanske på krympt inkomst om man blivit arbetslös.
Särskilt konsumtion som delvis finansierats med bolån och andra krediter väntas vika. Det gäller bland annat möbler, hemelektronik och järn- och byggvaror."
DN rapporterar idag även om mellandagsrea redan före jul hos många butiker. Särskilt försäljare av lyxprodukter och annat dyrt verkar utsatta, vilket är föga förvånande när sparsamhet blir ett modeord.
E24 rapporterade idag också att "Försäljningsvolymen i detaljhandeln minskade totalt med 0,7 procent i oktober, jämfört med samma månad 2007". Analytikerna hade tydligen väntat sig en uppgång med 0,1%. Antingen har folk sparat för att ha något kvar till julhandeln (låter osannolikt) eller så fortsätter trenden neråt även i november och december. Jag har redan förut presenterat min pessimistiska prognos för årets julhandel.
Hej igen!
SvaraRaderaLåneekonomi till löneekonomi... Sant! Tänk om vi svenskar kunde lärt oss MER av finanskrisen på 90-talet! Men vi glömmer snabbt. Det är som att köra bil, man ser ut igenom framrutan, inte i backspegeln, finns det sådant?? ;-)
Nedgången i handeln kan ha flera orsaker. Räntehöjningarna i år kan var en liksom krigsrubrikerna i media. På senare tid har varslen ökat och kommer troligen spä på "psykfaktorn".
Många lever nog på små marginaler. I villaområdet jag bor i har det byggts 60 kåkar under de senaste 2 åren. De flesta på kredit, liksom ny bil utanför garaget som glänser och nya möbler. Det blir inte roligt när räntorna kommande drar sig upp med 2-3%...
Det gäller att behålla jobbet och vara frisk! Antalet skilsmässor lär öka igen då påfrestningarna tilltar som gröper ur plånboken ännu mer. Ett enkelt liv med små utgifter är då ett bättre alternativ!