För att lindra problemen på marknaden för bostadsobligationer har Riksgälden placerat de medel de får in i sina extra emissioner av statsskuldväxlar i säkerställda bostadsobligationer, samtidigt som Riksbanken nu i större utsträckning tar emot säkerställda bostadsobligationer som säkerheter. Riksbanken och Riksgäldens åtgärder tillsammans innebär att svenska myndigheter har lånat ut ungefär 500 miljarder kronor mot säkerheter i framför allt säkerställda bostadsobligationer. Detta belopp kan jämföras med den totala utestående stocken av säkerställda bostadsobligationer i Sverige som i slutet av augusti uppskattades till cirka 1000 miljarder kronor. Detta innebär att svenska myndigheter i dagsläget innehar cirkaHoppsan! Det var inte lite det. Nog för att det är bra att staten genom Riksgälden och Riksbanken stöttar våra banker i krisen, men tar de inte en lite väl stor risk? Vi har ju sett vad sjunkande bostadspriser gjort för motsvarande marknader i USA. Risken är överhängande att vi får en motsvarande utveckling här.
hälften av den utestående stocken.
Lite senare i rapporten står att säkerställda bostadsobligationer motsvarar 30% av bankernas totala summa av utestående emitterade värdepapper och är den i särklass största finansieringskällan för bostadslån.
Jag börjar undra lite vart vi är på väg. Ska staten ta över så stor del av ansvaret för bankerna är det dags att de börjar ställa krav på dem. Då menar jag inte de populistiska krav som Anders Borg ville ställa - att de ska låna ut mer och till lägre ränta. Roten till krisen är ju för mycket lån, så mer lån är ingen lösning. Nej, de borde istället ställa krav på t.ex. att sänka utdelningar till aktieägarna samt löner och andra förmåner till vd och andra höga befattningshavare i bankerna.
P.S. 500 miljarder motsvarar cirka 54000 kronor/invånare i Sverige.
Man kan räkna på det räntenetto som Bo Lundgrens hedgefond gör vinst på. Det borde ge 5-10 miljarder per år till statskassan.
SvaraRaderajn70
Vad innebär detta mer exakt, för kronan, försvagas den?
SvaraRadera