2008-12-19

Lite uppdateringar av läget

Idag tänkte jag uppdatera lite vad som hänt sen med sånt som jag kommenterat tidigare.

Vi börjar med räntespreaden tremånaders STIBOR mot tremånaders statsskuldsväxel:
Som synes har det lugnat ner sig på räntefronten. "Spiken" neråt den 4 december berodde på att det var den dagen som Riksbanken annonserade sin rekordräntesänkning och räntan på statsskuldsväxeln hängde tydligen inte med neråt, men däremot STIBOR.

Även vad gäller Stockholmsbörsens volatilitet har det som synes av diagrammet nedan lugnat ner sig.
Notera att de två senaste dagarna har den dagliga volatiliteten för första gången sedan 24 september fallit under 2%.

Båda dessa faktorer tyder på att marknaderna lugnat ner sig och vi kan till och med få se på börsuppgångar som varar längre än några dagar.
Att vi ska se en uppgångsfas bekräftas som jag ser det dock först när OMXS30 går över 717 (den lilla röda linjen nere till höger), då vi får en dubbelbotten. Kanske får vi då se ett besök upp till strax under 800, vilket är nästan 40% upp från botten på 568.

Men låt er inte luras... även om vi får en börsuppgång som varar någon eller några månader så är underliggande fundamenta fortfarande kass.
  • Det finns fortfarande en mängd företag som väntar på skarprättarn. Från småföretag till bjässar som General Motors. Visserligen fick GM och Chrysler ett litet uppskov idag tack vare att president Bush slängde ner ett antal miljarder dollar i de två svarta hålen, men på sikt är deras överlevnadschanser minimala.
  • De flesta amerikanska banker är mer eller mindre zombifierade och överlever bara tack vare massiv pumpning från Federal Reserve och ett mycket liberalt synsätt på hur en balansräkning ska sättas ihop.
  • Nedgångarna på de europeiska bostadsmarknaderna har knappt börjat. När de har hållit på ett tag till kommer alla med kopplingar till europeiska bostadslån att börja förlora stora pengar.
  • Ett antal länder befinner sig mer eller mindre på (eller över) gränsen till ekonomisk kollaps eller valutakollaps. Just nu får de nödhjälp, men det är som jag ser det åtgärder som bara hjälper tillfälligt, på samma sätt som för bilindustrin. Möjligen kan man hålla kollapsen stången i några månader. Lettland fick ikväll ett nödlånepaket på 7,5 miljarder euro, men hur de i längden ska kunna behålla sin valutas låsning till euron kan inte jag se.
  • Årets julhandel kommer att innebära en katastrof för detaljhandeln, framförallt i USA. Vi kommer att få se ett stort antal konkurser inom detaljhandel under första kvartalet 2009. Vidare kommer säkert beställningarna inför julhandeln 2009, som läggs i början av året, att vara betydligt mindre, eftersom detaljhandeln inte kommer att ha pengar i kassan och inte kunna få låna heller. Detta kommer att sprida krisen genom leden av grossister, speditionsföretag, åkerier, rederier och varuproducenter över hela världen.
Det finns även fler problem på horisonten - läs vad jag skrivit tidigare på min blogg.

Sammanfattningsvis alltså - visst kan vi få se några månaders börsuppgång, men sedan kommer troligen en förgörande nedgång.

3 kommentarer:

  1. Hej!
    Intressant blogg!

    Du skriver att:
    "De flesta amerikanska banker är mer eller mindre zombifierade och överlever bara tack vare massiv pumpning från Federal Reserve och ett mycket liberalt synsätt på hur en balansräkning ska sättas ihop."

    Vad tror du att den svenska riksbanken är i jämförelse med den Amerikanska, kommer vi få samman problem här?

    SvaraRadera
  2. Instämmer med motstånd/stödnivåer och att vi kan få en tillfällig börsuppgång om första motståndsnivån bryts, vi kan också befinna oss i en triangel som rör sig sidledes några månader.

    Intressant blogg. Bra tankegångar.

    Frågan är som alltid vilken valuta och tillgångar man skall positionera sig i.

    SvaraRadera
  3. Jag tror också det är möjligt på en liten uppgång närmsta tiden. Men allt beror på om "något" händer med USA finansiella situation så det är svårt att spekulera. Vad händer med papperspengar etc. Kan Comex leverera etc. Alldeles för många osäkerheter.
    Är man inne på Federal reserves hemsida så ser vissa grafer helt sjuka ut..

    Ska vi gissa på att mars 2009 så börjar det gå upp för världen hur pass illa det verkligen är ställt och hur pass mkt arbetslösheten ökat, konkurserna mm.. Ska vi gissa att Obama kommer göra allt för att "få fart" på ekonomin.. No matter what..
    Bara att spänna fast säkerhetsbältet och åka med =)


    \PD

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.