DI noterar att STIBOR sjunkit rejält. Därför tyckte jag att det var dags för en uppdatering här också av räntediffen mellan 3-månaders STIBOR och statsskuldsväxlar.Som synes klättrade räntespreaden tillbaka uppåt sen sist jag uppdaterade läget. Men de senaste dagarna har STIBOR sjunkit ordentligt, som DI mycket riktigt noterar, men inte bara det, utan räntespreaden har också sjunkit rejält och ligger nu på drygt en procentenhet.
Det verkar alltså som om läget för utlåningen mellan bankerna har ljusnat rejält. Även om vi säkerligen får mer "fladder" i STIBOR-spreaden framöver så är trenden klart neråt nu när vi fått en lägre topp och nu gått under novemberbotten. Vi ska dock fortfarande komma ihåg att räntespreaden är på historiskt höga nivåer och vi har en bra bit ner till "normala" nivåer.
Imorgon klockan 9.30 kommer Riksbankens räntebesked från dagens penningpolitiska möte, som tidigarelagts med två veckor. Förväntningarna är enligt DN på en sänkning med minst en procentenhet, vilket i så fall blir en rekordstor sänkning.
Imorgon rapporterar även Bank of England och Europeiska centralbanken sina nya räntor, klockan 13.00 respektive 13.45. Även från BOE förväntas en sänkning på en procentenhet och från ECB mer måttliga 0,5-0,75 procentenheter.
Min gissning är att orsaken till att Riksbanken tidigarelagt sitt räntebesked är att man vill komma med det samma dag som BOE och ECB, för att undvika "onödiga" rörelser i valutakurserna mot våra viktigaste handelspartner.
Vad som framförallt kommer att följas med stort intresse av finansmarknaderna imorgon är vad respektive riksbankschefer säger. Minsta antydan i pressmeddelanden och tal kommer att analyseras sönder och samman.
Världens centralbanker har de senaste månaderna toksänkt styrräntorna. Schweiz ligger nu på en styrränta på 0,1%! Se på grafen här till höger hur snabbt det har gått. Ungefär likadant ser det ut vilken centralbanks styrränta man än tittar på. Det säger väl allt om hur kraftig denna kris är.
Kommer då alla dessa panikräntesänkningar att hjälpa? Jag tror de mest ger konstgjord andning åt finansmarknaderna ett tag. Snart är "räntepatronerna" slut i magasinet hos flera centralbanker. Vad gör de då när krisen fortsätter?
Det kan förresten tyckas att det är orimligt att ha nära noll procents ränta, men då måste man betänka att vi troligen befinner oss i ett kraftfullt deflationsskede, vilket snart kommer att synas även i KPI. Därmed blir realräntan, alltså den inflationsjusterade räntan, betydligt högre, eftersom inflationen blir negativ.
Tillägg 2008-12-04: Låt mig förtydliga - vi är ännu inte officiellt i prisdeflation (sjunkande KPI), men risken är stor att vi hamnar där. Än så länge leder dock 0% ränta till negativ realränta.
2008-12-03
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Henrik!
SvaraRaderaJag måste säga att din blog är helt outstanding!! Kul!
Kan inte du vara snäll och tipsa om några böcker eller sajter som ger en bra grund för att förstå vidden av det du skriver på din blog.
Hälsningar
patrick@kothbauer.se