2008-12-14

Deflation och annat som pekar neråt

I tisdags rapporterades att konsumentpriserna sjönk med 0,8% från oktober till november i år. Fallande oljepriser och lägre räntor är tydligen en stor del av förklaringen. Jag förväntar mig att massiva mellandagsreor drar ner konsumentpriserna ytterligare framöver, liksom räntesänkningar och fördröjda effekter av fallande oljepriser. De som har följt min blogg vet att jag förutspår en dålig julhandel i år, och även varnat för deflation.

Det är många saker som pekar neråt just nu. I fredags rapporterade SCB att "Hushållens konsumtion utvecklades svagt under tredje kvartalet" - en eufemism för att den faktiskt minskade något jämfört med samma kvartal förra året. Och detta gäller alltså tredje kvartalet 2008. Fjärde kvartalet lär bli betydligt "svagare".

Och i onsdags rapporterade SCB att "Industriproduktionen minskade med 1,6 procent mellan september och oktober i år. Den bransch som stod för den största procentuella minskningen var motofordonsindustrin som minskade med 3,8 procent." Detta är väl också en trend som jag inte antar vänder särskilt snabbt, utan snarare förvärras. Intressant att notera här (som motvikt till allt negativt) är vilka branscher som ökat sin produktion rejält på årsbasis:
  • Industri för energirelaterade insatsvaror (exkl E) +42,3%
  • Ind f stenkolsprod, raff petroleumprod o kärnbränsle +40,1%
  • Ind f precisions-, medicinska o optiska instr; ur +16,1%
  • Kemisk industri +5,8%
Tyvärr utgör dessa tillväxtbranscher bara en liten andel av Sveriges industriproduktion. Men en liten ljuspunkt trots allt. Hoppas ni blev lite muntrare av detta, mitt i all eländesrapportering ;-)

I tisdags kom också en riktig dräpare, nämligen Arbetsförmedlingens jobbprognos, som spår att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och arbetslösheten stiger till 9 procent år 2010. "Vi är långt ifrån krisen från 90-talets början" säger prognoschefen Tord Strannefors. Själv tror jag dock att vi raskt är på väg dit och att det blir ännu värre, så tyvärr tror jag att denna prognos är lite för optimistisk. I prognosen räknar man t.ex. bara med att 10000 jobb ska försvinna från byggsektorn under 2009. Men i princip drar man riktiga slutsatser om många saker, t.ex. att de kommunala skatteunderlagen kommer att vika och att det därmed blir tufft även på den sidan av arbetsmarknaden.

Vidare så prognosticerade i onsdags kreditupplysningföretaget UC en ny konkursvåg bland svenska företag under 2009.
"Antalet företagskonkurser har ökat dramatiskt under hösten. I november var ökningen 38 procent
[...]
Höstens kraftiga uppgång innebär att helårets konkurstal ser ut att bli 11-12 procent högre än i fjol. UC räknar med en liknande ökning under 2009, om inte konjunkturen vänder tvärt uppåt."
Alla företag som har någon form av lån (inklusive något så vanligt som checkkredit) måste idag se över sina möjligheter att få lån framöver och göra upp en "plan B" för vad man ska göra om lånemöjligheterna torkar upp. Jag tror inte att denna kreditkris kommer att gå över särskilt snabbt. Det kommer att ta år snarare än månader innan man kommer åter till att kreditmarknaderna löser upp sig. Och än så länge har vi inte nått botten, anser jag. Även om vi ser en tillfällig lättnad just nu och kanske några månader framöver finns det väldigt mycket skräp som måste sopas fram från under mattorna.

Apropå sjunkande priser så sade en av mina favoritbloggare, Mike Shedlock, nånting tänkvärt för drygt en vecka sen angående prisdeflation:
"The fact of the matter is falling prices are a good thing. Imagine the effects if we were in this same recession with rising prices!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.